ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΜΠΕ για αιολικά της CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε. ισχύος 16 MW στη θέση «Τούρλα» της ΤΚ Κρεμαστής της ΔΕ Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας


Σχετικά με τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τα αιολικά στη Τούρλα-Χιονοβούνι, εντός του δημοσίου δάσους Κρεμαστής, που τελεί υπό διαχείριση αύξησης της συγκόμωσης (αύξηση της πυκνότητας) των ατόμων ελάτης. (ΣΥΓΚΟΜΩΣΗ: Ο τρόπος με τον οποίο παρατίθενται οι κόμες των δένδρων μιάς συστάδας, καθώς επίσης και ο βαθμός σκίάσης, εξ αυτών, του εδάφους).

Τυχόν αδειοδότηση κατόπιν θετικών γνωμοδοτήσεων θα είναι παράνομη καθότι αντίκειται με τους σκοπούς διαχείρισης του δημοσίου δάσους Κρεμεστής.
Αντώνιος Κανδηράκης 



Υπενθυμίζω:
Ομόφωνα ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια για αιολικά εντός του δάσους
Τρίτη, 28 Αύγουστος 2012 07:20

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Απ. Παπαφωτίου έκανε αρνητική περιβαλλοντική εισήγηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Γεράνεια και την απόφασή του δέχθηκε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο.... Μία ευχάριστη τροπή για τους δημότες, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνίζονται αρκετό καιρό ενάντια στη βιομηχανικής μορφής αιολική ενέργεια.

Όπως τόνισε ο κ.Τατούλης η Περιφέρεια δεν θα επιτρέψει την καταστροφή του υπέροχου τοπίου των Γερανείων.
Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κωνσταντίνος Λογοθέτης, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κύριοι Παύλου και Πετρίτσης καθώς και οι πολίτες που βρέθηκαν στην Τρίπολη χειροκρότησαν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ελπίζω όχι δύο μέτρα και σταθμά (εκλογική περιφέρεια του εισηγητή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου)
______________________________________________________
Η 6η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3.30 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Επικύρωση πρακτικών των συνεδριάσεων της 18ης, 19ης, 20ης και 21ης /2012 συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2.Επερώτηση του Σύμβουλου κ. Νίκου Πατσαρίνου με θέμα: Για το «πάρτι» που ξεκίνησε για την τουριστική προβολή.
3.Ενημέρωση για τις δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την παρουσία στις διεθνείς αγορές, με στόχο την ανάδειξη του Τουριστικού μας Προϊόντος.


4.Έγκριση Τεχνικών Προγραμμάτων έτους 2013, Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
5.Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MW στη θέση «Τούρλα» της ΤΚ Κρεμαστής της ΔΕ Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας, της εταιρείας CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.
6.Έγκριση 2ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2013 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
7.Συμπληρωματικά έργα Τουριστικού Λιμένα Καλαμάτας (ενημέρωση).
8.Έγκριση παραχώρησης μηχανήματος καθαρισμού ακτών με φορέα έλξεως της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
9.Έγκριση ανάθεσης στην ΑΝ.ΜΕΣ. Α.Ε. ΟΤΑ για τη σύνταξη της «Γεωτεχνικής Μελέτης Περιφερειακού Ιατρείου Άριος».
10.Ορισμός ενός εκπροσώπου και του αναπληρωτή του για τη συγκρότηση της νέας Επιτροπής Παρακολούθησης για τη διαχείριση και υλοποίηση του ΕΑΠ Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.

Αίτηση κατεπείγοντος χαρακτήρα για την χορήγηση περιβαλλοντικών πληροφοριών
(ΚΥΑ Η.Π. 11764/653/2006 -ΦΕΚ 327Β/17-3-2006)
- Προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού-Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Περιφερείας Πελοποννήσου
- Προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Διεύθυνση Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού
- Κοινοποίηση Γραφείο Αντι-Περιφερειάρχου Κας Τζανετέα
- Κοινοποίηση Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφερείας Πελοποννήσου
Διαβίβαση στις Υπηρεσία για γνωμοδότηση «και δήθεν διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό», Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MW στη θέση «Τούρλα» της ΤΚ Κρεμαστής της ΔΕ Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας, της εταιρείας CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.
Κανδηράκη Αντωνίου του Ηρ. προσωρινή διεύθυνση επικοινωνίας Αγίου Μελετίου 114 (Βιβλιοχαρτοπωλείο) Τ.Κ. 104 46, τηλ/FAX επικοινωνίας 2108620390
Κα Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού-Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, παρακαλώ να με πληροφορήσετε αυθημερόν αν διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία σας ΜΠΕ για αδειοδότηση αιολικών ισχύος 16 MW στη θέση «Τούρλα» της ΤΚ Κρεμαστής της ΔΕ Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας συμφερόντων CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε. και να μου στείλετε με FAX σήμερα το διαβιβαστικό της μελέτης ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ. Περί της ύπαρξης της σχετικής διαδικασίας πληροφορήθηκα από εδώ : http://www.arcadiaportal.gr/news/sunedriazei-perifereiako-sumboulio-peloponnisou-0 : «Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, Πέμ, 21 Μαρ 2013 - 16:13...παρακαλείσθε να παρευρεθείτε στη 6η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 3.30 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης:.....5ο θέμα : Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MW στη θέση «Τούρλα» της ΤΚ Κρεμαστής της ΔΕ Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας, της εταιρείας CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.»
Υπογραμμίζω ότι λαμβάνει ή έλαβε χώρα ευθεία παράβαση διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους, του ν. 3422/2005 και της Οδηγίας 85/337/ΕΟΚ. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Σύμβασης του Άαρχους, ν. 3422/2005 (ΦΕΚ 303 Α), που έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, το ενδιαφερόμενο κοινό ενημερώνεται, είτε με δημόσια ανακοίνωση, είτε μεμονωμένα, όπως ενδείκνυται, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και κατά κατάλληλο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο σχετικά με την προτεινόμενη δραστηριότητα και την εφαρμογή για την οποία λαμβάνεται απόφαση. Ουδείς πολίτης, ούτε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της αίτησης ανάπτυξης αιολικών έχουν πληροφορηθεί ότι υφίσταται διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με το προτεινόμενο έργο του θέματος και ούτε έχουν λάβει γνώση περί της διαβίβασης ΜΠΕ στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Ως φαίνεται θα υπάρχει μόνο κάποια ανακοίνωση σε κάποια εφημερίδα μικρής κυκλοφορίας, ως συνήθως, το γνωστό «φύλλο συκής» της ακολουθούμενης μέχρι σήμερον προσχηματικής διαδικασίας που στοχεύει στην μη συμμετοχή του κοινού το οποίο ενδέχεται να υποστεί βλάβη από το προτεινόμενο έργο, ώστε να μην υποβληθούν έγκαιρα αντιρρήσεις.

Παρακαλώ να λάβω άμεσα γνώση με αποστολή e-mail στο adkanzar@gmail.com του περιεχομένου της Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης (διαβάστε την ΚΥΑ Η.Π. 11764/653/2006 -ΦΕΚ 327Β/17-3-2006) και σας πληροφορώ για την γνωμοδότηση σας, ότι αυτά τα αιολικά χωροθετούνται εντός του δημοσίου δάσους Κρεμαστής που τελεί υπό διαχείριση (μόνιμη δασοπονική μελέτη για την αύξηση της συγκόμωσης του δάσους, δηλαδή της πυκνότητας του δάσους που συνιστά υψηλής σημασίας πολύτιμο οικολογικό απόθεμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου) και ότι έχουν ήδη αδειοδοτηθεί με αναξιόπιστες ορνιθολογικές μελέτες πλήθος αιολικών εντός και εγγύτατα με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Όρη Ανατολικής Λακωνίας» με αναμενόμενο αποτέλεσμα πολύ σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την προστατευόμενη-απειλούμενη ορνιθοπανίδα (Σπιζαετός) του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ, όπως έχει κωδικοποιηθεί, στην εκεί περιοχή εξάπλωση της. Ο ανεπανόρθωτος χαρακτήρας της βλάβης η οποία επίκειται από την εγκατάσταση και λειτουργία των αιολικών σταθμών που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί, συνίσταται κατά πρώτον στη μεγάλη διαχρονική βλάβη της περιοχής εξ’ αιτίας της οικολογικής της μοναδικότητας, κατά δεύτερον στην άμεση απειλή εκτόπισης του είδους Σπιζαετός από κρίσιμα ενδιαιτήματα του. Κατά τους ορισμούς του Π.Δ. υπ’ αριθ. 148/2009 και της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ, ως περιβαλλοντική ζημία θεωρείται η ζημία σε προστατευόμενα είδη και φυσικούς οικοτόπους που έχει σημαντικά δυσμενείς συνέπειες για την επίτευξη ή τη συντήρηση της ευνοϊκής κατάστασης διατήρησης αυτών των οικοτόπων ή ειδών. Η σημασία αυτών των συνεπειών πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με την αρχική κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα I της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ. Η ζημία προστατευόμενων ειδών και φυσικών οικοτόπων δεν καλύπτει τις δυσμενείς συνέπειες που είχαν προσδιορισθεί εκ των προτέρων και που προήλθαν από πράξη φορέα εκμετάλλευσης ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί ρητά από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις διατάξεις εφαρμογής του άρθρου 6, παράγραφοι 3 και 4 ή του άρθρου 16 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ ή του άρθρου 9 της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ ή, όταν πρόκειται για οικοτόπους και είδη που δεν καλύπτονται από το κοινοτικό δίκαιο, σύμφωνα με ισοδύναμες διατάξεις του εθνικού δικαίου για την προστασία της φύσης. Η σημασία οποιασδήποτε ζημίας η οποία έχει δυσμενείς συνέπειες για την επίτευξη ή τη συντήρηση της ευνοϊκής κατάστασης διατήρησης οικοτόπων ή ειδών πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με την κατάσταση διατήρησης κατά τη στιγμή που επήλθε η ζημία, τις υπηρεσίες που προσπορίζουν και την ικανότητά τους για φυσική αναγέννηση. Οι σημαντικά δυσμενείς μεταβολές σε σχέση με την αρχική κατάσταση θα πρέπει να καθορίζονται βάσει μετρήσιμων δεδομένων, όπως : - αριθμός ατόμων, πυκνότητά τους ή καλυπτόμενη περιοχή,- ρόλος των συγκεκριμένων ατόμων ή της πληγείσας περιοχής σε σχέση με τη διατήρηση του είδους ή του οικοτόπου, σπανιότητα του είδους ή του οικοτόπου (όπως εκτιμάται σε τοπικό, περιφερειακό και ανώτερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του κοινοτικού),-ικανότητα πολλαπλασιασμού του είδους (σύμφωνα με τις τάσεις εξέλιξης του συγκεκριμένου είδους ή πληθυσμού), η βιωσιμότητά του ή η ικανότητα του οικοτόπου για φυσική αναγέννηση (σύμφωνα με τις τάσεις εξέλιξης του χαρακτηριστικού του είδους ή των πληθυσμών του), - ικανότητα σύντομης ανάκαμψης του είδους ή του οικοτόπου μετά τη ζημία, χωρίς άλλη παρέμβαση πέραν ενισχυμένων μέτρων προστασίας, σε κατάσταση η οποία θα οδηγήσει, αποκλειστικά λόγω της εξέλιξης του είδους ή του οικοτόπου, σε κατάσταση που θεωρείται ως ισοδύναμη ή ανώτερη της αρχικής. Επιφυλάσσομαι λοιπόν σχετικά με την γνωμοδότηση της Υπηρεσίας και την ενδεχόμενη συμβολή της στην αναμενόμενη περιβαλλοντική ζημία, αν αδειοδοτηθεί το έργο του θέματος κατά τα ανωτέρω.

Παρακαλώ να ικανοποιηθεί σήμερα η αίτηση μου λόγω στενότητας χρόνου και παρακαλώ για την επανάληψη (έναρξη δηλαδή) της διαδικασίας ενημέρωσης και συμμετοχής κοινού κατά τις διατάξεις της Σύμβασης Άαρχους, του ν. 3422/2005 και της Οδηγίας 85/337/ΕΟΚ, σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων όπως ενδείκνυται και κατά κατάλληλο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, σχετικά με την προτεινόμενη δραστηριότητα του θέματος, σε συνεννόηση με την αδειοδοτούσα αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, (άρθρο 6 της Σύμβασης του Άαρχους), υπενθυμίζοντας ότι οι διατάξεις του ν. 3422/2005 (ΦΕΚ 303 Α) έχουν την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, υπερισχύουν δηλαδή έναντι άλλων διατάξεων όπως αυτών της ισχύουσας μη επικαιροποιημένης ΚΥΑ που προβλέπει (μόνο) ενημέρωση κοινού μέσω ανακοίνωσης σε εφημερίδα Σπάρτης συνήθως ασήμαντης κυκλοφορίας (μία ανακοίνωση με ψιλά γράμματα), πρακτικά δηλαδή αποσκοπεί στην μη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ή δικτύων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η αδειοδοτούσα αρχή δια του προϊσταμένου της καλείται να εφαρμόσει πιστά τις διατάξεις του 3422/2005 (ΦΕΚ 303 Α) και να μεριμνήσει για την επανάληψη της διαδικασίας διαβούλευσης με το κοινό, γιατί αυτό δεν είχε ενημερωθεί για το έργο. Παρακαλώ κατεπειγόντως για την χορήγηση της ΜΠΕ και της Ορνιθολογικής μελέτης σε ψηφιακή μορφή όπως προβλέπεται (Πρόσφορο μέσο χορήγησης περιβαλλοντικών πληροφοριών ΚΥΑ Η.Π. 11764/653/2006 -ΦΕΚ 327Β/17-3-2006) ή άλλως.

Κανδηράκης Αντώνιος 22/3/2013


ΠΟΡΙΣΜΑ
(ΝΟΜΟΣ 3094/2003 “Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις”, άρθρο 4,
παράγραφος 6) (Υποθέσεις 9824/27-06-06 & 15266/13-10-06)
ΘΕΜΑ: ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΖΑΡΑΚΑ ΚΑΙ
ΝΙΑΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ