ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Μουσικοθεραπεία: Το καλύτερο αναλγητικό.

Αναλγητική δράση φαίνεται ότι έχει στους ασθενείς η μουσική, διαπιστώνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί να αποδειχτεί πόσο έντονη μπορεί να είναι αυτή η δράση.
Στην πιο πρόσφατη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Journal of Pain», 153 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολοένα πιο επώδυνα ηλεκτροσόκ στα χέρια, ενώ την ίδια ώρα άκουγαν μουσική.
Καταγράφοντας την διαστολή στην κόρη των ματιών τους και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν οι ασθενείς κατόρθωναν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη μουσική, παρουσίαζαν ολοένα μεγαλύτερη καταπράϋνση του πόνου τους. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε στους εθελοντές οι οποίοι εξαρχής ένιωθαν τη μεγαλύτερη νευρικότητα για τη συμμετοχή τους στη μελέτη.
Εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχε και σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε προ διετίας: παιδιά που υποβλήθηκαν σε «μουσικοθεραπεία» μετά από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, χρειάσθηκαν μετεγχειρητικά μικρότερες ποσότητες μορφίνης απ’ ό,τι παιδιά που δεν άκουγαν μουσική.
Ωστόσο, η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 51 μελέτες, με 3.600 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στην βάση ιατρικών δεδομένων Cochrane Database, αποκάλυψε πως η επίδραση της μουσικής δεν είναι ιδιαιτέρως έντονη, συνεπώς η πιθανή χρήση της στην κλινική πρακτική δεν είναι βέβαιο ότι αποδίδει σημαντικά.