ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΣΠΑΡΤΗ – ΜΥΣΤΡΑΣ – ΜΑΝΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Μια ιδέα - πρωτοβουλία της Οικολογικής Πολιτιστική Κίνησης Μέσα Μάνης (https://www.facebook.com/oi.po.kinisi.mesa.manis?fref=ts):
"Η ιστορική, πολιτισμική και γεωγραφική ενότητα Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη, μπορεί προνομιακά να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 ανάμεσα στις άλλες ελληνικές πόλεις που τον διεκδικούν.
Πολλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρότασης.
Είναι μοναδική η διαχρονική παρουσία στο λακωνικό χώρο, υπό τη σκιά του Ταϋγέτου, όλων των φάσεων του ελληνικού πολιτισμού και η ιστορική του συνέχεια που ξεκινάει από τη Σπάρτη του Μενελάου και του Τρωικού Πολέμου, συνεχίζει με τη Σπάρτη του Λυκούργου, του Λεωνίδα, του Νάβιδος, το Κοινό των Ελευθερολακώνων, τη αδιάκοπη παρουσία κατά τους βυζαντινούς χρόνους με αποκορύφωμα τη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, για να φθάσει επί τουρκοκρατίας στη Μάνη, όπου μεταλαμπαδεύτηκαν η σπαρτιατική αρετή και το βυζαντινό πνεύμα. Ολα αυτά είναι το διαβατήριο για ένα τέτοιο τίτλο.
Η απονομή του τίτλου αποτελεί ιστορικό χρέος προς τη Σπάρτη, αναγνώριση της βυζαντινής κληρονομιάς που συμβολίζει ο Μυστράς σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και εκτίμηση της συμβολής της Μάνης και των Μανιατών στην ελληνική αναγέννηση που σήμανε η Επανάσταση του 1821, η οποία ξεκίνησε από την Μάνη ακριβώς 200 χρόνια πριν από το 2021 έτος που ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης θα απονεμηθεί σε κάποια πόλη της Ελλάδας.
Η ανάδειξη σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης της ενότητας Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη θα δώσει ώθηση στο θεσμό, καθώς θα σηματοδοτήσει την πρόωθηση αναπτυξιακών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας μέσα από μια άλλη αντίληψη που συνδέει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την ανάδειξη ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της ιστορικής-πολιτισμικής ταυτότητας μιας περιοχής. Θα λειτουργήσει προωθητικά για τα μεγάλα έργα πολιτισμού που προωθούνται στη Σπάρτη, όπως η αναστήλωση και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και η οικοδόμηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης θα αναδειχθεί ο Μυστράς και η αναγκαιότητα προστασία των βυζαντικών μνημείων του.
Θα αναδειχθούν οι μοναδικοί παραδοσιακοί οικισμοί της Μάνης με τους πύργους τους αλλά και οι αρχαιότητες, όπως το αρχαίο θέατρο του Γυθείου, οι εκατοντάδες βυζαντινές εκκλησίες της Μάνης, τα Σπήλαια του Διρού και το Νεολιθικό Μουσείο αλλά και ο ορεινός όγκος της Μάνης με τα ιστορικά μονοπάτια του.
Θα αποτελέσει αφορμή για έργα προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης των παρόχθιων περιοχών του Ευρώτα.
Η ανάληψη της πολιτιστικής πρωτεύουσας από την ενότητα Σπάρτη – Μυστράς – Μάνη θα αποτελέσει εφαλτήριο για την παραπέρα τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας που περιλαμβάνει τους τουριστικούς πόλους της Σπάρτης, του Μυστρά, του Γυθείου, της Μονεμβάσιας, της Ελαφονήσου, της Μάνης αλλά και του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου.
Επίσης θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τις γειτονικές πόλεις της Καλαμάτας και της Τρίπολης.
Υπενθυμίζεται πως ιδέα για τη θέσπιση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ανήκει στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, κοστίζει περίπου 25.000 ευρώ ενώ το ύψος του ποσού που θα δαπανήσει κάθε πόλη για να προετοιμαστεί κατάλληλα, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές της δυνάμεις ή καλύτερα από την τσέπη της.
Οι ενδιαφερόμενες πόλεις μπορούν να υποβάλουν επίσημα αίτημα μέχρι 6 χρόνια πριν την έναρξη της εκδήλωσης, δηλαδή για τη διοργάνωση του 2021, το 2015 και θα ακολουθήσει αξιολόγηση από επιτροπή της ΕΕ.
Για την ιστορία, τρεις ελληνικές πόλεις έχουν πάρει, μέχρι στιγμής, τον σχετικό τίτλο. Η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006 ενώ το 2021 εκτός από τη χώρα μας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα αναδείξει και η Ρουμανία.
Σαν Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης καταθέτουμε μια ιδέα-πρόταση.
Αν πιστέψουμε σ' αυτήν μπορεί να τα καταφέρουμε. Το οφέλη θα είναι πολλαπλά και θα σηματοδοτήσουν τη στροφή προς μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρέπει όμως να βιαστούμε.
Δήμοι και φορείς έχουν το λόγο και εμείς συμμετέχουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις".
Diktyo Prostasias Lakonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ