ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ποιοι θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν αυτά που ποστάρετε στα social media;

Iarpa is watching U
Ποια CIA, ποιος Μεγάλος Αδερφός, αυτά φαίνονται πια ξεπερασμένα.
Η Iarpa (προφέρεται eye-AR-puh) είναι η πηγή χρηματοδότησης ενός προγράμματος που θα παρακολουθεί, θα καταγράφει και θα αναλύει ότι γράφεται στα social media.
Ενα "μάτι" στον ουρανό θα συγκεντρώνει data από το twitter, το Facebook, τα blogs με στόχο ... εεεε ναι.
Ο στόχος φυσικά δεν είναι ξεκάθαρος.
Οι ιθύνοντες του πράγματος, υποστηρίζουν πως όχι δεν πρόκειται για ηλεκτρονική παρακολούθηση, μας πως σας πέρασε αυτό από το μυαλό σας, κλπ. Λένε ότι στόχος τους είναι να καταλήξουν σε ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο θα προβλέπει τις εξελίξεις, βασιζόμενο στα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα social media.
Δηλαδή; θα ρωτήσετε εσείς. Ο στόχος, λένε είναι να διερευνηθεί κοινωνιολογικά πάντα, η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι κοινωνικοί επιστήμονες να είναι σε θέση να διατυπώσουν Νόμους, αντίστοιχους με αυτούς που διαθέτουν άλλες επιστήμες όπως η χημεία και η φυσική. Στη συνέχεια θα μπορούν να προβλέπουν πότε θα υπάρχει αποσταθεροποίηση πολιτική, οικονομική και κοινωνική.
Οσοι έχετε διαβάσει επιστημονική φαντασία θα ανακαλέσετε Ισαάκ Ασίμωφ και την επιστήμη που είχε ονομάσει στα βιβλία του Psychohistory. Επρόκειτο για μια επιστήμη της λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας που συνδύαζε στοιχεία ιστορίας, κοινωνιολογίας και μαθηματικών και ουσιαστικά προέβλεπε τη συμπεριφορά σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Φυσικά στη συγκεκριμένη ιστορία, ο πληθυσμός είχε απόλυτη άγνοια.
Οχι και τόσο επιστημονική φαντασία πια.
Πάμε λοιπόν πάλι από την αρχή. Το πρόγραμμα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και θα εστιάσει στο να εντοπίσει patterns στους τομείς της επικοινωνίας, της κατανάλωσης και της μετακίνησης του πληθυσμού. Θα χρησιμοποιεί πληροφορίες που είναι "ελεύθερες" όπως web searches, αναρτήσεις σε blogs, κίνηση στο internet, οικονομικούς δείκτες, κάμερες κυκλοφορίας αλλά και προσθήκες στη wikipedia. Δε θα υπάρχει ανθρώπινη εμπλοκή και θα αφορά τους τομείς της πολιτικής της οικονομίας αλλά και της υγείας. Αυτά είναι όσα ανακοινώθηκαν.
Η πρόβλεψη και ο έλεγχος
Ο έλεγχος των μαζών και φυσικά η δύναμη που αποκτούν οι κυβερνώντες μέσω αυτού, δεν είναι καινούργια ιστορία. Το Πεντάγωνο έχει προσπαθήσει ήδη πάρα πολλές φορές στο παρελθόν να βρει ένα σύστημα που θα του επιτρέπει να "ελέγχει" και φυσικά να παρεμβαίνει οπουδήποτε θελήσει. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα με τον τίτλο Total Information Awareness, φιλοδοξούσε να εντοπίσει τρομοκράτες και φυσικά να προλάβει νέες επιθέσεις.
Η δημιουργία ενός συστήματος πρόβλεψης θα χρησιμοποιούσε στοιχεία από παντού. Τηλέφωνα, τηλεφωνικές συνομιλίες, e-mail, κρατήσεις για μετακινήσεις, χρεώσεις πιστωτικών καρτών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Πιο πριν υπήρξε το Project Camelot. Xρονικά τοποθετείται στα '60s και είχε εστιάσει στη Χιλή. Στόχος του ήταν φυσικά να αποτρέψει βίαιες ανατροπές του υπάρχοντος καθεστώτος.
Τότε οι επικρίσεις που δέχθηκε το Πεντάγωνο, ακύρωσαν τη χρηματοδότησή του. Τουλάχιστον από όσα ξέρουμε.
Το ζήτημα είναι ότι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα μάλλον καλωσορίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η τουλάχιστον δεν τις καταδικάζει ως παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Δε θέτει καν θέμα ηθικής και δικαίου για το ζήτημα. Είναι data δημόσια, λέει, άρα μπορούν να μελετηθούν.
Εκείνο όμως που ξεχνάει να αναφέρει είναι για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν.
Ο Ασίμωφ πάντως ήξερε.

Σοφία Βεργοπούλου
otenet portal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ