ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Με λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 17η Μαρτίου

Η νεολαία της Μάνης τιμά τον αγώνα των αδούλωτων προγόνων της ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη το ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Ξεκίνησαν προχθες, Τρίτη οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην αυτοθυσία των Μανιατών τον Μάρτιο του 1821 για την απελευθέρωση της πατρίδας από την 400χρονη σκλαβιά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Λιμένι (Οίτυλο) όπου έγινε η αναπαράσταση της Συνεδρίασης της Γεροντικής στο Παλάτι Μαυρομιχάλη.
Στη συνέχεια οι μαντατοφόροι πέρασαν από το Φλομοχώρι, την Αρεόπολη, την Καρδαμύλη και τον Άγιο Νικόλαο, σε κάθε γωνιά της Μάνης όπου οι μαθητές και οι κάτοικοι απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής.
Το απόγευμα της Τρίτης οι μαντατοφόροι έφτασαν στο Γύθειο, όπου στο νησί της Κρανάης, στον Πύργο Τζαννετάκη τους υποδέχθηκαν οι Γρηγοράκηδες και όλοι οι καπεταναίοι της Ανατολικής Μάνης.
Η αναπαράσταση προκάλεσε αισθήματα ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνιας στους παραβρισκόμενους, κυρίως, δε, στα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Συγκλόνισε, δε, το Μανιάτικο μοιρολόι της μάνας που έχασε το παιδί της στον αγώνα, αλλά κράτησε ως πολύτιμη θύμηση την σημαία του αγώνα με το σύνθημα ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.
Μετά την τελετή υποδοχής, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Σκάλας.
Κύματα ενθουσιασμού προκάλεσαν και οι μαθητές του σχολείου της Πετρίνας οι οποίοι χόρεψαν τραγουδώντας Μανιάτικα τραγούδια.
Στη συνέχεια εν πομπή οι μαθητές των σχολείων του Γυθείου, με λάβαρα και την φιλαρμονική της πόλης, κατευθύνθηκαν στο Ηρώο όπου και κατατέθηκαν στεφάνια.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την επίσημη υποδοχή στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας της αντιπροσωπείας των Μανιατών από την Μοντρέστα, οι οποίοι βρίσκονται στη Μάνη από την Δευτέρα, για να συνεορτάσουν για πρώτη φορά την επέτειο , μετά από 4 αιώνες συνεχούς ξενιτιάς.
Ακολούθησε μουσική παράσταση από τον Μουσικό Όμιλο Γυθείου και την Μουσική Σχολή Πολύτροπο.
Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται ιππικοί και σκοπευτικοί αγώνες , στους οποίους συμμετέχουν τοπικοί αλλά και πανελλαδικοί σύλλογοι.
Το απόγευμα στην Αρεόπολη θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση, θα κατατεθούν στεφάνια από τους μαθητές της Μάνης και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τοπικά συγκροτήματα.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τρίτη ημέρα, με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, αναπαράσταση από τους μαθητές των Λυκείων της Μάνης της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής Ιατρικής του Παν/μίου Κρήτης Δημήτριος Σπαντίδος. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο ενώ θα κατατεθούν στεφάνια από τους επισήμους. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την παρέλαση αναπήρων και θυμάτων πολέμου, της μαθητιώσας νεολαίας, συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΑΛΛΑ Ο "ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΑΛΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ