4η δίκη ΣΠΦ - 18η συνεδρίαση, Τρίτη 10.9.13
Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν συνολικά δώδεκα μάρτυρες του κατηγορητηρίου που αφορούσε την τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών (γκαζάκια) σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε αντιπροσωπεία πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων, σε εταιρία εγκατάστασης συστημάτων ασφάλειας και στα πολιτικά γραφεία του Α. Παπαληγούρα και του Ε. Μεϊμαράκη.
Και οι δώδεκα μάρτυρες, όπως είχε φανεί και από τις προανακριτικές και ανακριτικές τους καταθέσεις, δεν συνέβαλαν στο ελάχιστο στην ενίσχυση του σαθρού κατηγορητηρίου, όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση των φυλακισμένων μελών της ΣΠΦ.
Οι μάρτυρες ρωτιόνταν από τον εισαγγελέα αν ήταν σοβαρές οι υλικές ζημιές και αν κινδύνεψαν άνθρωποι από την τοποθέτηση των εμπρηστικών μηχανισμών, προφανώς για να στηρίξει την πρόταση που θα καταθέσει και θα προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών.
Ενας από τους μάρτυρες (συνταξιούχος αρχιτέκτονας), που κατέθεσε για την τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού στο πολιτικό γραφείο του Ε. Μεϊμαράκη, έκανε το ατόπημα να ισχυριστεί ότι προκλήθηκε ωστικό κύμα από τα γκαζάκια με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια της εισόδου της πολυκατοικίας και να υπάρξει έτσι πιθανός κίνδυνος για τους διερχόμενους.
Οταν όμως πήρε το λόγο ο Χ. Χατζημιχελάκης και εξήγησε ότι από τα γκαζάκια, που είναι εμπρηστικοί μηχανισμοί, δεν παράγεται ωστικό κύμα, ο μάρτυρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τον ισχυρισμό του και να σταματήσει να το παίζει ειδικός και να μη δέχεται αμφισβήτηση στους ισχυρισμούς του, όπως έκανε προηγούμενα σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από συνήγορο προκειμένου να αποσαφηνίσει σε τι απόσταση από την είσοδο έπεσαν τα σπασμένα τζάμια.
Ο ίδιος μάρτυρας ρωτήθηκε από συνήγορο «εάν κινδύνεψε η δημοκρατία» και απάντησε όχι.
Επίσης, σχολίασε αρνητικά τη στάση του Ε. Μεϊμαράκη, έξω από την πόρτα του οποίου είχαν τοποθετηθεί τα γκαζάκια.
Η περί δημοκρατίας ερώτηση τέθηκε από συνήγορο και στο γιο του συγκεκριμένου μάρτυρα, που κατέθεσε επίσης, για ν' απαντήσει ότι η δημοκρατία από άλλα πράγματα κινδύνεψε (χωρίς να τα κατονομάσει).
Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι ρωτήθηκε από τον ανακριτή, αν μπορεί να αναγνωρίσει από τη φωνή τον άνθρωπο που του τηλεφώνησε λίγο πριν τοποθετήσει τα γκαζάκια!
Η αποκάλυψη αυτή έδωσε το έναυσμα στη συνήγορο Α. Παπαρρούσου να ρωτήσει:
Με ποιους μηχανισμούς μπορεί ο εφέτης ανακριτής να κάνει αυτή την έρευνα;
Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο υποδιευθυντής υποκαταστήματος της Γενικής Τράπεζας, στην οποία τοποθετήθηκαν γκαζάκια (προξενώντας μικρές ζημιές, σύμφωνα με τον ίδιο), όταν ρωτήθηκε από τον Χρ. Τσάκαλο: Στην κατάθεσή σας ζητάτε την ποινική δίωξη των δραστών. Εχετε προσωπικό συμφέρον; Θεωρώ την τράπεζα σπίτι μου, απάντησε!
Αλλη μάρτυρας, όμως, που κατέθεσε για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού το Γενάρη του 2008 σε υποκατάστημα τράπεζας που στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας, στον πρώτο όροφο της οποίας βρίσκεται το δικό της διαμέρισμα, στις ερωτήσεις του Χ. Τσάκαλου, αν στενοχωρήθηκε για την έκρηξη στην τράπεζα και αν έχει προβλήματα με την τράπεζες, απάντησε ότι δεν στενοχωρήθηκε και ότι έχει προβλήματα με τις τράπεζες όπως όλος ο κόσμος.
Αποχωρώντας μάλιστα από την αίθουσα και περνώντας δίπλα από τους κατηγορούμενους, τους είπε «να μας προσέχετε».
Οι απαντήσεις της μάρτυρα προκάλεσαν γενική αίσθηση. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να απονείμουμε δημόσια εύσημα στον Χ. Τσάκαλο, διότι με τις ερωτήσεις του αυτές στη συγκεκριμένη μάρτυρα, που έδειχνε γυναίκα του λαού, πέτυχε διάνα.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης Σ. Φυτράκης και Π. Χρυσικός υπέβαλαν αίτημα να κληθούν ο Α. Παπαληγούρας και όλα τα πολιτικά πρόσωπα, στα πολιτικά γραφεία των οποίων τοποθετήθηκαν γκαζάκια. Για την περίπτωση του Α. Παπαληγούρα ο εισαγγελέας Γρ. Βαβέτσης απάντησε, μετά από ερώτηση του προέδρου, ότι επιφυλάσσεται!
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων, ο Χ. Τσάκαλος έκανε τρεις ακόμη επισημάνσεις. Πρώτον, ξεκινώντας από την επισήμανση του προέδρου στην προηγούμενη συνεδρίαση, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων του κατηγορητηρίου δεν έχει να προσφέρει τίποτα, κατέληξε στο αίτημα να κληθούν ο Α. Παπαληγούρας και όλα τα πολιτικά πρόσωπα έγκαιρα, κατά την εξέταση των υποθέσεων που αφορούν την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στα πολιτικά τους γραφεία. Δεν μπορεί να εξετάζουμε την υπόθεση για τους Α. Παπαληγούρα και Ε. Μεϊμαράκη και εσείς να τους καλέσετε μετά από τέσσερις μήνες, τόνισε.
Δεύτερον, ξεκαθάρισε ότι οι ερωτήσεις που υποβάλλει στους μάρτυρες δεν αποσκοπούν στο να αναδείξει το τεκμήριο αθωότητας.
Τρίτον, τόνισε ότι τα μέλη της ΣΠΦ δεν μπορούν να ακούνε, ότι με την τοποθέτηση των εμπρηστικών μηχανισμών κινδυνεύουν άνθρωποι. Οπως είπε, εμείς φροντίζουμε να μπαίνουν σε κίνδυνο μόνο οι πολιτικοί μας στόχοι και δεν κινδυνεύουν άλλοι άνθρωποι που θα περάσουν τυχαία από το σημείο που τοποθετούνται τα γκαζάκια.
Γιατί για να πάρουν φωτιά τα γκαζάκια πρέπει να ανέβει η θερμοκρασία και για να ανέβει η θερμοκρασία πρέπει να υπάρξει δυνατή φωτιά, που γίνεται ορατή από μακριά.
Ποιος άνθρωπος θα πλησιάσει σε μια δυνατή φωτιά πριν εκραγούν τα γκαζάκια;
Αφήστε τα παραμύθια, ότι υπήρξε κίνδυνος για ανθρώπους που δεν ήταν πολιτικός μας στόχος, κατέληξε.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη.
ΚΟΝΤΡΑ
eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ