ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Φιλί ζωής» στη Lavipharm

Συμφωνία με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανείων ύψους 25 εκατ. ευρώ
Αν και στη διάρκεια αυτών των «δύσκολων συζητήσεων» με τις τράπεζες επανήλθε αρκετές φορές στο τραπέζι το ενδεχόμενο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη Lavipharm(ένθετη φωτογραφία), η πλευρά του κ. Θανάση Λαβίδα τις απέρριψε

Ο κ. Θανάσης Λαβίδας είναι κάτι περίπου σαν «μύθος» στη φαρμακευτική αγορά. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών - ακόμη δηλαδή από την εποχή της ανάπτυξης - πολλοί είχαν προεξοφλήσει αρκετές φορές ως βέβαιο το επιχειρηματικό του τέλος.
Όλοι όμως διαψεύστηκαν. Όπως και τώρα.
Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και πάλι στην αγορά είχαν οργιάσει οι φήμες για το «τέλος» του κ. Λαβίδα. Και στις δύο περιπτώσεις αιτία ήταν ο υπέρμετρος τραπεζικός δανεισμός.
Και αυτήν τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα απ' ό,τι στο παρελθόν.
Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες προ πολλού και η συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι τόσο μεγάλη που στην περίοδο των «ευτυχισμένων χρόνων» έμοιαζε με εφιάλτης.
Και αυτήν τη φορά όμως ο έλληνας φαρμακοβιομήχανος την τελευταία στιγμή κατόρθωσε «να γυρίσει το ματσάκι» - αλλά η διοίκηση της εταιρείας θα αλλάξει.
Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος» από τις τράπεζες, βγήκε «λευκός καπνός».
Οι «δύσκολες συζητήσεις» των τελευταίων μηνών με τα τραπεζικά στελέχη - πρωταγωνιστικό ρόλο ως βασικός πιστωτής της Lavipharm AE είχε η Eurobank - της ελληνικής αγοράς κατέληξαν στην αναδιάρθρωση δανείων ύψους 25 εκατ. ευρώ, εφόσον φυσικά λόγω του θετικού Ebitda η εταιρεία κρίθηκε βιώσιμη.
«Εμπιστοσύνη»
Μάλιστα στη διάρκεια αυτών των «δύσκολων συζητήσεων» επανήλθε αρκετές φορές στο τραπέζι το ενδεχόμενο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή - επρόκειτο ως ένας έμμεσος τρόπος για την απομάκρυνση της οικογένειας Λαβίδα - όμως η πλευρά του επιχειρηματία τις απέρριψε όλες τις περιπτώσεις προκαλώντας τον (ίσως) εύλογο εκνευρισμό των τραπεζιτών.
Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Μάρτιο έκανε λόγο για αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού που «σε συνδυασμό με επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και της οργανικής κερδοφορίας της εταιρείας».
Και με έμφαση σημείωνε πως «η οικογένεια Λαβίδα εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την εταιρεία Lavipharm και δεν τίθεται θέμα απώλειας ή παραχώρησης ελέγχου.
Η διοίκηση της εταιρείας έχει την εμπιστοσύνη των μετόχων και των εργαζομένων της και υλοποιεί σταθερά το επιχειρηματικό σχέδιό της».
Και στο τέλος η συμφωνία επήλθε με την αναχρηματοδότηση των δανείων με όρους που εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Lavipharm AE - η εταιρεία έχει υψηλό δανεισμό και μάλιστα με επαχθείς όρους, κυρίως το ύψος των επιτοκίων του ήταν απαγορευτικό για την ομαλή της λειτουργία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, προβλέπει την τοποθέτηση νέας διοίκησης, με τη σύμφωνη γνώμη και των μετόχων φυσικά και την εφαρμογή ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου ανόρθωσης της εταιρείας - την εφαρμογή του οποίου θα επιβλέπουν στενά οι τραπεζίτες λένε οι ίδιες πηγές.
Υπό επιτήρηση
Βέβαια η περίπτωση της Lavipharm ΑΕ - της οποία οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών είναι υπό επιτήρηση από το 2012 - είναι ίσως η πιο ενδεικτική της φαρμακευτικής αγοράς, δεδομένου ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει καταρρεύσει, δεν υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν αυξηθεί και οι εκπτώσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.
Σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι πολυεθνικοί όμιλοι προβληματίζονται για την παραμονή τους, επιχειρήσεις που «κουβαλούν» σοβαρά προβλήματα από τις καλές εποχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας.
Στην εποχή των «παχέων αγελάδων» η βασική δύναμη του ομίλου Λαβίδα δεν ήταν τόσο το σκέλος της φαρμακοβιομηχανίας όσο η δραστηριότητά του στη χονδρική πώληση, δηλαδή στον κλάδο των φαρμακαποθηκών.
Εκείνες τις εποχές οι πωλήσεις της φαρμακαποθήκης του ομίλου ήταν πάνω από 200 εκατ. ευρώ και φυσικά οι πιστώσεις των εταιρειών «έρεαν άφθονες».
Στο σημερινό περιβάλλον όλα αυτά δεν γίνονται.
Οι πιστώσεις έχουν κοπεί προ πολλού και πλέον η φαρμακαποθήκη μοιάζει με «σκιά του εαυτού της».
Αυτήν τη φορά την εταιρεία την έσωσε το θετικό Ebitda και η αύξηση πωλήσεων που εμφάνισε το 2016.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ