ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πληγή «χέουσα» η κατάσταση στην Λιβύη…

Έτοιμο το ΝΑΤΟ για απόβαση στην Λιβύη! - Σε επιφυλακή η 82η και η 101η Μεραρχίες στις ΗΠΑ
Το ΝΑΤΟ "ζεσταίνει τις μηχανές του" για επέμβαση στην Λιβύη και όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από την έδρα της Συμμαχίας: "Είναι θέμα ημερών να ληφθεί απόφαση επέμβασης προς την κατεύθυνση πρώτον του απεγκλωβισμού των ξένων υπηκόων και δεύτερον για την προστασία του άμαχου πληθυσμού" Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας που δεν εξομολογείται δημοσίως, αλλά είναι κρίσιμος: Η ανάγκη να επανέλθει η η αγορά πετρελαίου σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να εξαφανιστεί το +45% στην τιμή του που διαμορφώθηκε σε μερικές ημέρες και έχει φέρει σε τεράστια αναστάτωση τις αγορές.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα, έκτακτη σύνοδο των συμμάχων για να συζητηθεί το θέμα της σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη πολλά σκάφη του 6ου αμερικανικού Στόλου βρίσκονται στην περιοχή, όπως και ρωσικά, γαλλικά, βρετανικά και ιταλικά σκάφη. Στις ΗΠΑ η 82η και 101η αερομεταφερόμενες Μεραρχίες έχουν εισέλθει σε κατάσταση μερικής επιφυλακής.
"Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αυτή η κρίση στη γειτονική μας περιοχή επηρεάζει Λίβυους πολίτες και πολλούς πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει δράση για να διευκολύνει και να συντονίσει κάθε ενέργεια των χωρών μελών, εάν και όταν αποφασίσουν να ενεργήσουν. Άρα επιστρέφω εντός λίγων ωρών στις Βρυξέλλες", πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Tweeter (!) ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, λίγο πριν παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Γκέντελε, κοντά στη Βουδαπέστη.
"Πριν από αυτό, θα συναντηθώ με τους υπουργούς Άμυνας και θα συζητήσω μαζί τους με πιο ρεαλιστικό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των γεγονότων αυτών", αναφέρει ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών και στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
"Είναι λίγο πρόωρο να μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έχει στη διάθεσή του μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες περιστάσεις και το ΝΑΤΟ μπορεί να ενεργήσει ως πάροχος μέσων και συντονιστής, όταν και εάν τα κράτη μέλη θελήσουν να ενεργήσουν", είπε.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές, μεταξύ των οποίων και η εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η Βρετανία συζητά με την ηγεσία του ΝΑΤΟ για τον συντονισμό των προσπαθειών για την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Λιβύη τις επόμενες ημέρες.
Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών για την απομάκρυνση 5.000-6.000 Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet gr

Τρία είναι τα σενάρια για την Λιβύη κατά την γνώμη μου.
1.Να διατηρηθεί ο Καντάφι στην θέση του με τον γιό του, το βλέπω πολύ χλωμό, είναι θέμα ημερών η κυριαρχία του λαού του.
2.Να αναλάβει κάποιος από τους αξιωματούχους του την διακυβέρνηση της χώρας, επίσης πολύ χλωμό λόγω των πολλών φυλών που δεν ομονοούν και υπάρχουν και τα πετρέλαια και του νέου κοιτάσματος ΕLEPHANT.
3. Να συμβεί ότι και στο ΙΡΑΚ,ήδη βλέπουμε τα πρώτα στάδια, θα ακολουθήσει η πτώση του Καντάφι σύντομα, θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας Αμερικανοί-Ευρωπαίοι? , θα έχουμε εισβολή Ευρωπαϊκού στρατού ή του ΝΑΤΟ? δεν μπορώ να το προβλέψω, είναι το πολύ δύσκολο σενάριο με απρόβλεπτες για την περιοχή επιπτώσεις, που όμως διασφαλίζει τα συμφέροντα των πετρελαϊκών και όπως έλεγαν τα αμερικανάκια το 2004 στο ΙΡΑΚ, με το σενάριο αυτό γίνεται ανασύσταση της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου, που τόσο πολύ επιθυμούν για κάποιους λόγους και όχι μόνο οικονομικούς.
Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες Συρία, Ιορδανία, υλοποιείται η σχεδίαση της νέας Βορείου Αφρικής (Μεσογειακή ένωση?) και νέας Μέσης Ανατολής.
Η πατρίδα μας από την κατάσταση στην Λιβύη επηρεάζεται και μάλιστα πολύ αρνητικά.

Ποια είναι όμως η Λιβύη;
1.Συνοπτικά η ιστορία της Λιβύης
Η Λιβύη αποικήθηκε στην αρχαιότητα από κατοίκους της Σαντορίνης , μετά από εντολή του Μαντείου των Δελφών, να βρουν νέο τόπο κατοικίας στη Βόρειο Αφρική. Έτσι, το 631 π.Χ., Σαντορινιοί ίδρυσαν την Κυρήνη. Μέσα σε διάστημα διακοσίων ετών, ιδρύθηκαν άλλες τέσσερις σημαντικές πόλεις στην περιοχή: η Βάρκη, οι Ευσπερίδες (αργότερα Βερενίκη, σημερινή Βεγγάζη),η Αλ Μπάυντα , η Ταύχειρα (αργότερα Αρσινόη, σημερινή Τόκρα) και η Απολλωνία (Susah), το λιμάνι της Κυρήνης. Μαζί με την Κυρήνη, ήταν γνωστές ως Πεντάπολις.
Τον 7ο αιώνα, η Λιβύη κατελήφθη από τους Άραβες και κατά τους επόμενους αιώνες, πολλοί ντόπιοι υιοθέτησαν ως θρησκεία το Ισλάμ και την αραβική γλώσσα και πολιτισμό. Στα μέσα του 16ου αιώνα, η χώρα πέρασε στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου (1911-1912), η Ιταλία κατέλαβε την περιοχή και μετέτρεψε σε αποικίες τις τρεις επαρχίες της χώρας (Τρίπολη, Κυρηναϊκή, Φεζάν), ενώ το 1934 υιοθέτησε το όνομα Λιβύη σαν επίσημη ονομασία της αποικίας.
Ανάμεσα στους δυο Παγκόσμιους Πολέμους, ο Βασιλιάς Ίντρις ήταν αρχηγός της λιβυϊκής αντίστασης εναντίον της ιταλικής κατοχής. Από το 1943 ως το 1951, το Φεζάν πέρασε υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, ενώ οι άλλες δυο επαρχίες υπό βρετανική διοίκηση.
Στις 21 Νοεμβρίου 1949, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα για την ανεξαρτησία της Λιβύης πριν την 1η Ιανουαρίου 1952. Στις 24 Δεκεμβρίου 1951, η Λιβύη ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, έχοντας πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας, υπό το βασιλιά Ίντρις.
Την 1η Σεπτεμβρίου 1969, μια μικρή ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον 27χρονο τότε Μουαμάρ αλ Καντάφι οργάνωσαν πραξικόπημα εναντίον του βασιλιά Ίντρις, ο οποίος βρισκόταν για λόγους υγείας στα Καμένα Βούρλα. Βασιλιάς έγινε ο ανιψιός του, Sayyid Hasan ar-Rida al-Mahdi as-Sanussi. Οι πραξικοπηματίες εκθρόνισαν τον Sayyid και τον έθεσαν υπό κατ' οίκον περιορισμό, ενώ κατήργησαν τη μοναρχία και ανακήρυξαν τη Λιβύη ως Νεα Αραβική Δημοκρατία.
2. Εχθρός της Δύσης
Αρχικά, με την βομβιστική επίθεση σε αμερικάνικη ντισκοτέκ του Βερολίνου (1986) αλλά και με την ανατίναξη στο Λόκερμπι της Σκωτίας αεροσκάφους της Pan Am (1988), θεωρήθηκε υπ’ αριθμόν ένα εχθρός της Δύσης με συνέπεια την διπλωματική απομόνωση της Λιβύης.
Από το 2003, όμως, και με μία σειρά ενεργειών, όπως η αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, η Λιβύη απέκτησε τη θέση της στο γεωπολιτικό χάρτη.
3. Πρίν την εξέργεση.
Προερχόμενος από τη μικρή φυλή Καντάφα -τα μέλη της οποίας ήταν στο παρελθόν νομάδες βοσκοί-, ο συνταγματάρχης βασίστηκε σε αυτήν αλλά και στις φυλές Ουαρφάλι και Μαγράχι (οι πλέον πολυπληθείς) για να εδραιώσει την εξουσία του, περιθωριοποιώντας ταυτόχρονα άλλες μικρότερες φυλές που βρίσκονταν στο πλούσιο σε πετρέλαιο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ενισχύοντας -παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου- τη «φυλετική ταυτότητα», ο Καντάφι κυβερνούσε βασιζόμενος σε δύο πυλώνες, τη δημιουργία «προνομιούχων» φυλών στο εσωτερικό και τη διπλωματία του πετρελαίου στο εξωτερικό. Τα μέλη της φυλής του προωθήθηκαν σε προνομιούχες μονάδες του στρατού και στην προσωπική φρουρά του, ενώ οι Ουαρφάλι απέκτησαν ισχυρή παρουσία στον μηχανισμό ασφαλείας και οι Μαγράχι δραστηριοποιούνταν στη διοίκηση.
4.Πληροφορίες που λαμβάνουμε από το διαδίκτυο
Ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας του. Στην περιοχή της Βεγγάζης οι διαδηλωτές έχουν πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ο Στρατηγός Διοικητής του Τομπρούκ έχει προσχωρήσει με τις μονάδες του στο πλευρό των διαδηλωτών. Από εικόνες που δημοσιεύονται βλέπουμε ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν την σημαία του Βασιλιά Ίντρίς. Η σημαία της επανάστασης δεν εμφανίζεται πουθενά. Σε πολλές πόλεις έχουν καταστραφεί όλα τα κυβερνητικά κτίρια του καθεστώτος. Οι δυνάμεις του Καντάφι στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο βομβαρδίζουν πόλεις με διαδηλωτές.
Χάρτης με τις πόλεις που έχουν δεχθεί επιδρομές αεροσκαφών του Καντάφι.
Λόγω των γεγονότων έχουν παραιτηθεί μέχρι στιγμής ο Υπουργός Εσωτερικών Yunis, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Abdelhalil, αριθμός διπλωματών στο εξωτερικό και σιγά σιγά το καθεστώς Καντάφι απομονώνεται.
Πιλότοι της ΠΑ της Λιβύης έχουν αυτομολήσει σε Μάλτα, ενώ φημολογείται ότι τμήματα λιβυκού στρατού συνενώνονται με τους εξεγερμένους πολίτες σε πολλές πόλεις.
Έχουν αναφερθεί μαζικοί τάφοι σε πόλεις με νεκρούς από ελεύθερους σκοπευτές.
Το καθεστώς σε μία προσπάθεια να ελέγξει την χώρα και να καταστείλει την εξέγερση του λαού της Λιβύης χρησιμοποιεί την Ισλαμική Αφρικανική Λεγεώνα (μισθοφόροι από Σουδάν, Τσάντ, Νιγηρία, και άλλες χώρες της Αφρικής)σε πόλεις στην Βόρεια Λιβύη. Αναφέρονται και σαν Yellow Cups army.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εμπλακεί σε καταστολή και η 32 Ταξιαρχία τακτικού στρατού για την εκκαθάριση εστιών αντίστασης στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.
5. Δηλώσεις αρχηγών κυριοτέρων Φυλών
Αλ Ζαουάγια
Ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή με δηλώσεις του, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν αυτό που ο ίδιος αποκαλεί " καταπίεση των διαδηλωτών ".
Ουαρφάλι
Η φυλή αυτή ζει νότια της Βεγγάλης, η οποία έχει δεχθεί το χειρότερο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες. Ο Ακράμ αλ-Γουαρφάλι, ηγετική φυσιογνωμία της φυλής Αλ Γουαρφάλα, μιας από τις μεγαλύτερες στη Λιβύη, είπε στο κανάλι Αλ Τζαζίρα, " εμείς λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας, εμείς του λέμε να φύγει τώρα από τη χώρα ". Η φυλή αυτή ζει νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.
6.Περιοχές με οικονομικές δραστηριότητες στην Λιβύη

7. Πετρέλαια Λιβύης.
Διαβάσαμε στον τύπο της Θεσσαλονίκης.
Την περασμένη εβδομάδα κι ενώ φούντωνε το κύμα διαμαρτυρίας στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ήταν παρόντες στην υπογραφή ενός εντυπωσιακού deal: η ρωσική Gazprom μπήκε μέτοχος μαζί με την ιταλική ΕΝΙ στην εταιρία εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού κοιτάσματος «Ελέφαντας» στη δυτική Λιβύη. Αυτό το κοίτασμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 110 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο, τα δεκαπλάσια από τη φετινή παγκόσμια παραγωγή. Μένει να βάλει και η Λιβύη την υπογραφή της, ώστε να μοιραστεί αυτός ο πλούτος διά τρία. Αλλά ποια Λιβύη; Μόνο με τον Καντάφι η συμφωνία ήταν σίγουρη. Γι' αυτό και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επέμενε να μην ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ στο καθεστώς της Τρίπολης. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να προκαλέσει την άσχημη εντύπωση ότι επιδιώκει να εξαγάγει τη δημοκρατία της», είπε. Πράγματι η Ευρώπη προτιμά να εισάγει φτηνό πετρέλαιο. (απόσπασμα από τον Αγγελιοφόρο).
8. Διοικητική Διαίρεση Λιβύης
Διαιρείται σε 14 περιφέρειες. Κάθε περιφέρεια έχει την δική της τοπική κυβέρνηση (λαϊκή επιτροπή), μέλη των οποίων συμμετέχουν στην κυβέρνηση της μεγάλης «Τζαμαχερίας» της οποίας αρχηγός «Leader» είναι ο Καντάφι.
9. Φυλετικές ομάδες Λιβύης
Διακρίνονται οι εξής φυλετικές ομάδες: Άραβες, ΄Αραβες –Βερβερίνους, Τουαρέγκ, Τεμπού κλπ. Περίπου το 15% είναι μη αραβικές ομάδες. Ο επίσημος αριθμός των φυλών στη Λιβύη φαίνεται να είναι περίπου 140, αλλά πολλές εξ αυτών φαίνεται να είναι υποσύνολα των άλλων ομάδων. Σύμφωνα με το Λίβυο κοινωνιολόγο, Δρ Faraj Adulaziz Najam, υπάρχουν περίπου 30 φυλές που θεωρούνται σημαντικές.

10. Κυριότερες Φυλές
Η φυλή Magariha από τη δύση έχει την ισχυρότερη και μεγαλύτερη υποταγή στον Καντάφι και κατέχουν ανώτερες θέσεις στον και των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης. Η αποστασία τους θα επισπεύσει ασφαλώς την πτώση του.
Η φυλή Zawiya από τα δυτικά που απείλησε να σταματήσει τη ροή του πετρελαίου στις δυτικές Λιβύη εάν οι αρχές δεν σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συνέχεια.
Η μεγάλη φυλή Warfalla, επίσης, από τη Δυτική Λιβύη, υποστηρίζει σήμερα την ανατροπή του Καντάφι. Η φυλή έχει περίπου ένα εκατομμύριο μέλη. Ήταν η φυλή που συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος 1993.
Η φυλή Qadhafah, δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Έγινε σημαντική όταν Καντάφι ανέλαβε το πραξικόπημα του 42 χρόνια πριν
11. Ανάλυση των φυλών ανά γεωγραφική περιοχή:
Ανατολική Λιβύη (περιλαμβάνει την Βεγγάζη):
Misurata φυλή: Η μεγαλύτερη και πιο ισχυρά, ιδίως στη Βεγγάζη και Darneh.
Άλλες αξιοσημείωτες φυλές Ανατολικά:
Αλ-Awaqir: Ο-Awaqir φυλή αλ έχει δύναμη στη Λιβύη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κρατούν ανώτερες θέσεις στο καθεστώς Καντάφι.
Abdiyat (Obeidat): Η Abdiyat είναι ισχυρή γύρω από το Tobruk και απαρτίζεται από περίπου 15-φυλές.
Masamir : Αυτή η φυλή είναι γνωστή για την πίστη της στο Ισλάμ. Εδώ θα βρείτε τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους.
Επίσης τις φυλές Kargala, Tawajeer και Ramla
Παράκτια Λιβύη (περιλαμβάνει Ajdabiya προς Τρίπολη):
Farjan φυλή: βασική ισχύς τους είναι στις πόλεις από Ajdabiya, Σύρτη της Zilten, και της Τρίπολης.
Δυτικής Λιβύης φυλές:
el-Mahjoub, Zamoura, Kawafi, Dababisa, Zawaiya, al-Sawali, al-Jarsha, al-Mujabra, Farjan, al-Zintan el-Mahjoub, Zamoura, Kawafi, Dababisa, Zawaiya, αλ-Sawali, αλ-Jarsha, αλ-Mujabra, Farjan, al-Zintan
12. Φυλές στην Τρίπολη
Masrata : Υποτίθεται ότι είναι η μεγαλύτερη φυλή στην Τρίπολη
Επίσης σημαντικές είναι Zawiya, Warfala, Maraariha, Maslata.
Έπειτα, υπάρχει η φυλή Kawar που απαρτίζεται από 15 μικρότερες φυλές. Η φυλή παίρνει το όνομά της από την περιοχή Kaouar που είναι στην έρημο νότια.
Η φυλή Toureg, που περιπλανώνται τη Σαχάρα και, βεβαίως, έχει και αυτή την αφθονία των φυλών τους.
Διοικητική Διαίρεση Λιβύης πρίν το 1970
Φεζάν, τόπος εξορίας Ελλήνων Αγωνιστών
Στα κάτεργα των φυλακών της Τριπόλεως, ιδιαίτερα όμως στο κολαστήριο του Φεζάν, γύρω στα 1.500 χιλιόμετρα νότια, στην καρδιά της Σαχάρας, οι Οθωμανοί έστελναν αυτούς που θεωρούσαν ιδιαίτερα επικίνδυνους και η μεταφορά τους γινόταν υπό άκρα μυστικότητα. Σπάνια έβγαινε κανείς ζωντανός από εκεί. Συνήθως οι κρατούμενοι συλλαμβάνονταν εν κρυπτώ και δίχως επίσημη κατηγορία, με συνοπτικές διαδικασίες, εξαφανίζονταν χωρίς να πάρει είδηση κανείς. Ανάμεσα στους 40 Ελληνες στον τόπο μαρτυρίου στο Φεζάν μόνο κατά την περίοδο 1884-1909 πιο τρανταχτή ήταν η περίπτωση των Θωμά Πασχίδη και Νικολάου Φιλιππίδη, οι οποίοι με διαφορά μερικών μηνών συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρώτος, γνωστός εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος, γιατί ενόχλησε την οθωμανική διοίκηση με την αρθρογραφία του, και ο δεύτερος, διδάκτορας της Φιλολογίας, με αφορμή δημοσίευμά του για την επανάσταση στη Μακεδονία. Επίσης εστάλησαν στο φεζάν οι Αλέξανδρος Κακαμπίκης, Γραμμένος Μαυρουδής, Βασίλειος Σκρέκας, Στέργιος Λεάντου, Μάρκος Νέστορος, Ιωάννης Χρηστίδης, Σπύρος Λάμπρου, Δημήτριος Πολύταρχος, Ιωάννης Μαγκούρης, Μηλιώνης Ναούμ, Δημήτριος Χρήστου, Ηλίας Βόσνιος και Ιωσήφ Ριζώφ.

Οικονομικές σχέσεις Ελλάδος Λιβύης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Β3 Δ/νση Οικ.Σχέσεων
με χώρες Β.Αφρικής, Μ.Ανατολής και Κόλπου

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣΛΙΒΥΗΣ
Ιούνιος 2009

ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η λιβυκή οικονομία εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος συμβάλλει κατά 95% στα έσοδα από εξαγωγές, αναλογεί στο 56% του ΑΕΠ και το 70% των δημοσίων εσόδων. Τα σημαντικά έσοδα από τον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό πληθυσμό της, δίνουν στη Λιβύη ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αφρική, υπάρχει ωστόσο ιδιαίτερα έντονη ανισοκατανομή στον πληθυσμό. Υπάρχουν εξάλλου μεγάλες ανάγκες για επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, ώστε να επιτύχει η χώρα τον τεθέντα στόχο διπλασιασμού της παραγωγής πετρελαίου έως το 2012. Για την επίτευξη του εν λόγω στόχου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 35 δις. δολ.
Την τελευταία πενταετία, η λιβυκή κυβέρνηση έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε με την άρση των διεθνών κυρώσεων έναντι της Λιβύης (Σεπτέμβριος 2003) και των μονομερών κυρώσεων των ΗΠΑ (Απρίλιος 2004), η οποία διευκόλυνε την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Το 2008 ξεκίνησαν διμερείς διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Λιβύης για σύναψη Συμφωνίας Πλαισίου, έχουν πραγματοποιηθεί 2 γύροι, και πρόκειται να ολοκληρωθούν σε 2-3 έτη. Πρόσφατα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αξιολόγησε με Α- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης και με Α-2 τη βραχυπρόθεσμη. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που αξιολογείται η πιστοληπτική ικανότητα της Λιβύης από διεθνή οίκο. Βήματα όπως η αίτηση για ένταξη στον ΠΟΕ, η μερική μείωση επιδοτήσεων και η ανακοίνωση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, θέτουν τα θεμέλια για τη μετάβαση της λιβυκής οικονομίας σε μια οικονομία περισσότερο βασισμένη στην αγορά και δημιουργούν νέες προοπτικές συνεργασίας με την εν λόγω χώρα. Η Λιβύη φέρεται να έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι το 2009 θα συνεχίσει να υπάρχει ρευστότητα στην εγχώρια αγορά, παρά τη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο. Αναλυτές θεωρούν ότι, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, η λιβυκή αγορά θα γίνει πιο ελκυστική λόγω της ρευστότητας που διαθέτει.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η Λιβύη το 2008 ήταν ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών. Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις παρουσιάζουν έντονες αυξομειώσεις, το δε εμπορικό ισοζύγιο είναι μόνιμα ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές αργού πετρελαίου. Το 2007 η Λιβύη ήταν ο 3ος προμηθευτής της Ελλάδας σε ακατέργαστο πετρέλαιο, υποσκελίζοντας τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά το 2008, παρουσίασε αύξηση κατά 52,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα 1,7 δις. Ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν εκ νέου σημαντικότατη πτώση κατά 58,4%, ανερχόμενες σε μόλις 47,19 εκατ. Ευρώ. Αντίθετα, μεγάλη αύξηση, κατά 65,23% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σημείωσαν οι λιβυκές εξαγωγές προς την Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε 1,65 δις. Ευρώ, το δε εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα για τη χώρα μας της τάξης του 1,6 δισ. Ευρώ (αυξημένο κατά 81% σε σχέση με το 2007). Η αρνητική για τις εξαγωγές μας εξέλιξη οφείλεται στα πετρελαιοειδή, που το 2007 αποτελούσαν το 70,7% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ αντίστοιχα, η μεγάλη αύξηση των ελληνικών εισαγωγών από Λιβύη, οφείλεται αποκλειστικά στις εισαγωγές πετρελαιοειδών. Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη, και το 2008, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες από τη Σ. Αραβία.
ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ ΑΞΙΕΣ : εκατ. ΕΥΡΩ
Ο κύριος όγκος των ελληνικών εξαγωγών το 2008 αποτελείται από υδραυλικά τσιμέντα (20,2%). Ακολουθούν οι σωλήνες και κοίλα είδη καθορισμένης μορφής από σίδηρο / χάλυβα (10,1%), οι κατασκευές και μέρη κατασκευών από χυτοσίδηρο / σίδηρο / χάλυβα (9,1%), τα φαρμακευτικά (6,1%), παρασκευασμένα / διατηρημένα φρούτα (5,8%) κ.α. Στη σύνθεση των εξαγωγών της Λιβύης προς την Ελλάδα, κυριαρχούν τα πετρελαιοειδή (ακατέργαστο πετρέλαιο και κατεργασμένα έλαια πετρελαίου), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 93,8% του συνόλου (2008).
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Η σημαντικότερη θεσμική μεταρρύθμιση των τελευταίων ετών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν ο Ν. 5/1997 «περί ξένων επενδύσεων», με τις τροποποιήσεις και το πλαίσιο εφαρμογής του. Αρμόδια αρχή υλοποίησης είναι η Libyan Foreign Investment Board. Ο νόμος προβλέπει διευκολύνσεις και προνόμια (φοροαπαλλαγές, δασμοαπαλλαγές, επαναπατρισμό κερδών κ.α.), για εταιρείες στους τομείς της βιομηχανίας, γεωργίας, υγείας, τουρισμού κλπ. Με την υιοθέτηση ωστόσο του νόμου 443/2006 της Γενικής Λαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία των ξένων επιχειρήσεων στη Λιβύη, δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα και αναστάτωση στις αλλοδαπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η καινοτομία του νεότερου αυτού νόμου συνίσταται στην υποχρέωση των ξένων εταιρειών να συστήνουν ανώνυμες εισηγμένες (joint stock company) με υποχρεωτική συμμετοχή Λιβύου εταίρου τουλάχιστον 35%, διαφορετικά δεν δικαιούνται να διεκδικούν έργα και προμήθειες του δημοσίου. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο νέος νόμος απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες ίδρυσης εταιρείας και συμβάλλει στον εξορθολογισμό του επιχειρείν.
1. Κατασκευαστικός τομέας
Σήμερα δραστηριοποιούνται στη Λιβύη (επίσημα εγγεγραμμένες) οι ακόλουθες τεχνικές εταιρείες: J & P (ΙΩΑΝΝΟΥ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ), ΕΤΕΠ (μετονομάσθηκε σε “Tageco”), ΣΙΚΕΛΙΣ, Αρχιρόδον (έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού λιμένα Τριπόλεως) και MARITECH (ανέλαβε έργο τοποθέτησης καλωδίων οπτικών ινών στα Λιβυκά παράλια).
2. Τομέας υδρογονανθράκων
-«Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.»: Τον Απρίλιο 2005 εγκαταστάθηκε στη Λιβύη, με θυγατρικό Παράρτημα, συμμετέχοντας, με ποσοστό 20%, σε κοινοπραξία με την αυστραλιανή Woodside Energy(N.A.) Ltd (45%) και την ισπανική REPSOL UPF (35%) για έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε 6 περιοχές της Β. και Δ. Λιβύης, εκτάσεως περίπου 20.000 τ. χλμ. Πρόσφατα ωστόσο (Σεπτέμβριος 2008) ο όμιλος ΕΛΠΕ μεταβίβασε τα δικαιώματά του στην κοινοπραξία στο γαλλο-βελγικό ενεργειακό όμιλο GDF Suez, έναντι ποσού 151 εκατ. δολ.
-Ασπροφός Α.Ε.: Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», έχει εγγραφεί στα λιβυκά τεχνικά μητρώα και διεκδικεί έργα στη χώρα.
3. Τομέας τηλεπικοινωνιών
Η εταιρεία INTRACOM S.A. έχει ιδρύσει θυγατρικό της παράρτημα στην Λιβύη με την επωνυμία INTRACOM LIBYA BRANCH. Έχει διεκδικήσει επιτυχώς την ανάληψη έργων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Τα Διυλιστήρια Χερσονήσου του Αίμου ΑΕΒΕ(Green Oil S.A.) του ομίλου INTEMACO συμμετέχουν με 66% σε Joint Venture με τη λιβυκή εταιρεία Faris Al Khallej.
Ιδρύθηκε το Νοέμβριο 2006 μικτή ελληνο-λιβυκή επιχείρηση με την επωνυμία A LAMAR SA-Production & Stock Joint Company, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας απαρτίζεται κατά 90% από ελληνικά κεφάλαια (της εταιρείας ΕΤΕΜ) και 10% κυπριακά. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας χύτευσης αλουμινίου και μονάδων παραγωγής προφίλ αλουμινίου και ηλεκτροστατικής βαφής. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ελληνική παραγωγική επένδυση εκτός πετρελαϊκού τομέα στην χώρα.
Τέλος, έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών εταιρειών ELITHERM.SA και ΕUROAXES SA και της λιβυκής Αρχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable Energy Authority of Libya – REAOL). Το μνημόνιο αφορά την εκτέλεση δύο επενδυτικών έργων: μονάδα παραγωγής συστημάτων ηλιακής ενέργειας και μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΛΙΒΥΗΣ
Κυριότερες συμφωνίες: Συμφωνία Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Αθήνα, 24.3.1988), Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας (Αθήνα, 21.2.1976), Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης (Ειδικής Επιτροπής για θέματα χρεών, Αθήνα, 7.5.1998), Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο Γεωργικό Τομέα (1984), Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Επιστήμης (Τρίπολη, 13.3.2006), Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα Τουρισμού (Τρίπολη, 13.3.2006), Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα Υγείας (Τρίπολη, 5.6.2008).
Εκκρεμείς συμφωνίες: Συμφωνία Αμοιβαίας Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων, Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, Συμφωνία Αεροπορικών Υπηρεσιών, Ναυτιλιακή Συμφωνία, Συμφωνία Αλιείας.
Σημειώνεται ότι από το 1977 έως το 1991 έχουν πραγματοποιηθεί 6 Μ.Δ.Ε. Ελλάδος-Λιβύης.. Η σύγκληση της 7ης Μ.Δ.Ε. εκκρεμεί επί έτη.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΙΒΥΚΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
(βλ. και αναλυτικότερο επισυναπτόμενο σημείωμα)
1.  Χρέη προς ιδιωτικές εταιρείες: Από τη δεκαετία του 1970 η Λιβύη δημιούργησε σημαντικά χρέη προς μεγάλο αριθμό Ελληνικών τεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ελληνικών εταιρειών, το συνολικό ποσόν των σημερινών απαιτήσεων, με βάση την ισοτιμία που ίσχυε κατά τη σύναψη των επιχειρηματικών συμβολαίων, ανέρχεται, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας και αποζημιώσεων, στο ποσό των 716,2 εκ. δολ. ΗΠΑ. Εξ αιτίας των Λιβυκών χρεών, ορισμένες εταιρείες περιήλθαν σε αδυναμία να εκπληρώσουν συμβατικές υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες.
2. Ολυμπιακή Αεροπορία: εκκρεμεί το ζήτημα της εκκαθάρισης του Γραφείου της Ο.Α. στη Βεγγάζη, με παράλληλο επαναπατρισμό των χρηματικών αποθεματικών της εταιρείας.
3. ΟΤΕ: παρελκυστική πολιτική από πλευράς λιβυκών αρχών ακολουθείται στο θέμα του χρέους της χώρας προς τον ΟΤΕ ύψους 2,2 εκ. Ευρώ για το χρονικό διάστημα 1984-2005.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Η Λιβύη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας μεταξύ των αραβικών χωρών και των χωρών της Βόρειας Αφρικής. To 2008 η Λιβύη ήλθε 2η, με βάση την αξία του διμερούς εμπορίου με την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών Β. Αφρικής / Μ. Ανατολής και Κόλπου.
Η περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων μπορεί να προκύψει από:
(α) τη δημιουργία κοινοπραξιών (joint-ventures) στους τομείς των κατασκευών, του πετρελαίου, των μεταφορών, των υποδομών, των προϊόντων αλουμινίου κ.α.,
 (β) τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε τομείς όπως γεωργία, ιχθυοκαλλιέργειες, εκμετάλλευση υδάτινων πόρων κλπ.,
(γ) την τουριστική συνεργασία (εκπαίδευση προσωπικού, τουριστικές υποδομές κλπ.),
(δ) τη συνεργασία στον τομέα της αλιείας,
(ε) τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στις δύο χώρες και τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών,
(στ) την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών,
(ζ) τη σύγκληση της 7ης Μ.Δ.Ε. Ελλάδας-Λιβύης.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Λιβύη την τελευταία πενταετία –υποψηφιότητα Λιβύης στον ΠΟΕ, μείωση επιδοτήσεων, έναρξη διαπραγματεύσεων με Ε.Ε. για σύναψη Συμφωνίας Πλαισίου, ανακοίνωση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων- δημιουργούν τις βάσεις για τη μετάβαση σε μια οικονομία περισσότερο βασισμένη στην αγορά και για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών μας.
Η διευθέτηση των Λιβυκών χρεών προς τις ελληνικές εταιρείες θα διευκόλυνε την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών μας σχέσεων και θα δημιουργούσε κλίμα εμπιστοσύνης για μελλοντικές επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ