ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

1 - 7 Νοεμβρίου: Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2012

Με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η UNICEF επισημαίνει πως εάν οι εθνικές πολιτικές που υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό είναι αποτελεσματικές, μπορούν να αποτρέψουν τους θανάτους περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών κάτω των πέντε ετών, στις αναπτυσσόμενες χώρες, κάθε χρόνο.
Παρά τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προφυλάσσει από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία, που προκαλούν θανάτους εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει σχετικά στάσιμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυξανόμενα από 32% το 1995 σε 39% το 2010.
«Αν η προώθηση του μητρικού θηλασμού ήταν αποτελεσματικότερη και οι γυναίκες ήταν περισσότερο προστατευμένες από το επιθετικό μάρκετινγκ των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, θα βλέπαμε περισσότερα παιδιά να ζουν και να αναπτύσσονται, μικρότερα ποσοστά ασθενειών και μικρότερα ποσοστά υποσιτισμού και καχεξίας», αναφέρει ο Anthony Lake, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. Μερικά από τα εμπόδια στην αύξηση των ποσοστών του μητρικού θηλασμού είναι το ευρέως διαδεδομένο και επιθετικό μάρκετινγκ των παραγωγών των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, οι αναποτελεσματικές εθνικές πολιτικές που δεν υποστηρίζουν την άδεια γαλουχίας και η ελλιπής κατανόηση των κινδύνων από την απουσία μητρικού θηλασμού.
Δημοσιεύσεις του έγκυρου ιατρικού περιοδικού Lancet σχετικά με τη διατροφή του έτους 2008 ανέδειξαν το αξιοσημείωτο γεγονός ότι ένα παιδί που δεν έχει θηλάσει, είναι 14 φορές πιθανότερο να πεθάνει στους πρώτους έξι μήνες από ένα παιδί που τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πέρσι για πρώτη φορά υπήρξε μια πολύ σημαντική πρόοδος: Αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» ως τα δύο πρώτα Νοσοκομεία Φιλικά για τα Βρέφη στη χώρα μας.
Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF στην πρόσφατη έκθεσή της «Η Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012» προτείνει τη θεσμοθέτηση διακοπών της εργασίας της μητέρας για θηλασμό, επαρκούς διάρκειας για την ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού.
Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF προτείνει επίσης συστηματική ενημέρωση των υποψήφιων γονιών, ιδιαίτερα των μητέρων, ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων, των νοσηλευτών και αξιοποίηση των μαιών που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών των μητέρων που θηλάζουν. Για το σκοπό αυτό έχει ετοιμάσει και αποστέλλει σε εκατοντάδες φορείς υγείας, κλινικές, νοσοκομεία και υπεύθυνους υγείας ενημερωτικό φάκελο για την αξία και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF θα πραγματοποιηθούν επίσης σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.
Μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που έγινε τον Ιούλιο του 2009 για την συχνότητα και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως ενώ το 88% των γυναικών ξεκινούν το μητρικό θηλασμό, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας συνεχίζουν να θηλάζουν το 83% των γυναικών, στο τέλος του 1ου μήνα το 60%, στο τέλος του 3ου μήνα το 39% και στο τέλος του 6ου μήνα το 22%. Σχετικά με το μητρικό θηλασμό μετά τους 6 μήνες, μόνο το 9% διατήρησαν το θηλασμό σε συμπληρωμένους 9 μήνες και το 6% σε συμπληρωμένους 12 μήνες.
Φαίνεται επίσης από τα αποτελέσματα της μελέτης ότι το επίπεδο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στη χώρα μας είναι χαμηλό. Την πρώτη ημέρα της ζωής θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21%, στο τέλος του 3ου μήνα 11% και τον 6ο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,8%). Επισημάνθηκε επίσης στη μελέτη πως το 35% των γυναικών δήλωσαν ότι φεύγοντας από το μαιευτήριο τους δόθηκε δωρεάν δείγμα τροποποιημένου αγελαδινού γάλακτος. Σχεδόν διπλάσιος αριθμός γυναικών (65%) έλαβαν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο γραπτή συνταγή ή σημείωμα για κάποιο τροποποιημένο γάλα αγελάδας.

Πηγή: UNICEF
pemptousia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ