ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Αρχαίος Δίολκος...Με πεποίθηση εξαπατούσαν οι «προστάτες» του!

Κάθε απόπειρα να περιγράψει κανείς τις ευθύνες μιας σειράς υπηρεσιακών παραγόντων για το έγκλημα που εδώ και δεκαετίες συντελείται με θύμα τα αρχικά τμήματα του Αρχαίου Δίολκου στην Ποσειδωνία, καταλήγει να είναι επιεικής. Τόσο πολυσύνθετη είναι η εγκατάλειψη, η άγνοια (πραγματική ή και προσποιητή), και η συστηματική ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ στην οποία με τόση άνεση επιδίδονταν οι «προστάτες»-καταστροφείς του μνημείου.

Από τα ίδια τα έγγραφα (δείτε π.χ. την απάντηση του κ. Βενιζέλου σε βουλευτή το 2001)
προκύπτει ότι το ΥΠΠΟ είχε ουσιαστικά ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ την προστασία του μνημείου στους καταστροφείς του – την Εταιρία της Διώρυγας! Παραπληροφορούσε μάλιστα ΤΟΣΟ για ό,τι αφορούσε το ίδιο... όσο και για λογαριασμό της ΑΕΔΙΚ (π.χ. απάντηση της κας Παπαζώη το 1999, ή άλλη μία του κ. Βενιζέλου το 2003 ).
Από την πλευρά τους οι αρχαιολόγοι της συφοράς ασχολούνταν με το κολλάνε λέξεις όπως «προστασία», «συντήρηση», «αποκατάσταση» σε ψευτομελετούλα του 1989 που προέβλεπε φύτευση πρανών, φωτάκια και παγκάκια για τμήμα του μνημείου. Το 1990, ζητούν να εγκριθεί ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟ να επεκταθεί και στο υπόλοιπο κομμάτι αφού αυτό "αποκατασταθεί", ενώ το 1996 ο Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Τζεδάκις (ο ίδιος που, 12 χρόνια νωρίτερα, είχε θέσει τον όρο περί μελέτης στην ΑΕΔΙΚ), προωθεί ξανά τα παγκάκια για έγκριση, αναφέροντας ως θέμα την ανάγκη συντήρησης και αναστήλωσης του Δίολκου!
Και να φανταστεί κανείς ότι τα παγκάκια είχαν προωθηθεί μόνο για το ΕΝΑ από τα δύο κομμάτια του μνημείου που αφορούσε η κατ’ ευφημισμόν μελέτη – η οποία, επίσης, δεν ανέφερε πουθενά την εκτεταμένη επιφάνεια κοντά στην κυρίως αφετηρία του Δίολκου (που, όπως και τα άλλα δύο τμήματα που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, ήταν γνωστή δεκαετίες ΠΡΙΝ την ανασκαφή)!
Εξαπατούσαν λοιπόν πολλαπλά οι «αρμόδιοι» όταν, π.χ. το 1999, εμφάνιζαν έργα «Προστασίας και Ανάδειξης» του Δίολκου που είχαν προταθεί από την ΔΑΑΜ για χρηματοδότηση. Εκτός των άλλων, η ψευτομελετούλα δεν είχε καν εγκριθεί!
Όμως, για ανάγκη μέτρων «Προστασίας και Ανάδειξης» μιλούσε μια γνωμοδότηση του ΚΑΣ από το 1988. Πάνω από δέκα χρόνια αργότερα, οι «αρμόδιοι» κορόϊδευαν λοιπόν με άνεση προσποιούμενοι ότι ο... χρησμός του ΚΑΣ (που το 1988 είχε δώσει εκ των υστέρων άδεια για κάποια κτίσματα κοντά στο μνημείο, με κοντινότερο ένα της ΑΕΔΙΚ, και είχε θεωρήσει τον Δίολκο ως θέμα που αφορούσε την Κοινότητα της Αρχαίας Κορίνθου!!!) είχε εκπληρωθεί..
Παρόμοια «εξάρτηση» φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στον όρο που είχε τεθεί το 1984 στην ΑΕΔΙΚ και τις περίφημες «προδιαγραφές» της υποτιθέμενης «μελέτης αναστήλωσης» που αναζητήθηκαν στις αρχές του 2006 (σε σύσκεψη από την οποία έλειπαν τόσο ο ιδιοκτήτης του χώρου, ΑΕΔΙΚ, όσο και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων). Πράγματι, κοιτάζοντας προσεκτικά τα έγγραφα, βλέπει κανείς ότι το 1984 είχε ζητηθεί από την ΑΕΔΙΚ να κάνει μελέτη όπου θα υπάρχουν «όλες οι προδιαγραφές» για τη συντήρηση και ανάδειξη του Δίολκου.
Είναι βέβαια φανερό ότι οι «αρμόδιοι» δε φαντάζονταν ότι όλα αυτά θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Καθώς λοιπόν τους ήταν δύσκολο το 2006 να εξακολουθήσουν να ισχυρίζονται ότι δήθεν περίμεναν μελέτη από την ΑΕΔΙΚ, κι αφού είχαν διαπρέψει στην «ανάδειξη» του μνημείου σχεδιάζοντας ένα εκπληκτικό παγκάκι, σκέφτηκαν πως θα μπορούσαν τώρα να προσποιηθούν ότι έπαιρναν επάνω τους ΚΑΙ αυτό που είχαν «ζητήσει» πριν εικοσιδύο χρόνια από την ΑΕΔΙΚ... Δηλαδή “προδιαγραφές”!
Και στηρίζονταν στους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης ώστε, παράλληλα με την περιγραφή μιας δήθεν αρχόμενης διάβρωσης που έδωσε ο κ. Μάντης, κάποιος να μείνει έκθαμβος από την τόση συνέπεια και συνέχεια στη «φροντίδα» του πολύπαθου Δίολκου, και να στείλει πάλι τη ΣΥΝΕΧΗ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ, ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ – και συνεχιζόμενη- κατεδάφιση ενός παγκόσμια αναγνωρίσιμου αρχαιολογικού χώρου στο αρχείο!

Σοφία Λοβέρδου
Ιούνιος 2010


Μερικά άλλα άρθρα στο: Facebook

Η διεθνής έκκληση για τη σωτηρία και αναστήλωση του Δίολκου έχει πάνω από 7.200 υπογραφές που προέρχονται από 116 χώρες του κόσμου. http://www.thepetitionsite.com/petition/870477005

Ακολουθούν επίσημα έγγραφα για την όλη υπόθεση.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ