ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Το ΝΕΡΟ της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ για Το ΝΕΡΟ της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας εκπέμπει SOS για το νερό της Πελοποννήσου. Η παρακάτω Διακήρυξη ήδη κυκλοφορεί στη Λακωνία και προσεχώς και στους υπολοίπους νομούς της Περιφέρειας.
Στόχος είναι η ενημέρωση για το τι συμβαίνει, η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που κυοφορούνται και η συλλογή υπογραφών προκειμένου να επιδοθούν στις Περιφερειακές Αρχές, προκειμένου να καταστεί ΣΑΦΕΣ ότι οι πολίτες της Πελοποννήσου επιθυμούν το ΝΕΡΟ να παραμείνει ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.
Τη Διακήρυξη μπορεί όποιος θέλει να υπογράφει και ηλεκτρονικά, εδώ
...Και είναι η εξής:

Ιδιωτικοποίηση Υδάτινων Πόρων Γενικά
Ελλάδα – Ευρώπη:
Η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων αποτελεί στόχο μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ και πολλά χρόνια.
Συγκεκριμένα, ένας από τους όρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους των «υπερχρεωμένων χωρών» είναι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών που διαχειρίζονται τις πηγές και τα δίκτυα ύδρευσης στις μεγάλες πόλεις (έχει ήδη γίνει στην Βολιβία και στην Αργεντινή).
Στην Ελλάδα έχουμε δεσμευθεί για πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από την υπογραφή του πρώτου κιόλας μνημονίου και παρότι εδώ δεν έχει υπάρξει προηγούμενο, η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει ως σύνηθες αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις την υποβάθμιση της ποιότητας του.
Έτσι η τάση στην Ευρώπη είναι η ανάκτηση των εταιριών ύδρευσης από τους διάφορους δήμους. Αυτό συνέβη π.χ. στο Παρίσι και το Βερολίνο
Πελοπόννησος:
Με τον αυτοδιοικητικό νόμο «Καλλικράτης» δόθηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας εξουσίες τοπικών κυβερνήσεων.
Έτσι, τον Μάρτιο του 2012 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εκχώρησε με μια προγραμματική σύμβαση τη διαχείριση των υδάτινων πόρων Πελοποννήσου στην Ε.ΥΔ.Α.Π ΑΕ -μια εταιρεία ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο από εποχής κυβερνήσεως Σημίτη- που τελεί υπό πλήρη ιδιωτικοποίηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημαντικό επίσης είναι, πως πέρα από το ότι για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου θα εκπονεί σχέδια μια ιδιωτική εταιρία, όπως πιθανότατα θα είναι η ΕΥΔΑΠ σε λίγο καιρό, η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει καμία γνώση ή ειδίκευση για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Πελοποννήσου.
Πάραυτα, βάσει αυτής της σύμβασης, θα εκπονεί μελέτες διαχείρισης των υδάτων της Πελοποννήσου, οι οποίες αναγκαστικά θα στηρίζονται στα αρχεία του Ιδρύματος Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) του μοναδικού δηλαδή φορέα, που έχει μελέτες υπογείων υδάτινων πόρων και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλη την Ελλάδα.
Δηλαδή, τα αρχεία του ΙΓΜΕ στην πραγματικότητα θα «εκχωρηθούν» στην ΕΥΔΑΠ για να παρουσιάσει διαχειριστικό σχέδιο υδάτων για την Πελοπόννησο και, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη, θα γίνουν, «διανοητική ιδιοκτησία» της, που κανείς δε θα μπορεί να δημοσιοποιήσει, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση της, όπως ρητά αναφέρεται στη σύμβαση.
Οι υποψήφιοι αγοραστές :
Διεκδικήτριες της ΕΥΑΘ (και πιθανότατα και της ΕΥΔΑΠ) είναι η ισραηλινή εταιρία ύδρευσης Mekorot σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών και η γαλλική πολυεθνική Suez Environment από κοινού με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα – Καλιτσάντση.
Η γαλλική Suez ήταν η εταιρία ύδρευσης του Παρισιού που λόγω αυξήσεων και αδιαφάνειας την υποχρέωσαν το 2010 να αποχωρήσει και να αναλάβει ξανά ο Δήμος.
Η Mekorot είναι μία κρατική, ισραηλινών συμφερόντων, πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κι έχει γίνει στόχος σε πόλεις, όπως η Λισσαβώνα, το Λος Άντζελες και το Μπουένος Άιρες, τόσο λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές, όσο και λόγω της συνενοχής της στα εγκλήματα του ισραηλινού απαρτχάιντ…
Πηγές - Γεωτρήσεις - Πηγάδια – Στέρνες
Στις 16-6-2011 με Κοινή Υπουργική Απόφαση 1440Β υπογράφεται ο νόμος που βάζει τις βάσεις ελέγχου των υδάτινων πόρων όλης της επικράτειας με τίτλο: «Διαδικασίες, όροι, και προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού».
Παρότι δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση υδάτων όσον αφορά την άρδευση και τις γεωτρήσεις, θεωρούμε πως η απόφαση αυτή, με το πρόσχημα της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας, προχωρά ουσιαστικά στον έλεγχο του νερού σε κεντρικό επίπεδο, που ίσως, στο μέλλον, οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες και ασφυκτικές καταστάσεις όσους ασχολούνται με τη γεωργία.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Το καθαρό προσιτό νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να παραμείνει ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι.
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στα σχέδια και τις επιδιώξεις επιχειρηματικών συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και την μετατροπή του κοινωνικού αγαθού -του νερού- σε «εμπόρευμα», με ό,τι καταστροφικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και για το επίπεδο ζωής των πολιτών.
Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, όπου το νερό είναι βασικό στοιχείο για την παραγωγή, οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης (αύξηση κόστους άρδευσης) θα πλήξουν τόσο τον παραγωγό, όσο και τον τελικό καταναλωτή, ενώ μεσοπρόθεσμα ίσως οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της γεωργίας.
Συντασσόμαστε με όλες τις πρωτοβουλίες, τα κινήματα, τις δραστηριότητες μαζικών φορέων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αποστέλλουμε αυτό το κείμενο με τις υπογραφές μας στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στους Δήμους, στην ομάδα «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ