Όταν το μακρινό 1981 ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέφθηκε τον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, εκείνος του έδωσε σ’ ένα πακέτο μια λίστα, όπως φαίνεται και στο 2:28 λεπτό του video που μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο.
Τη λίστα αυτή, την είχαν παραδώσει ο Batman μαζί με την Catwoman, στα χέρια του Φιντέλ, όπως μαρτυρά και το φωτογραφικό στιγμιότυπο, στη μακρινή Αβάνα, την πιο μακρινή άνοιξη του 1953.
Αλλά ας τα πάρομε τα πράγματα από την αρχή:
Η αναποτελεσματικότητα και η διαφθορά στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ελλάδας της δεκαετίας του 1950 και ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση, εμπόδισαν την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ και οι Αμερικάνοι αναγκάστηκαν να διακόψουν το πρόγραμμα, το 1952.
Κάποιοι σήμερα διατείνονται ότι το Σχέδιο Μάρσαλ είχε έρθει τότε για να υποκαταστήσει τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
Αλλά δε υπάρχει καμιά τέτοια ρητή διατύπωση.
Πάντως τον Ιανουάριο του 1947, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Αθήνα τον δικηγόρο Πολ Πόρτερ για να κάνει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία. Ήταν μια έκθεση καταπέλτης!
Που ως γνωστόν αγνοήθηκε...
Τέλος πάντων για να μην μακρηγορούμε, οι πάντα σχολαστικοί υπάλληλοι της αμερικανικής αποστολής, αμέσως μετά τη διακοπή του Σχεδίου Μάρσαλ, συνέταξαν την έκθεση με τα πεπραγμένα της αποστολής και μαζί επισύναψαν και τη λίστα με τα ονόματα των παλαιών συνεργατών των ναζί που είχαν ενσωματωθεί στη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.
Ήταν κι αυτοί ανάμεσά στους άλλους που είχαν εξολοθρεύσει τους κομμουνιστές και σε αντάλλαγμα είχαν καταχραστεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του δημόσιου πλούτου, αλλά και των ιδιωτικών περιουσιών των ηττημένων, κάτι σαν λάφυρο πολέμου, μαζί με τη διαχείριση της βοήθειας του Σχεδίου Μάρσαλ σαν extra bonus...
Ένας από αυτούς που τα ονόματά τους βρίσκονται καταχωρισμένα σε αυτή τη λίστα, κατά τα γραφόμενα που δεν έχουν διαψευσθεί, είναι και ο παππούς του σημερινού κατηγορούμενου για πλαστογραφία κ. Παπακωνσταντίνου.
Ένας άλλος ήταν ο πατέρας του εταίρου, φυγόδικου από την Ελλάδα, κ. Χριστοφοράκου.
Και ασφαλώς, πολλά άλλα ονόματα της ελληνικής καθεστηκυίας τάξης.
Θα αναρωτηθεί κανείς, πώς βρέθηκε η απόρρητη αμερικανική λίστα στα χέρια του Batman κι από κει στο σεντούκι του Φιντέλ Κάστρο.
Αν έχετε ακούσει για το "witch hunt", το περίφημο κυνήγι μαγισσών, ήταν σε εκείνο το ζοφερό κλίμα, που ο ίδιος ο McCarthy είχε αποκαλέσει μπροστά στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. τον Batman «βρωμοκομμούνι».
Αυτό, φυσικά, γρήγορα έφτασε στα αυτιά του Batman που είχε θυμώσει επειδή κανείς, ούτε ο Πρόεδρος, δεν είχε πάρει το μέρος του στην άδικη και συκοφαντική επίθεση του παρανοϊκού McCarthy.
Εκείνη την ώρα και τη στιγμή του ψυχικού του φόρτου, η δαιμόνια Catwoman, βρήκε στο πρόσωπο του Batman, την ευκαιρία που έψαχνε για να υπονομεύσει τους μισητούς Αμερικάνους.
Οι Αμερικάνοι ήταν που είχαν σκοτώσει τον μεγάλο της αδερφό σαν το σκυλί στην εξέγερση του Ντιτρόιτ στα 1943.
Του είχαν λιώσει το κεφάλι με ένα μπαστούνι ή σιδερολοστό, δεν αποσαφηνίστηκε ποτέ.
Το πτώμα είχε αναγνωριστεί μόνο από τα ρούχα και τα χέρια του νεκρού με τα όμορφα μακρυά δάχτυλα...
Η Catwoman δε δυσκολεύτηκε να σαγηνεύσει τον Batman, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
Όταν του πρότεινε να κλέψουν μαζί μερικά έγραφα από το σταθμαρχείο της C.I.A. που ήταν εγκατεστημένο στην Αθήνα, εκείνος άφησε τον πατριωτισμό του να πνιγεί στο βαθύ φιλί της...
Ένα βαθύ φιλί που προς στιγμήν υπονόμευσε την άμυνα του Ν.Α.Τ.Ο. σε εποχές εξαιρετικά ψυχροπολεμικές.
Τα έγγραφα που ενδιέφεραν τους Ρώσους είχαν σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό των Η.Π.Α. στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Catwoman, από τη βιασύνη της ίσως, καθώς ψαχούλευε το χρηματοκιβώτιο που είχε παραβιάσει ο Batman με το Bat-παρτού που είχε πάντα μαζί του, πήρε κι άλλα χαρτιά.
Ανάμεσα στα άλλα ήταν κι ένα αντίγραφο ολόκληρης της τελικής έκθεσης της αμερικανικής αποστολής μαζί και η λίστα με τους Έλληνες δοσίλογους και καταχραστές.
Κάτι σαν σωρευτικό payroll για τις υπηρεσίες που είχαν προσφέρει στον αγώνα κατά του εχθρού που απειλούσε πίσω από την άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος...
Κανείς δε γνωρίζει τι σημείωσε η C.I.A. στα αρχεία της για εκείνο το συμβάν του χαμένου φακέλου στις αρχές του 1953, ανήμερα της γιορτής των Φώτων, σαν σήμερα...
Πάντως είναι ο ίδιος φάκελος που είχε παραδώσει ο Φιντέλ στον Μίκη, πίσω στα 1981...
Κανείς δε είχε ενδιαφερθεί γι’ αυτά τα χαρτιά που έμειναν να μαζεύουν μούχλα για τριάντα σχεδόν χρόνια μαζί με άλλα διάφορα αναμνηστικά, «αταξινόμητα», μέσα στο βαρύ σεντούκι που είχε πάντα κλειδωμένο στο υπνοδωμάτιο του ο Φιντέλ...
Όταν του είχαν πει για την επικείμενη επίσκεψη του Μίκη, θυμήθηκε το φάκελο που είχε φέρει κατά λάθος μαζί της, η Catwoman -una mujer hermosa...
Ο Μίκης θα παραδώσει το πακέτο στον κ. Βαξεβάνη, αφού κατά τα φαινόμενα αυτός είναι -εκτός από αδέκαστος- κι ο πιο τολμηρός υπηρέτης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
φωτο: Ο.Κ.Τ.Α.Ν.Α.
by Alexandros Raskolnick
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ