Τα λιμνάζοντα ύδατα έχει ταράξει η φημολογία για «προσαρμογές» στους όρους των warrants και οι συζητήσεις για την αλλαγή του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης. Τα ερωτηματικά που έχουν γεννηθεί στους υφιστάμενους μετόχους και κατόχους warrants των ελληνικών τραπεζών πλέον είναι περισσότερα από ποτέ και επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας….
Οι πιέσεις από την πλευρά των ξένων επενδυτών προς την Τρόικα είναι ασφυκτικές, σε μια προσπάθεια που κάνουν για να εκμεταλλευτούν την περίπτωση της Eurobank, ώστε να αγοράσουν «κομμάτια» των ελληνικών τραπεζών σε… εξευτελιστικές τιμές.
«Αυτοί που εντείνουν τις πιέσεις είναι εκείνοι που διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να εξασκήσουν τα warrants», υποστηρίζουν πηγές που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τη συγκεκριμένη αγορά.
Αν συνυπολογίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των warrants βρίσκεται στα χέρια hedge funds, οι επενδυτές που «βλέπουν» Ελλάδα και θέλουν να επενδύσουν πιο στρατηγικά δεν επιθυμούν να αναμιχθούν σε βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Η αναμενόμενη πώληση της Eurobank έχει φέρει και κάποια εύλογα ερωτήματα.
Για να ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα, θα πρέπει να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα πρέπει να καλύψουν οι νέοι ιδιοκτήτες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των ξένων μακροπρόθεσμων επενδυτών είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για επίτευξη τιμήματος ανάλογου με την τιμή που αγόρασε το ΤΧΣ. Δηλαδή, για να πωληθεί η Eurobank στα στενά χρονικά όρια που έχει θέσει η Τρόικα, η ΑΜΚ θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλο discount έναντι της τιμής στην οποία το ΤΧΣ ενίσχυσε τη Eurobank με 5,8 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό τον λόγο η διοίκηση του ταμείου θεωρεί πως η αρχική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου έχει ξεπεραστεί και θέτει θέμα νομικής κάλυψης.
Όμως η αλλαγή του νομικού πλαισίου με αφορμή την Eurobank ανοίγει την πόρτα και για τις υπόλοιπες τράπεζες. «Δηλαδή δεν θα έπρεπε να πετύχουν οι δικές μας ΑΜΚ για να πουλήσουμε και εμείς με ευνοϊκούς όρους;», αναρωτιέται με σαφές υπαινιγμό, στέλεχος συστημικής τράπεζας. Άλλωστε, πολύ πριν την ανακεφαλαιοποίηση, οι τραπεζικές διοικήσεις πίεζαν με κάθε τρόπο για τη βελτίωση των όρων ιδιωτικοποίησης, για να επιβεβαιωθεί εντέλει ότι όσο και να… φωνάζουν οι εμπλεκόμενοι, στο τέλος πάντα γίνεται το θέλημα της Τρόικας.
Η συζήτηση έχει επεκταθεί, αν και οι ίδιες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών αναγνωρίζουν ότι είναι πρώιμη.
«Πρώτα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όροι για την πώληση της Eurobank και μετά θα δούμε αν το πλαίσιο…. δέχεται παρεμβάσεις», αναφέρει ανώτερο διοικητικό στέλεχος.
Στην παρούσα κατάσταση, η Ειδική Επιτροπή που έχει συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ, διερευνά όλες τις εφικτές «παρεμβάσεις», έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την πώληση της Eurobank.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, μιας και η άλλη, έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της ανακεφαλαιοποίησης, μιας και η Eurobank μπορεί να αποτελέσει «δεδικασμένο» και για τις άλλες τράπεζες. Εκτιμάται πως οποιαδήποτε αλλαγή που θα προκαλούσε… ντόμινο θίγοντας εμμέσως τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων και κατόχων warrants των υπόλοιπων τραπεζών, θα πυροδοτούσε κυκεώνα αγωγών και θα έπληττε τη διαδικασία.
Συνεπώς, οι προσαρμογές του πλαισίου θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα τις νέες συνθήκες στο τραπεζικό περιβάλλον.
Στελέχη της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα γίνουν με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων κατόχων warrants.
Αυτό που ακούγεται έντονα στους διαδρόμους τραπεζών και χρηματιστηριακών είναι η απελευθέρωση του χρόνου εξάσκησης των warrants.
Σήμερα, οι κάτοχοι των παραστατικών τίτλων μπορούν να τους εξασκούν, ήτοι να αγοράζουν τον αριθμό των μετοχών που αντιστοιχούν σε προκαθορισμένες τιμές κάθε εξάμηνο. Πολλοί είναι αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας… άτακτης εξάσκησης. Με το υφιστάμενο πλαίσιο, το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει στην κατοχή του τις μετοχές, που δεν έχουν πωληθεί μέσω των warrants, για διάστημα 36 μηνών από την έκδοση τους.
Οι θιασώτες της συγκεκριμένης πρότασης θέλουν το ΤΧΣ να δύναται ανά πάσα στιγμή να μεταβιβάζει τις μετοχές των τραπεζών που του ανήκουν.
banksnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ