ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Λιβύη και χημικά όπλα, συνοπτικά

Ο ιταλός ηγέτης Benito Mussolini έκανε πρώτος χρήση χημικών όπλων ενάντια στην Λιβύη το 1929-1930. Λέγεται ότι 24 βόμβες αερίου μουστάρδας έπεσαν σε μια όαση το 1930, που Λίβυοι επαναστάτες ήταν τα θύματα αυτών των επιθέσεων.
Ο Qadahafi κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, έκαμε παραγωγή μέχρι και 100 τόνων αερίων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Rabta , λίγο αργότερα και στην Tarhuna (υπόγειες εγκαταστάσεις), που χτίστηκαν και εξοπλίσθηκαν με την βοήθεια χωρών που διέθεταν τέτοια τεχνολογία, λέγεται κυρίως από χώρες Μ.Ανατολής, Ασίας αλλά και Ανατολικής Ευρώπης.
Το 1986 και το 1987 η κυβέρνηση του Τσαντ κατηγόρησε τη Λιβύη για τη χρησιμοποίηση τοξικών αερίων και napalm στον πόλεμο μεταξύ τους. Συγκεκριμένα κατηγόρησε την Λιβύη ότι είχε χρησιμοποιήσει το αέριο μουστάρδας, ενδεχομένως ιρανικής προέλευσης, με την χρήση βομβών για βομβαρδισμό περιοχών (σύνορα Τσάντα-Λιβύης) με αεροσκάφη AN-26 στις τελικές φάσεις του πολέμου ενάντια στο Τσαντ τον Σεπτέμβριο του 1987.
Το πρόγραμμα της Λιβύης για τα χημικά συνεχίσθηκε μέχρι το 2003 αλλά χωρίς επιτυχία λόγω του εμπάργκο που αντιμετώπιζε από την Διεθνή κοινότητα αλλά και των οικονομικών της προβλημάτων.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2003 η Λιβύη συμφώνησε με την Διεθνή κοινότητα να καταστρέψει όλα τα χημικά, πυρηνικά, βιολογικά όπλα και να επιτρέψει τις άμεσες επιθεωρήσεις και τον έλεγχο.
Οι ειδικοί των ΗΠΑ και UK που προσκλήθηκαν στη Λιβύη μετά από εκτεταμένες επιθεωρήσεις ελέγχους στις εγκαταστάσεις της, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν δεκάδες τόνων αερίου μουστάρδας που είχε παραχθεί στην προηγούμενη δεκαετία, καθώς επίσης και εκατοντάδες βομβών αεροσκαφών 250 λιβρών με αέρια μουστάρδας ικανών να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενο πόλεμο. Επίσης ανακοίνωσαν ότι η Λιβύη είχε πραγματοποιήσει πειράματα για την παραγωγή των αερίων sarin και soman.
Τέλος ομάδα ειδικών της Διεθνούς κοινότητας για την απαγόρευση των χημικών όπλων επόπτευσε την καταστροφή περίπου 3.000 χημικών βομβών και κεφαλών πυραύλων, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2004.
Λίγο αργότερα, ή Λιβύη ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο στην Rabta με χρήματα της Ε.Ε θα μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής αντιβιοτικών, έγινε η μελέτη αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε εάν τελικά η Λιβύη το μετέτρεψε.
Όσο για τις υπόγειες εγκαταστάσεις στην Ταρχούνα, δεν υπήρξε ανακοίνωση από την Λιβύη ή την Διεθνή κοινότητα.

Φωτογραφίες με αποτελέσματα από χρήση αερίων
Αέριο μουστάρδας, εικόνα από Halabja, 1998, Κουρδιστάν ( ΙΡΑΚ)

Αέριο Sarin, εικόνα από Halabja, 1998, Κουρδιστάν (ΙΡΑΚ)

Halabja, 1998, Κουρδιστάν ( ΙΡΑΚ)
Ενδιαφέρον site για την Λιβύη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ