ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΟΧΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ»

Ένας από τους εκατοντάδες εγκαταλειμμένους και ημιερειπωμένους βυζαντινούς ναούς της Μέσα Μάνης της Λακωνίας είναι ο Αγ. Νικόλαος στον οικισμό Οχιά τον οποίο από το 2011 η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναστηλώνει δι' αυτεπιστασίας και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Από το 2011 πέντε άνθρωποι αγωνιζόμαστε να αναστηλώσουμε και να παραδώσουμε στο κοινό αυτό το μοναδικό μνημείο βυζαντινής τέχνης, σε μια εγκαταλελειμμένη από το κράτος περιοχή αλλά με τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι η Μέσα Μάνη.

Μέσα από τρομερές αντιξοότητες, σε τρομακτικές καιρικές συνθήκες, με έλλειψη ακόμη και βασικών αγαθών όπως η ύδρευση ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς όμως να διαμαρτυρηθούμε ποτέ, διότι ήμασταν υπερήφανοι για αυτό που κάνουμε.

Άλλοι προσληφθήκαμε για το έργο κι ήρθαμε από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά αφήνοντας τα σπίτια μας. Άλλος διανύει καθημερινά εκατό (100) χλμ για να φθάσει στο εργοτάξιο, και άλλος αν και υπάλληλος αορίστου χρόνου της 5ης ΕΒΑ στην Σπάρτη, επέλεξε συνειδητά να μένει μακριά από το σπίτι του πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα.
Όλα αυτά για να αναστηλώσουμε τον βυζαντινό ναό του Αγ. Νικολάου της Οχιάς.
Η εκτέλεση του έργου είχε ως ημερομηνία λήξης την 31/03/2013, αλλά είχαν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για την τροποποίηση και του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού και του φυσικού αντικειμένου.

Η αρχή που χρηματοδοτεί το έργο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει ήδη εγκρίνει (αρ. πρωτ. 762/12-03-2013, ΑΔΑ: ΒΕΔΔ7Λ1-ΡΝΜ) και την παράταση του έργου έως 31/12/2013 και την περαιτέρω χρηματοδότηση του με αύξηση του προϋπολογισμού μάλιστα από 400.000 στις 490.000 και με τροποποίηση και του φυσικού αντικειμένου.

Τα γνωρίζω πολύ καλά όλα τα παραπάνω, διότι εγώ προσωπικά εργάστηκα για αυτά, ακόμη και επί 12ωρον καθημερινά και προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, σε συνεργασία φυσικά και με άλλους συναδέλφους.
Μόνη μου προσδοκία να έχω μια αξιοπρεπή εργασία για λίγο παραπάνω και να παραδώσω πλήρως αναστηλωμένο τον ναό του Αγ. Νικολάου.
Και θα ήμουν υπερήφανος για αυτό.

Και τώρα, χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί, χωρίς κανείς να μας εξηγήσει κάτι, χωρίς έστω να μας προειδοποιήσουν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, ετοιμάζονται να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις μας και να μας απολύσουν, ενώ το έργο βρίσκεται ακόμη στην μέση.
Την μια προβάλλεται ως πρόβλημα το ζήτημα που ανέκυψε με τον νόμο 4057/2012 και την υποχρέωση έγκρισης όπως προβλέπεται στην ΠΥΣ 33/2006 για τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Την άλλη ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η τροποποιητική απόφαση αυτεπιστασίας από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα.

Ο καθένας λέει ότι θέλει και κανένας δεν αναλαμβάνει ευθύνες με αποτέλεσμα να ζούμε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας, σύγχυσης και φόβου.
Το ζήτημα όμως έχει ως εξής:
  • -Οι εργαζόμενοι του έργου «Στερέωση και Αποκατάσταση του Ναού του Αγ. Νικολάου στην Οχιά Μέσα Μάνης Νομού Λακωνίας» προσληφθήκαμε από το 2011 κι όχι μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4057/2012, ώστε να θεωρείται παράνομη ή άκυρη η πρόσληψη μας.
  • Και σε κάθε περίπτωση έχει ήδη κατατεθεί τροπολογία στο Κοινοβούλιο επί του νομοσχεδίου «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» η οποια καλύπτει ως νόμιμες όλες τις προσλήψεις και τις ανανεώσεις συμβάσεων από τον Μάρτιο του 2012 έως και την δημοσίευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί στις 27 Μαρτίου και θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στις αρχές Απριλίου. Η υπηρεσία μας όμως, η 5η ΕΒΑ, αδιαφορεί για την ύπαρξη της τροπολογίας αυτής.
  • -Μπορεί να μην έχει υπογραφεί τροποποιητική απόφαση αυτεπιστασίας από τον κ. Υπουργό, αλλά η αρχή που χρηματοδοτεί το έργο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει ήδη εγκρίνει και την παράταση του έργου έως 31/12/2013 και την αύξηση του προϋπολογισμού του όπως έχω ήδη αναφέρει.
  • Κάποιοι, μου είναι αδύνατον να γνωρίζω ποιοι, αδιαφορούν για την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του έργου και για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Κάποιοι επιθυμούν να μείνει ένας βυζαντινός ναός - αριστούργημα ημιερειπωμένος, με τις στέγες του ανοικτές, περιμένοντας την κατά τύχη διάσωση των τοιχογραφιών του αν φιλοτιμηθεί κάποιος να τοποθετήσει την κεράμωση ώστε να μην εισχωρεί η υγρασία της βροχής.
Κάποιοι, αντί να βοηθήσουν την ανάπτυξη της δυσπρόσιτης και ιστορικής περιοχής της Μάνης, καταβάλλουν φιλότιμες πραγματικά προσπάθειες για περαιτέρω εγκατάλειψη. Στην συνολική εγκατάλειψη της Μάνης, ο μισοκτισμένος-μισογκρεμισμένος ναός του Αγ. Νικολάου θα φαντάζει μοναδικό μνημείο αδιαφορίας και ανικανότητας του ελληνικού κράτους.
Κάποιοι επιθυμούν να αφήσουν τέσσερις ανθρώπους χωρίς εργασία χωρίς να τους έχουν προειδοποιήσει καν, αδιαφορώντας για τις προσωπικές υλικές και ηθικές θυσίες που έκαναν αυτοί ώστε το έργο να υλοποιηθεί.
Αν κάποιος δεν πάρει μια απόφαση το έργο θα διακοπεί και θα σταματήσει αυτή την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013. Η απορρόφηση των κονδυλίων θα σταματήσει, τα οικοδομικά υλικά θα παραμείνουν παρατημένα στο προαύλιο του μνημείου, τα κεραμίδια θα έρθουν στην Οχιά αλλά κανείς δεν θα είναι εκεί για να τα παραλάβει ή για να τα τοποθετήσει, ο ναός θα παραμείνει « γιαπί» και οι στέγες του θα χάσκουν ανοικτές.

Και μετά από λίγους μήνες θα αρχίσει να καταστρέφεται όλη η αναστηλωτική εργασία που έχει πραγματοποιηθεί από τον Απρίλιο του 2011 έως σήμερα.
ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ:
ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ


Ηλιόπουλος Θωμάς,
Πολιτικός Μηχανικός,
υπάλληλος ορισμένου χρόνου της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
για το έργο του Αγ. Νικολάου Οχιάς,
Αρεόπολη Λακωνίας,
24/03/2013,
τηλ. 6973323150.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ