ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Γιατί γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου την Εορτή του Ευαγγελισμού;


Η θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού που περιλαμβάνεται στο δωδεκάορτο είναι η μόνη από τις πέντε μεγάλες θεομητορικές εορτές που βασίζεται στην Καινή Διαθήκη. Οι υπόλοιπες βασίζονται στην απόκρυφη γραμματεία. Πότε άρχισε να εορτάζεται ο Ευαγγελισμός δεν γνωρίζουμε. Εμφανίζεται η εορτή στη Συρία, την Μ. Ασία και την Κωνσταντινούπολη πριν το 431. Το 560 ο Ιουστιανιανός ο Α' πρόβαλε την 25η Μαρτίου ως την κατάλληλη ημέρα για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού.

Υπήρχαν οι έξης βασικοί λόγοι για την καθιέρωση της 25 Μαρτίου ως ημέρας εορτασμού του Ευαγγελισμού.
Η ήμερα της συλλήψεως του Ιωάννη του Προδρόμου (24 Σεπτεμβρίου) συνέπιπτε με τη φθινοπωρινή ισημερία, δεδομένου ότι την ήμερα αύτη, που οι Εβραίοι εόρταζαν την εορτή του Εξιλασμού, δέχθηκε ο Ζαχαρίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ το μήνυμα ότι θα αποκτήσει γιό. Επομένως, εφόσον κατά το Λκ. 1, 26 ο Ευαγγελισμός έγινε έξι μήνες αργότερα, η ημερομηνία αύτη συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία, δηλαδή στις 25
Μαρτίου, και η Γέννηση του Χριστού καθορίστηκε εννέα μήνες μετά, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Επί πλέον είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο θάνατος του Χριστού συνέβη στις 25 Μαρτίου και επειδή ο Κύριος, ως τέλειος κατά πάντα άνθρωπος, «έσχεν επίγειον βίον καθοριζόμενον από ακριβή αριθμόν ετών», έπρεπε να είχε συλληφθεί την ήμερα του σταυρικού θανάτου του. Τέλος η 25 Μαρτίου πίστευαν ότι ήταν η πρώτη ήμερα του κόσμου και ως εκ τούτου θα έπρεπε να είναι και η ήμερα της Γεννήσεώς του.

Η χαρμόσυνη εορτή εορτάζεται μέσα στη Μ. Τεσσαρακοστή, περίοδο πένθους, κατά την οποία απαγορεύεται η τέλεση εορτών και πανηγύρεων. Με τον 52ο κανόνα της Πενθέκτης Οικ. Συνόδου επιτράπηκε ως εξαίρεση η εορτή του Ευαγγελισμού κατά την οποία τελείται η θεία λειτουργία του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και όχι η λειτουργία των προηγιασμένων. Κατά την εορτή τρώνε ψάρι και στην περίπτωση ακόμη που ο Ευαγγελισμός πέσει μέσα στην Μ.Εβδομάδα (5ος Κανών Νικηφόρου του Ομολογητή).

Στην Κωνσταντινούπολη, κατά το έθιμο, την ήμερα του Ευαγγελισμού ο αυτοκράτορας με πομπή από την Αγία Σοφία πήγαινε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου εν τω Φόρω και από εκεί κατέληγε στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, όπου γινόταν μεγαλοπρεπής εορτασμός.


Στην ελληνική λαογραφική παράδοση τα έθιμα που σχετίζονται με την εορτή του Ευαγγελισμού βασίζονται στην αντίληψη ότι με την εορτή αύτη αρχίζει η άνοιξη και επιστρέφουν τα χελιδόνια. Γι’ αυτό τα παιδιά βγάζουν από το χέρι τους τον «Μάρτη» και τον αφήνουν στα δέντρα να τον πάρουν τα χελιδόνια. Σε πολλά μέρη υποδέχονται την 25η Μαρτίου με τραγούδια και με κωδωνισμούς επιδιώκουν να εκδιώξουν τα ερπετά, οι νοικοκυρές δεν κάνουν δουλειές στο σπίτι ή ζυμώνουν μικρές πίτες και βάζουν σε μια απ’ αυτές ένα νόμισμα, για να το βρει ο τυχερός, όπως στην Πρωτοχρονιά. Οι μελισσοτρόφοι πρωτοβγάζουν τις κυψέλες στο ύπαιθρο, οι κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους από τα χειμαδιά στα ορεινά μέρη, οι Σαρακατσάνοι «αρματώνουν» τα κοπάδια τους με τα κυπροκούδουνα κ.ά.» (Από Δ. Τσάμη, Θεομητορικόν, τ. Β').


by Siglitiki 


1 σχόλιο:

  1. ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
    From HEIL GAP ( or mind the GAP )
    ===================================
    Χάρη στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της χούντας των μνημονίων στην Αθήνα αλλά και του κινήματος Ocupy This στο Σιάτλ, Ουάσιγκτον, DC, και Νεα Υορκη και αλλού στον κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το Υφέρπων αλλά ευδιάκριτο ….. φάντασμα της παγκοσμιοποίησης.
    Λιγότεροι γνωρίζουν πως αυτό το φαινόμενο επηρεάζει και τις φυλακές.

    ========================

    Η G4S δεν είναι κράτος , αλλά διατηρεί ένα ιδιωτικό στρατό ασφαλείας ,

    Η G4S είναι ίσως γνωστή σε πολλούς ανθρώπους, ως η επιχείρηση που διαβάζουν τις ενδείξεις σε μετρητές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, , αδειάζουν ταμειακές μηχανές τυχερών παιχνιδιών , και πρωτίστως ….
    ως η αστυνομία των τοπικών αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

    Στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός στρατός στον κόσμο της ασφάλειας - είναι, για παράδειγμα, υπεύθυνος για την «ασφάλεια» στο Doncaster αεροδρόμιο, αλλά επίσης ήταν υπεύθυνος για την «ασφάλεια» στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, και για τη φύλαξη διπλωματών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και σε ολόκληρο το Αφγανιστάν.

    Στη Βρετανία έχουν λάβει, μαζί με 13.500 βρετανικών δυνάμεων του τακτικού στρατού, το συμβόλαιο «ασφάλειας» των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, προσφέροντας 10.000 φύλακες στους χώρους περιπολίας.

    Η G4S είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εργοδότης υπηρεσιών ασφαλείας που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κλπ κλπ ….
    ======================================
    Αυτά … τα είχα αφήσει εκτός του παραπάνω άρθρου....(για οικονομία χώρου)..... διότι δεν είχα φανταστεί .... ότι το άρθρο … θα κινούσε κίνησε το ενδιαφέρον και των ειδικών φρουρών …. Έτσι .. λοιπόν… με την πληροφορία των 10.000 φυλάκων της G4S …αρχίζουμε να φανταζόμαστε και την ιδιωτικοποίηση της αστυνομίας ή ενός μέρους αυτής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ