ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κοίτα δήμου Ανατολικής Μάνης! Άνοιξε χθές τις πύλες του το ''Λαογραφικό μουσείο Μάνης''!

Γράφει ο Πέτρος Καπερναράκος

Το σούρουπο καταπληκτικό για ένα ουζάκι στην ακρογιαλιά του Γερολιμένα παρέα με τον παπα-Νίκο το Σταματόγιαννη να μας διηγείται τα της θάλασσας του Ταινάρου!
Mέσα σ' όλα μας μίλησε και για το λαογραφικό μουσείο που άνοιξε χθες το βράδυ τις πύλες του κάνοντας τα εγκαίνεια του! Μετά απο λίγο με την φωτογραφική μηχανή στο χέρι και οδηγώντας σε μικρά και ανήλιαγα στενά φτάσαμε στην καρδιά της Κοίτας!
Eίχε νυχτώσει για τα καλά και δεν ξέραμε αν θα βρούμε κάποιον εκεί!με λίγη προσπάθεια βρεθήκαμε να χτυπάμε το κουδούνι της πόρτας!
Μας δέχτηκε ο κ. Γιώργος ο Μουρκόγιαννης ο ιδρυτής του μουσείου! Ανοίγοντας την πόρτα της εισόδου μείναμε με το στόμα ανοιχτό, άφωνοι, γεμάτοι δέος! Μια καταπληκτική ομορφιά με διάφορα αντικείμενα περιέβαλε το χώρο! Δεν θα τα περιγράψουμε αλλά θα σας αφήσουμε μέσα απο τις φωτογραφίες να τα απολαύσετε όπως και εμείς!
Άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις πιο πολλά μας λένε οι εικόνες που βλέπουμε παρά τα όσα μπορούμε να πούμε με λόγια! Καθήσαμε με τον κ. Γιώργο στο μεγάλο τραπέζι και μας αφηγήθηκε με λίγα λόγια την ιστορία του μουσείου!
'' Η ιδέα της ίδρυσης του λαογραφικού μουσείου είναι πολύ παλιά.Υπηρέτησα την θητεία μου ως βαθμοφόρος της Ελληνικής Αστυνομίας στην Τουριστική Αστυνομία, και ήμουν και ξεναγός της υπηρεσίας αφιλοκερδώς! Στη συνέχεια όταν τακτοποιηθήκαμε οικονομικά και το κτίριο του μουσείου περιήλθε στην κυριότητά μου, μου ήρθε η σκέψη να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου, δηλ να ιδρύσω το μουσείο, γιατί οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση δεν ταυτιζόταν με την ιστορία του κτιρίου!
Κατ' αρχήν ο πρώτος και δεύτερος όροφος του πύργου μαζί με το κατώι χρονολογούνται περίπου το 1500 Μετά Χριστόν!
Η δυτική πτέρυγα του κτιρίου αποπερατώθηκε το 1841!
Υπάρχει και επιγραφή έξω! και ο τελευταίος όροφος του πύργου αποπερατώθηκε το 1864!
Το κτίριο λοιπόν αυτό δεν μπορούσε να γίνει καμμιά άλλη επιχείρηση εκτός απο μουσείο γιατί το ίδιο το κτίριο είνι μουσείο! με την σκέψη αυτή αποφάσισα να κάνω το κτίριο του παππού μου και κατόπιν της μητέρας μου λαογραφικό μουσείο! δεν χωρούσε καμμία άλλη επιχείρηση η οποία ήταν ξένη προς την σκέψη την δική μου και προς το κτίριο του μουσείου! το κτίριο αυτό έχει εμπλουτισθεί με υλικά που έχουν προσφέρει φίλοι μου αφιλοκερδώς! Δικά μας εκθέματα δεν υπήρχαν! τα υλικά που είναι εμπλουτισμένο το μουσείο τα έφεραν κατά μεγάλο ποσοστό φίλοι που αγάπησαν το μουσείο και τα έφεραν για να το εμπλουτίσουν! ''

Σε ερώτησή μας για την παλαιότητα των αντικειμένων μας απάντησε!
''Υπάρχουν γούρνες που χρονολογούνται το 100- 200 Μετά Χριστόν! υπάρχει το ''λυμπί'' η γούρνα δηλ συνθλίψεως του ελαιοκάρπου, υπάρχουν γούρνες που εχρησιμοποιούντο ως σκάφη, υπάρχουν γούρνες που έτριβαν το αλάτι, έχουμε και πέτρινο μύλο που έκοβαν το σιτάρι! επίσης μέσα στο χώρο του μουσείου υπάρχει και ο θρόνος του προέδρου της δημογεροντίας της εποχής εκείνης, επί Φραγκοκρατίας! χειρομύλια απο το 1600 μ.χ. καζάνια, πινιάτες, καντάρια, πελάντζες, πλάστιγκες και άλλα ζυγιστικά είδη! πυθάρια και στάμνες διακοσίων και τριακοσίων ετών και πολύ φωτογραφικό υλικό σχεδόν όλης της Μάνης!''
Δεν θελήσαμε να τον κουράσουμε άλλο μιας και ήδη ήταν ταλαιπωρημένος!
μας ενημέρωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει τις ώρες λειτουργίας του μουσείου έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να μπορεί να το επισκεφθεί!
Η είσοδος μας διαβεβαίωσε θα είναι δωρεάν!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ