ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Άγνοια περί στρατιωτικής άσκησης για «καταστολή εξέγερσης» δηλώνει ο Π.Μπεγλίτης


Φωτογραφία : ΑΠΕ
 Άγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών την Πέμπτη.  Το θέμα, στο οποίο ενεπλάκη με στρατιωτική άσκηση η 71η Ταξιαρχία του Κιλκίς με συμμετοχή κληρωτών και επαγγελματιών στρατιωτικών, ετέθη από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα στο περιθώριο της συζήτησης κύρωσης σύμβασης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι αν αποδειχθεί ύπαρξη στρατιωτικών ευθυνών, αυτές θα αποδοθούν άμεσα.
Στην άσκηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, φέρονται στρατιωτικές δυνάμεις να καταστέλουν πολίτες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν «ΣΥΡΙΖΑ» και «Ειρήνη». Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι ήταν μία άσκηση επί χάρτου και ότι κι ο ίδιος το πληροφορήθηκε από τον Τύπο.
Όπως είπε, ζήτησε να ενημερωθεί και έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η άσκηση, ενώ γνωστοποίησε ότι καθημερινά γίνονται ασκήσεις περιφερειακού ή τοπικού χαρακτήρα για τις οποίες, αν είναι ήσσονος σημασίας, δεν ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σημείωσε ότι άλλο το ζήτημα, αν ενημερώθηκε ο υπουργός και άλλο αν ήταν παράνομη ή όχι η άσκηση.
Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η ηγεσία δεν συναίνεσε, ούτε πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αφορούν εσωτερικές οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις.
«Κατανοώ τον προβληματισμό όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο, αλλά δεν συμμερίζομαι την ανησυχία σας. Αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν άμεσα» τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.
Τι λένε στρατιωτικές πηγές
«Επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους», «αποτροπής σύγκρουσης», όπως και «διαχωρισμός αντιμαχόμενων μερών» είναι μεταξύ των αποστολών της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που δραστηριοποιείται σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- αυτό το χαρακτήρα είχε η άσκηση «Καλλίμαχος», η οποία διεξήχθη στις 4 Φεβρουαρίου στο Κιλκίς.
Η σχετική δραστηριότητα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ταξιαρχίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του σε περίπτωση ενεργοποίησης του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC 4.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες στρατιωτικές πηγές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας ο Σχηματισμός Μάχης της ΕΕ «HELBROC 4», στον οποίο συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος, και η χώρα μας θεωρείται κατά τη σχετική ορολογία «κράτος-πλαίσιο».
Κατά τις ίδιες πηγές τα είδη των αποστολών, τις οποίες μπορεί να εκτελέσει ένας Σχηματισμός Μάχης στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Πρόληψη Κρίσης (Conflict Prevention), ο Διαχωρισμός Αντιμαχομένων, η Σταθεροποίηση, Ανοικοδόμηση και Παροχή Στρατιωτικών Συμβουλών σε Τρίτες Χώρες (Stabilization, Reconstruction and Military Advice to Third Countries), οι Επιχειρήσεις Εκκένωσης (Evacuation Operations) και η Παροχή Βοήθειας σε Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις (Assistance to Humanitarian Operations).
Η ΕΕ, στο πλαίσιο της έγκαιρης αντιμετώπισης των απειλών και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων, αποφάσισε το 2003 τη δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων στρατιωτικών τμημάτων, γνωστά ως «Battle groups», κάτι αντίστοιχο των Response Forces του NATO (NRF).
Στις 2 Οκτωβρίου 2006, εγκρίθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή το «BG Concept», το οποίο αποτελεί το βασικότερο κείμενο, στο οποίο στηρίζεται η λειτουργία των Σχηματισμών Μάχης.
Στο BG Concept, καταγράφεται η φιλοδοξία της ΕΕ να λαμβάνει την απόφαση εκτέλεσης μιας επιχείρησης ταχείας αντίδρασης (council decision to launch the operation), εντός πέντε ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management Concept - CMC).
Τα ευέλικτα και ταχυκίνητα στρατιωτικά τμήματα (Battle groups) θα πρέπει ακολούθως, να έχουν ετοιμότητα 10 ημερών για ανάπτυξη στην περιοχή επιχειρήσεων (και για την εκτέλεση της αποστολής), από την ημέρα που θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο της ΕΕ για την έναρξη μιας επιχείρησης -ή συνολικά εντός 15 ημερών από την έγκριση της Βασικής Αντιλήψεως για τη Διαχείριση Κρίσεων (CMC).
Επίσης, με βάση τις προβλέψεις του BG Concept, τα ευέλικτα και ταχυκίνητα στρατιωτικά τμήματα (BGs), θα πρέπει να έχουν δυνατότητα δράσης και εκτέλεσης αρχικών επιχειρήσεων, για διάρκεια 30 ημερών, οι οποίες θα μπορούν να επεκταθούν στις 120 ημέρες, εφόσον ανεφοδιαστούν κατάλληλα.
Μπορεί δε, να αναπτυχθούν σε απόσταση 6 χιλιάδων χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες. Είναι σχεδιασμένα για ένα εύρος πιθανών αποστολών που αναφέρθηκαν παραπάνω και έχουν σύνθεση περίπου 1.500 ανδρών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ