ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αυτοκτονικός Ιδεασμός,,,

Ακούμε συχνά,,, : «Δεν αντέχω άλλο,,, θέλω να πεθάνω για να ανακουφίσω τον πόνο που αισθάνομαι»,,,

Αυτή η φράση είναι μια από τις πλέον κοινές –με τις όποιες παραλλαγές της- που μπορεί κάποιος να ακούσει από κάποιον που έχει αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τι είναι ο Αυτοκτονικός Ιδεασμός

Στην ουσία είναι η τάση ή επιθυμία κάποιου για οποιοδήποτε λόγο να δώσει τέλος στην ζωή του. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός μπορεί να είναι μια απλή σκέψη του τύπου «ας πεθαίνω να γλιτώσω» (κατί που το ακούμε καθημερινά μεταξυ σοβαρού και αστείου), μέχρι και ένα οργανωμένο πλάνο για το πώς θα μπορούσε το άτομο να τερματίσει την ζωή του. Δύο άλλα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την σοβαρότητα του αυτοκτονικού ιδεασμού είναι η διάρκεια της σκέψης και η ένταση αυτής.

Διάρκεια: Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει σκεφτεί ή μονολογήσει σε κάποια στιγμή της ζωής τους κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτοκτονικός ιδεασμός. Η σκέψη όμως αυτή διαρκεί στον μέσο άνθρωπο από λίγα δευτερόλεπτα έως ίσως και κάποια λεπτά, χωρίς πραγματικά η δήλωσή αυτή να εκφράζει επιθυμία. Στα άτομα με αυτοκτονικό ιδεασμό η επιθυμία είναι σχεδόν συνεχής και συχνά σχετίζεται με κάποιο ή κάποια προβλήματα που θεωρούνται αξεπέραστα.

Ένταση
: Η ένταση της σκέψης είναι κάτι που επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι διαφορετικό αυτό που λένε οι περισσότεροι « να πεθάνω να ησυχάσω» που μπορεί να θεωρηθεί απλά ένα σημάδι κούρασης ή εκνευρισμού και όπως προείπαμε κρατάει μικρό χρονικό διάστημα και διαφορετικό όταν κάποιο άτομο κάνει έντονες σκέψεις που περιλαμβάνουν τρόπους, προετοιμάζει το γράμμα αποχαιρετισμού ή ρωτάει τους δικούς του «τι θα κάνατε εάν πέθαινα».

Η σκέψη της αυτοκτονίας σχετίζεται άμεσα με αυτό που λέμε στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία γνωσιακά λάθη δηλαδή μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, των γεγονότων και των συμπεριφορών των άλλων. Όλοι μας αισθανόμαστε μοναξιά, θλίψη, ανημποριά και απελπισία από καιρό σε καιρό. Ο θάνατος κάποιου δικού μας, η διάλυση μίας σχέσης, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, αισθήματα αναξιότητας ή οικονομικές δυσκολίες αποτελούν προβλήματα που όλοι μας ίσως αντιμετωπίσουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Ωστόσο, η προσωπική ερμηνεία του καθενός για κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ένταση και την βαρύτητα των συναισθημάτων που θα νιώσει, αλλά και τις αντιδράσεις του σε αυτές. Ένα γεγονός που για κάποιον είναι ασήμαντο μπορεί σε κάποιον άλλο να προκαλεί μεγάλη δυσφορία. Όσοι νιώθουν αβοήθητοι και απελπισμένοι φτάνουν συχνά να θεωρούν την αυτοκτονία μία ελκυστική λύση.

Η αυτοκτονική σκέψη είναι κάτι που ΜΠΟΡΕΙ να ξεπεραστεί αμφισβητώντας αυτά τα λάθη μέσω της γνωσιακής ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Είναι βασικό να θυμόμαστε πως οι άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία την θεωρούν ως τη μόνη τους λύση και διέξοδο στον αφόρητο ψυχικό πόνο που βιώνουν. Κι όμως άλλες λύσεις σχεδόν πάντα υπάρχουν.

Σημάδια κινδύνου – Τι Πρέπει να Προσέχουμε
82% όλων των ανθρώπων που κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας δίνουν κάποια ένδειξη των σκοπών τους πριν αποπειραθούν. Πολλοί μεταδίδουν άμεσα τις προθέσεις τους λέγοντας: «θέλω να πεθάνω» ή «δεν ξέρω πόσο καιρό ακόμα μπορώ να αντέξω αυτή τη κατάσταση». Άλλοι σε μία τέτοια κρίση μπορεί να υπαινιχθούν κάποιο λεπτομερές σχέδιο αυτοκτονίας, π.χ. «κρύβω τα χάπια μου σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν» ή «τελευταία οδηγώ σα να μη με νοιάζει τι θα συμβεί». Γενικά προτάσεις που φανερώνουν συναισθήματα κατάθλιψης, μεγάλης μοναξιάς, απελπισίας μαρτυρούν αυτοκτονικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να ακούτε αυτές τις «φωνές βοήθειας», γιατί συχνά αποτελούν απέλπιδες προσπάθειες να μεταφέρουν στους άλλους την ανάγκη για κατανόηση ή για βοήθεια.

Είναι βασικό, εάν υποψιάζεστε πως κάποιος δικός σας θέλει να αυτοκτονήσει να θυμάστε πως οι άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία παρουσιάζουν εξωτερικές αλλαγές στην συμπεριφορά τους. Μπορεί να προετοιμάζονται για το θάνατό τους χαρίζοντας αγαπημένα αντικείμενα, φτιάχνοντας τη διαθήκη της ή τακτοποιώντας εκκρεμότητες. Πιθανόν να απομακρύνονται από τους δικούς τους, να αλλάζουν συνήθειες διατροφής ή ύπνου ή να χάνουν το ενδιαφέρον τους για προσφιλείς δραστηριότητες ή σχέσεις τους. Μία ξαφνική έντονη ευφορία μπορεί επίσης να είναι σημάδι κινδύνου, καθώς ίσως σηματοδοτεί ότι το άτομο βιώνει ήδη ένα συναίσθημα ανακούφισης ότι τα προβλήματά του θα τελειώσουν σύντομα.

Δύο Βασικά Λανθασμένα Πιστεύω πάνω στην Αυτοκτονία

1. Oι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής τους έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία και αυτό ΔΕΝ μαρτυρεί απαραίτητα ψυχική διαταραχή. Οι περισσότερες αυτοκτονίες και απόπειρες γίνονται από έξυπνους, αλλά μπερδεμένους ανθρώπους που περιμένουν πάρα πολλά από τους εαυτούς τους, ιδιαίτερα στο μέσο μίας κρίσης και ίσως να αισθάνονται πως έχουν απογοητεύσει τους εαυτούς τους ή/και τους άλλους γύρω τους.

2. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει προηγούμενες απόπειρες αυτοκτονίας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν πραγματικά. Για μερικούς οι απόπειρες αυτές μπορεί να φαίνονται ευκολότερες τη δεύτερη ή τρίτη φορά.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ,,,, ΤΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΔΥΝΑΜΗΣ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ


η υπογράφουσα
Κουτσιλέου Κ. Μαργαρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ