ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Ήταν έλληνες άποικοι οι πρώτοι βορειο-ευρωπαίοι γεωργοί;


Μία πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε στη βόρεια Ευρώπη μεσογειακό DNA
Οι πρώτοι γεωργοί της Βόρειας Ευρώπης κατάγονταν σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη απο τη μεσόγειο (Νότια Ευρώπη)
Hunter-gatherer skeletons excavated in Sweden, including these remains of a young woman, have provided genetic evidence that these groups mated with nearby farmers who arrived from southern Europe around 5,000 years ago. Credit: Goran Burenhult.
Από τον κόμβο "ΟΔΥΣΣΕΥΣ" του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη νήσο Δήλο διαβάζουμε:
"Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην εποχή του χαλκού (2η χιλιετία π.Χ.) Κατόπιν ακολούθησε μία μυκηναϊκή εγκατάσταση. Δύο από τους τάφους αυτής της περιόδου ταυτίστηκαν από τους Έλληνες των ιστορικών χρόνων με εκείνους των Υπερβορείων παρθένων, που είχαν ακολουθήσει τον Απόλλωνα"...  odysseus.culture.gr
Ο αποικισμός της Β.Ευρώπης από τους αρχαίους Έλληνες, η μυθική Υπερβόρεια.
καὶ ζώων ἔτι νεαρὸν 
κατ᾽ αἶσαν υἱὸν ἴδῃ τυχόντα στεφάνων Πυθίων.
ὁ χάλκεος οὐρανὸς οὔ ποτ᾽ ἀμβατὸς αὐτῷ.
ὅσαις δὲ βροτὸν ἔθνος ἀγλαΐαις ἁπτόμεσθα, περαίνει πρὸς ἔσχατον
πλόον. ναυσὶ δ᾽ οὔτε πεζὸς ἰών <κεν> εὕροις
ἐς Ὑπερβορέων ἀγῶνα θαυματὰν ὁδόν.
(Πινδάρου ωδές, Πύθια 10, 30-40)

Βρέθηκαν γενετικές ομοιότητες μεταξύ
σκελετών της Νεολιθικής Εποχής στη Σουηδία και των σημερινών Ελλήνων
Βορειο-ευρωπαίοι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουψάλα, ανακάλυψαν στην Σκανδιναβία, 4 σκελετούς που χρονολογούνται αρχαιότεροι των 5000 ετών, τριών τροφοσυλλεκτών (στο νησί Γκότλαντ νότια της Στοκχόλμης) και μίας αγρότισας (από την ηπειρωτική Σουηδία), και αφού ανέλυσαν 249 εκατομμύρια ζεύγη γονιδιώματος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ένας σκελετός έχει γενετικές ομοιότητες με τις υπάρχουσες των νότιων Ευρωπαίων, σε αντίθεση με τους κυνηγούς-τροφοσυlλέκτες, που έχουν ξεχωριστή γενετική υπογραφή. Οι διατροφικές συνήθειες των νεολιθικών αυτών ανθρώπων ήταν γνωστές από τα ευρήματα στους τάφους τους. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποδεικνύουν ότι η διάδοση της γεωργίας στην βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβία έγινε με την γεωργική γνώση αποίκων που προήλθαν απο τη νότια Ευρώπη, και που τελικά η προσμιξη τους διαμόρφωσε το γονιδιακό τοπίο όλης της σύγχρονης Ευρώπης.
Η έρευνα κατέληξε ότι οι πρώτοι γεωργοί της Βόρειας Ευρώπης ήταν μετανάστες από τη Μεσόγειο, καθώς παρουσίαζαν γενετικές ομοιότητες με τους σημερινούς πληθυσμούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Οι ανθρωπολόγοι όμως συνεχίζουν να έχουν ερωτηματικά για το πώς μπορεί να συνέβη αυτό. Ήταν άραγε οι ίδιοι οι γεωργοί που μετανάστευαν προς το βορρά, ή μήπως η ιδέα της γεωργίας διαδόθηκε από πολιτισμό σε πολιτισμό;
Ωστόσο οι διαφορές που εντοπίστηκαν, αποτελούν  ένδειξη ότι η αγρότισσα του Γκότλαντ ήταν απόγονος μεταναστών από τη Μεσόγειο. «Αν η γεωργία είχε εξαπλωθεί αποκλειστικά ως πολιτισμική διαδικασία, δεν θα περιμέναμε να βρούμε έναν αγρότη του βορρά με τόσο μεγάλη γενετική συγγένεια με τους νότιους πληθυσμούς» σχολιάζει ο εξελικτικός βιολόγος Πόντους Σκόκγκλουντ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Τα συμπεράσματα της έρευνάς του είναι σαφή, δεν μπορούν όμως να θεωρηθούν απολύτως βέβαια χωρίς την εξέταση περισσότερων νεολιθικών τροφοσυλλεκτών και γεωργών.
Η πρόσφατη ανακάλυψη έρχεται να "δέσει" με το πλήθος των αναφορών που συναντώνται στα αρχαία ελληνικά κειμένα περί υπερβορείων. Αν και ακόμα είναι νωρίς για να εξαχθούν οριστικά επιστημονικά συμπεράσματα, ωστόσο σαν άρχή  αποδεικνύεται ότι μεσογειακοί πληθυσμοί μετανάστευσαν προς την βορειότερη Ευρώπη, και μάλιστα στις αρχές της νεολιθικής περιόδου, γεγονός που αν μη τι άλλο καταρρίπτει ακόμα περισσότερο την ανόητη και αστήριχτη ινδοευρωπαϊκή θεωρία που υποστηρίζει περίπου το αντίθετο.    
Πιο κάτω απόσπασμα κειμένου απο την συνέντευξη του Ηλία Μαριολάκου που αναφέρεται στους Υπερβόρειους και τη νήσο Δήλο.
«Οι ανασκαφές δύο Γάλλων αρχαιολόγων στο νησί έφεραν στο φως τους τάφους των Υπερβορείων παρθένων, που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα π.Χ. Μιλάμε δηλαδή για την περίοδο ανάπτυξης της μυκηναϊκής εποχής. Υπάρχει, λοιπόν, η εκδοχή ότι οι Υπερβόρειες παρθένες κατέρχονταν από το Μαντείο της Δωδώνης, περνούσαν από τους Δελφούς, από εκεί στην Εύβοια για να καταλήξουν στη Δήλο με σκοπό να αφήσουν τα ετήσια δώρα τους. Κανένας δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο και θεωρώ καθοριστικής σημασίας διότι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεκινούν 5 παρθένες με δώρα για να πάνε... στον Απόλλωνα της Δήλου παραμένοντας αλώβητες. Μπορεί να το φανταστεί κανείς; Αορνος Πέτρα, Υπερβορέα, Θούλη… Ολες τους συνδέονται με τον Ηρακλή. Αυτές οι περιοχές είναι υπαρκτές». (διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ...)  

HellasOnTheWeb.Org

Πηγές: Nature doi:10.1038/nature.2012.10541, "Το Βήμα science"