ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τα αγροτικά δάνεια από την Τουρκία που κρύβουν κινδύνους και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά η πρόταση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Ziraat Bank να προχωρήσει σε δανεισμό Ελλήνων αγροτών και επιχειρηματιών.
Η τράπεζα έρχεται να καλύψει το δανειοδοτικό κενό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες χρηματοδοτούν με φειδώ και πολύ δυσκολία την αγορά. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η Ziraat έχει ήδη υποβάλλει αίτημα στην Αθήνα να προσφέρει δάνεια συνολικούς 40 - 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την τράπεζα στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για "δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την τρέχουσα δυσκολία δανεισμού οι Έλληνες γεωργοί και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης".
Η Ziraat δεν είναι μία τυχαία τράπεζα. Φέτος κλείνει 150 χρόνια ζωής, ενώ διαθέτει παρουσία σε 16 χώρες. Ουσιαστικά αντιστοιχεί στη δική μας Αγροτική Τράπεζα και έχει περισσότερους από 24.374 εργαζομένους. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 2008 και έχει υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ρόδο, Κομοτηνή και Ξάνθη.
Ανοίγματα στις περιοχές με μουσουλμανικό στοιχείο
Η πρόταση της τουρκικής τράπεζας έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία.
Η παρουσία της στην Ελλάδα επί ελληνικού εδάφους είναι σε περιοχές με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. όπως όμως επισημαίνει η Χουριέτ «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις», ενώ τα δάνεια θα δίνονται μέσω του γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ στην Αθήνα. Μάλιστα, αν υπάρξει έγκριση από την τουρκική κυβέρνηση, τότε θα μπορούν να χορηγηθούν δάνεια με προνομιακά επιτόκια στους Έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες.
Τουρκικό ενδιαφέρον για επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, πολλές τουρκικές εταιρείες δείχνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το πρώτο σημαντικό βήμα συνέβη με την Μαρίνα Αλίμου, όπου ο όμιλος Dogus κατέχει το 50%. Οι Τούρκοι όμως θέλουν να επενδύσουν σε μαρίνες και ξενοδοχεία σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και ιδιαίτερα στα νησιά μας, ενώ ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν εργοστάσια και να μπουν στην ενεργειακή αγορά.
Οι κίνδυνοι από την τουρκική οικονομική "φούσκα"
Οι απορίες που γεννιούνται στους εγχώριους και διεθνείς αναλυτές είναι κατά πόσον η πρόταση αυτή της τράπεζας δεν κρύβει από πίσω της άμεσα συμφέροντας της Άγκυρας.
Καταρχήν πολλοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν κλείσει όλα τα κανάλια δανεισμού με αποτέλεσμα η αγορά να έχει "στεγνώσει" εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος οι Έλληνες να στραφούν στις ξένες τράπεζες και να αποστραφούν από τις ελληνικές. Ταυτόχρονα όσο οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, τόσο θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό των τουρκικών εταιρειών, που προσπαθούν να επενδύσουν στην χώρα μας.
Κατά δεύτερον, τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της τουρκικής οικονομίας. Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε ότι οικονομικό θαύμα της Τουρκίας, είναι ουσιαστικά μία φούσκα. Προειδοποίησε ότι θα επέλθει εσωτερικό οικονομικό σοκ, το οποίο θα ακολουθήσει ύφεση.
Επιπλέον, η εταιρεία μακροοικονομικών και πολιτικών αναλύσεων GlobalSource προειδοποιεί για οικονομική αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και όσων συμβαίνουν στις γειτονικές της περιοχές.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν συμφέρει την Ελλάδα να είναι εξαρτημένη από τουρκικά κεφάλαια και επιχειρήσεις και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της εκτεθειμένη σε τουρκικά δάνεια.
Τί θα συμβεί σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας. Υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί στην Ελλάδα ό,τι συνέβη στη Γερμανία το 1929;
Όταν ξέσπασε το Μεγάλο Κραχ, οι Αμερικανοί επενδυτές αναζητώντας ρευστό απέσυραν τις επενδύσεις τους από τη Γερμανία, συμπαρασύροντας στην οικονομική κρίση.
Μήπως ένα αντίστοιχο σενάριο περιμένει την Ελλάδα σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία;
Ν. Ιτσινές

Πηγή:www.reporter.gr

ΕΙΣΒΟΛΗ αυτοί………… ύπνο εμείς……… και λίστες!!!
Π.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ