ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μ.Βαρβιτσιώτης: «Οι αποκρατικοποιήσεις ζητούν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης»

Δεν έχει εισαχθεί τίτλος
Aποφασιστικότητα για την υλοποίηση της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη «metro».
 «Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να μη φοβηθεί τη σύγκρουση με τις νοοτροπίες του χθες και με αυτούς που αγωνίζονται να παραμείνει η Ελλάδα στάσιμη», επισημαίνει χαρακτηριστικά, δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά της ΔΑΚΕ, η οποία αντιδρά στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων οργανισμών.

Συνέντευξη στον Σταύρο Παπαντωνίου
  • Ποια πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης αν ξεσηκωθούν οι συνδικαλιστές στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ακόμα και αυτοί της ΔΑΚΕ;
Θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη στάση σε αυτό το θέμα. Εξ αρχής καταθέσαμε με σαφήνεια στον ελληνικό λαό την πρόταση για εξοικονόμηση χρημάτων από περιστολή δαπανών και από αποκρατικοποιήσεις, χωρίς να καταφύγουμε σε επιπλέον μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και ο ελληνικός λαός προσυπέγραψε αυτή μας την πρόταση και μας έδωσε την εντολή να την υλοποιήσουμε. Είμαστε υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία και μόνο σε αυτήν. Η κυβέρνηση επομένως θα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να μη φοβηθεί τη σύγκρουση με τις νοοτροπίες του χθες και με αυτούς που αγωνίζονται να παραμείνει η Ελλάδα στάσιμη.
 
  • Θεωρείτε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χειρίζεται σωστά ως τώρα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων;
Οι αποκρατικοποιήσεις δεν αποτελούν προσωπικό ζήτημα ενός υπουργού, αλλά ένα κομβικό θέμα στην ατζέντα της παρούσας κυβέρνησης. Αντανακλά τη συνολική της προσπάθεια και, στην τελική, θα κρίνει και την αποτελεσματικότητά της. Ανεξαρτήτως τρόικας, η Ελλάδα σήμερα έχει ένα κράτος με πολλά δομικά και λειτουργικά προβλήματα. Έχει ένα κράτος που δεν σέβεται τον πολίτη στις καθημερινές συνδιαλλαγές του με αυτό, ένα κράτος που παράγει διαρκώς ελλείμματα. Η κυβέρνηση οφείλει να παλέψει να το λύσει αυτό και οι αποκρατικοποιήσεις των ζημιογόνων οργανισμών αποτελούν ένα στοίχημα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να αποδείξουμε στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι ικανή να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και να επανακτήσει έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
 
  • Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι αρνηθούν κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ποια πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης;
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει να εμμείνει μέχρι τέλους σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τέτοιες δεν αντέχει άλλες η κοινωνία μας. Το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, εξάλλου, και της αλλαγής γενικότερα των πολιτικών λιτότητας αρχίζει να γίνεται κοινό αίτημα για πολλές χώρες της Ευρώπης, που έρχονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της ύφεσης. Ενδεικτικά σας αναφέρω το περιστατικό που πλήττει από προχθές τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία, όταν και προσετέθησαν στη λίστα των ανέργων της 6.000 επιπλέον πολίτες, μετά την ξαφνική ανακοίνωση της απόλυσής τους από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι μια συνολικά κοινή ευρωπαϊκή λύση είναι αναγκαία και επιτακτική.
  • Πώς πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα του εμπορίου και της αγοράς, ώστε να υπάρξει τόνωση τους;
Το εμπόριο αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εργοδότη της οικονομίας μας, καθώς 1 στους 5 εργαζόμενους απασχολείται σε αυτό. Η παρατεταμένη ύφεση όμως είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η αγορά να γεμίσει λουκέτα και χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν. Από καιρό έχω επισημάνει ότι χρειάζονται πολιτικές που θα στοχεύουν στην τόνωση του εμπορίου. Ο εξορθολογισμός της φορολόγησης, η επιβολή πλαφόν στο επιτόκιο των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η θέσπιση ορίου στη δόση του δανείου, ώστε αυτό να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του δανειζόμενου, καθώς και ένα «κούρεμα» των επιπλέον τόκων από τα δάνεια θα βοηθούσε σημαντικά τις σημερινές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να καταστούν βιώσιμες και στο μέλλον. Και, φυσικά, πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με το παρεμπόριο. Η στήριξη του εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχείρησης αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της οικονομίας μας.
  • Πιστεύετε ότι η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων θα έχει διάρκεια ή θα φθαρεί πολύ σύντομα;
Η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει μια ευθύνη εθνικής σημασίας, μια ευθύνη που έχει να κάνει με το μέλλον της πατρίδας και των επόμενων γενεών. Γι’ αυτό το λόγο έχει μόνο μία επιλογή: Να πετύχει. Περίπτωση αποτυχίας της θα σηματοδοτήσει απευκταίες καταστάσεις για την Ελλάδα. Γι’ αυτό και, όπως σας είπα στην αρχή, δεν θα πρέπει να δειλιάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος. Όποιος φοβηθεί τη σύγκρουση με «ημετέρους» και «φατρίες», παραμερίζοντας το καλό της κοινωνίας, θα υπογράψει αυτομάτως και την πολιτική καταστροφή του.

συνέντευξη στη metro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ