ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Το Αφγανιστάν σαν συγκάλυμμα;

Οι ΗΠΑ αναζητούν εντατικά εταίρους στην Κεντρική Ασία. Η Ουάσιγκτον προφανώς δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει στη Ρωσία τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σ΄αυτή την περιοχή. Κατα την άποψη Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στη διεθνή πολιτική, σ΄αυτή την υπόθεση κρίνεται η τύχη της πρόσβασης της Δύσης στην Κεντρική Ασία.
Η εφημερίδα Washington Times προβλέπει γεωπολιτική αναμέτρηση της Ουάσιγκτον και της Μόσχας για το Τατζικιστάν. Σήμερα αυτή η χώρα, που γειτονεύει με το Αφγανιστάν, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ. Το στρατιωτικό σώμα των διεθνών δυνάμεων συνδρομής για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν περνά στο Αφγανιστάν μέσω του λεγόμενου Βόρειου δρόμου – μέσω του Ουζμπεκιστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν. Ο Αμερικανός κόγκρεσμαν Νταν Μπιόρτον πρόσφατα επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εγκαταστήσουν στο Τατζικιστάν βάση τους στη θέση της υφιστάμενης αεροπορικής βάσης στο Κιργιστάν.
Στο μετασοβιετικό χώρο οι ΗΠΑ βλέπουν πεδίο για πολιτικό ελιγμό. Και εδώ που τα λέμε, τέτοια δυνατότητα παραχωρούν οι ίδιες οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ σ΄αυτή την περιοχή συγκρούονται με τη θέση της Ρωσίας, η οποία πάντα κατείχε ιδιαίτερη θέση στην περιοχή, θεωρώντας την ως ζώνη της επιρροής της. Και ορισμένες χώρες υπολογίζουν σε οφέλη από ένα τέτοιο ανταγωνισμό, λέει ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Πληροφοριών Αλεξεϊ Μούχιν:
- Το Τατζικιστάν είναι περιοχή, η οποία εξαρτάται από την έξωθεν επιρροή και οικονομικά είναι άκρως εξαρτώμενο από τις χώρες, οι οποίες το περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Έτσι έχει διαμορφωθεί ιστορικά η κατάσταση. Με αντάλλαγμα την κυριαρχία, την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, το Τατζικιστάν θα απαιτεί ορισμένα προνομιακά δικαιώματα. Όποιοι υποσχεθούν παραπάνω, σ΄αυτούς το Τατζικιστάν θα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο έδαφός του.
Τα ρωσικά ΜΜΕ γράφουν για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Τασκένδης και της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία στη Δημοκρατία αυτή Κέντρου επιχειρησιακής αντίδρασης, το οποίο μετά το 2014 θα μετατραπεί σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Εξάλλου και ο στρατιωτικός τεχνικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ μετά την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στην πλειονότητά του θα παραμείνει ακριβώς στο Ουζμπεκιστάν.

Η Ουάσιγκτον έχει δικό της μεγάλο γεωπολιτικό σχέδιο, λέει ο Διευθυντής του Κέντρου Γεωπολιτικών Ερευνών Εμπειρογνωμοσύνης Βαλέρι Κορόβιν:
- Αυτό συμβαίνει στα πλαίσια της υλοποίησης της γεωπολιτικής στρατηγικής «Ανακόντα», που είχε υιοθετηθεί από τους Αμερικανούς πριν μερικές δεκαετίες. Ο στόχος αυτής της στρατηγικής συνίσταται στην περικύκλωση της Ευρασίας από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις για το οικονομικό και στρατηγικό πνίξιμο μεγάλου χώρου στο κέντρου του οποίου βρίσκεται η Ρωσία. Αυτό αποτελεί μια από τις φάσεις υλοποίησης του σχεδίου, για την ολοκλήρωση του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν εδώ και μερικές δεκαετίες.
Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή εκπροσωπείται με τις βάσεις «Καντ» στο Κιργιστάν και την 201η βάση στο Τατζικιστάν. Και τα σχέδια των ΗΠΑ να στριμώξουν τη Ρωσία σ΄αυτή την περιοχή, φυσικά δεν αρέσουν στη Μόσχα.

Η Φωνή της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ