ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι Μανιάτισσες ξεκινούν για τη προβολή της Μάνης

Δύο παρεμβάσεις στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας για την προβολή της Μάνης αποφασίστηκε να γίνουν σε ευρεία συνάντηση εργασίας Μανιάτικων Συλλόγων και Φορέων, που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, στο ξενοδοχείο «SAVOY», στον Πειραιά.
Στόχος της συνάντησης, που έγινε με μεγάλη επιτυχία, ήταν η υλοποίηση δράσεων για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Μάνης.
Τα θέματα που τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες ήταν:
  • Α) Οργάνωση της πρότασης που έγινε ομόφωνα δεκτή, στο Πρώτο Μανιάτικο Αντάμωμα Συλλόγων, να πραγματοποιηθεί σημαντικό πολιτιστικό καλλιτεχνικό δρώμενο, φέτος το Καλοκαίρι, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, της αναπαράστασης της συγκλονιστικής Μάχης του Δυρού, στο φυσικό της χώρο, στην παραλία Δυρού. 
  • Β) Περιβαλλοντική δράση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), σε συνεργασία με Συλλόγους της Μάνης, για τον καθαρισμό μονοπατιού στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.
  • Γ) Δημιουργία ιστοτόπου στο διαδίκτυο, στον οποίο θα φιλοξενούνται όλοι οι Μανιάτικοι Σύλλογοι.
Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπρόσωπος
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κκ Χρυσόστομου, Αρχιμανδρίτης κ. Δανιήλ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του τονίζοντας:
«Σας μεταφέρω ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης είναι κοντά σας, σε κάθε σας προσπάθεια, σε κάθε σας κίνηση. Είναι χαρούμενος και αισθάνεται υπερήφανος που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, για μια γωνιά της πατρίδας μας που έχει προσφέρει τόσα πολλά σε όλη τη χώρα και στο Έθνος και που όμως έχει παραμεληθεί από όλους.»
Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου, στο χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Για εμάς είναι πολύ μεγάλη τιμή που ήρθατε εδώ σήμερα. Πιστεύουμε ότι έχει περάσει προ πολλού η περίοδος όπου οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις
έκαναν εκδηλώσεις του «φαίνεσθαι» και όχι ουσίας. Οι σημερινές συγκυρίες, η οικονομική, η κοινωνική και η κρίση αξιών, επιβάλλουν σε
εμάς να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων, που έχουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο όφελος για το κοινωνικό σύνολο.
Όχι ως πάρεργο, ούτε με διάθεση φιλανθρωπίας. Αλλά ως πηγαία ανάγκη προσφοράς και συμπαράστασης σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε συγκεκριμένες δράσεις που στόχο θα έχουν το καλό του τόπου μας. Να αναδείξουμε την ιστορία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να συνεισφέρουμε στο βαθμό που μπορούμε στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Μάνης. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εδώ.
Θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι τα κίνητρά μας δεν είναι ούτε πολιτικά, ούτε κρύβουν κάποια προσωπική ή συλλογική ματαιοδοξία. Τα κίνητρα μας είναι ευγενή. Πηγάζουν από την ανάγκη που νιώθουμε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε.»

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, στο χαιρετισμό του επισήμανε:
«Αξίζουν συγχαρητήρια για το εγχείρημα που έχετε ξεκινήσει. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η προσπάθεια που κάνετε ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των καιρών. Για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες, το μοντέλο ανάπτυξης στηριζόταν στο να περιμένουμε, να περιμένουν οι κοινωνίες από έναν κεντρικό σχεδιασμό, όπως θα γινόταν σε κάποια κυβέρνηση, σε κάποιο υπουργείο. Σήμερα, η ανάπτυξη είναι τοπική υπόθεση σε μεγάλο βαθμό. Είναι υπόθεση η οποία ξεκινάει και σχεδιάζεται από τις επιμέρους περιοχές, γιατί εκεί αναπτύσσεται και από τους τοπικούς φορείς και από την τοπική αυτοδιοίκηση, η τεχνογνωσία της κάθε περιοχής.
Άρα, αυτό που κάνετε πέρα από το να επιδιώκετε τους στόχους που ορθώς έχουν τεθεί, συμβάλετε στην ουσία για να δημιουργηθεί, για να κινηθεί μια διαδικασία συμμετοχής, η οποία θα επιτρέψει να σκεφθούμε αναπτυξιακά για τον τόπο μας.
Το δεύτερο στοιχείο, σχετίζεται με αυτό που ειπώθηκε ότι, η Μάνη δεν είναι ένας τόπος μόνο με ιστορία και με δόξα. Είναι εμπειρία ζωής. Είναι
ένας κώδικας συμπεριφοράς, είναι ένας κώδικας ζωής, είναι αν θέλετε μια γωνία θέασης των πραγμάτων.
…. Να αναδείξουμε τη Μάνη ως ένα προορισμό, άρα έναν τόπο που μπορεί να έχει πόρους και ανάπτυξη από τον τουρισμό. Θα πετύχουμε όταν δώσουμε στις φυσικές ομορφιές της και στις ιδιαιτερότητες της, την προστιθέμενη αξία. Να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τη Μανιάτικη κουλτούρα που είναι τρόπος ζωής, που επιτάσσει η φύση, η ιστορία και η κουλτούρα της περιοχής.
Επομένως, η ανάδειξη ιστορικών γεγονότων συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής. Σε ό,τι αφορά εμένα, πέρα από τις αρμοδιότητές μου και ευθύνες, ως γέννημα θρέμμα Μανιάτης και με βάση τις επιστημονικές μου γνώσεις, θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας, να σας προσφέρω κυρίως από αυτή την πλευρά. Πρέπει να συμβάλουμε συλλογικά, σε όλους τους επιμέρους τομείς για την ανάπτυξη του τόπου, με συγκροτημένο τρόπο και βεβαίως πάντα αυτή η διαδικασία θα εδράζεται στην πίστη μας, στην αγάπη μας και στην αισιοδοξία μας, για το μέλλον της Μάνης.»

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Κώστας Κατσαφάδος, τόνισε μεταξύ άλλων, στο σύντομο χαιρετισμό του:
«Η Μάνη έχει τεράστια προσφορά στις τέχνες, στα γράμματα και στις επιστήμες. Τρανό παράδειγμα οι συμμετέχοντες σήμερα στο πάνελ.
Θερμά συγχαρητήρια για την έμπνευση του Μανιάτικου Ανταμώματος, και στη δεύτερή σας συνάντηση, γιατί σε μια εποχή όχι μόνο οικονομικής κρίσης, η Μάνη ξέρει να διδάσκει αρχές και αξίες. Και από αυτά έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος μας.
Θερμά συγχαρητήρια, γιατί προσπαθείτε να αναδείξετε την στιγμή που οι Μανιάτισσες συναντήθηκαν με την ιστορία, στη Μάχη του Δυρού.
Επίσης, και στις εκδηλώσεις οικολογικού χαρακτήρα όπως να προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε μονοπάτια. Θερμότερα συγχαρητήρια, για την προσπάθεια που κάνετε μέσα από το διαδίκτυο να μπορέσετε να μας φέρετε όλους και όλες πιο κοντά σας. Θα είμαι δίπλα σας με τις μικρές μου δυνάμεις και θα είμαι αρωγός σας, όπου και όποτε χρειαστείτε τη βοήθειά μου.»

Ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Παναγιώτης Μελάς, σημείωσε:
«Είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτό το αντάμωμα των Συλλόγων που γίνεται, διότι έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε όλοι μαζί. Όλοι οι Σύλλογοι μαζί για μια καλύτερη πορεία της Μάνης. Πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι με σύμπνοια, με αγάπη, με έναν κοινό στόχο, για μια καλύτερη πορεία της Μάνης. Οι Μανιάτισσες πολέμησαν με τα δρεπάνια για να μην κατακτηθεί η Μάνη, για να είναι η Μάνη ελεύθερη. Έχει πολλές φυσικές καλλονές που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Θα είμαι κοντά σας και με ενδιαφέρει η Μάνη να οδηγηθεί σε έναν καλύτερο δρόμο. Οι Μανιάτες να δουν μια βελτίωση στη ζωή τους.»
Ο Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σίγουρα η πατρίδα μας, η Μάνη, η Λακωνία, στο πέρασμα του χρόνου δεν απόλαυσε αυτά τα οποία μπορούμε να πούμε ότι εδικαιούτο, σε σχέση με την προσφορά της στους εθνικούς αγώνες. Σε μια δύσκολη
στιγμή για την πατρίδα μας, υπάρχει ο ζήλος και μας κάνει να είμαστε πολεμιστές, να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο.»

Ο κ. Δαβάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάζει η καθημερινότητα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και στον τομέα του πολιτισμού, με την έλλειψη προσωπικού σε θέσεις αιχμής και στην αγκύλωση της γραφειοκρατίας.
Η Βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κα Φεβρωνία Πατριανάκου ,στο χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Νόρα Μιχαλολιάκου μιλάει για ενότητα της Μάνης.
Δυρός, Βέργα, Αλμυρός, Πολυάραβος, από τη Μάνη ξεκίνησε η Επανάσταση, στη Μάνη σώθηκε η Επανάσταση.
Ίσως είναι και μοναδική ευκαιρία ξεκινώντας αυτό το γεγονός το οποίο θα αναπαράγουμε ετησίως και δεν θα αποτελέσει μια τουριστική ατραξιόν μιας περιόδου. Αλλά θα αποτελέσει ένα γεγονός πάνω στο οποίο θα επενδύσουμε και ιστορικά και πολιτιστικά και αναπτυξιακά και να
συγκινήσουμε μνήμες και να βγάλουμε πράγματα στην επιφάνεια. Να ενώσουμε, να σπάσουμε τη διχόνοια. Όχι μόνο για την ιδέα Μάνη, αλλά και για τη ζωή αυτών που μένουν στη Μάνη. Που περνάνε δύσκολα.
Τα μεγάλα έργα υποδομής δεν έγιναν στην ώρα τους.
Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι και να δουλέψουμε ανά ομάδες εργασίας. Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, οι πάντες. Γιατί μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα καλύτερα και πάνω απ όλα, να κάνουμε τη ζωή των Μανιατών που φυλάνε Θερμοπύλες, καλύτερη.»

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος, τόνισε:
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Είμαι μαζί σας και θα συμβάλω σε αυτήν την προσπάθεια ενότητας όλων των Μανιάτικων Συλλόγων, σε μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει συλλογικά.
Οφείλουμε ο καθένας με τον τρόπο του να ανταποκριθεί στις επιταγές των καιρών. Θα είμαι στη διάθεσή σας.»

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Πειραιά, κ. Αναστάσιος Νεράτζης, τόνισε:
«Εγώ δεν είμαι Μανιάτης. Δεν έχω αυτήν την εξαιρετική τιμή και το προνόμιο. Αλλά η Μάνη δεν είναι μόνο τόπος είναι και τρόπος ζωής.
Είναι στάση ζωής. Από αυτή τη σκοπιά όποιος φυλάει Θερμοπύλες και αμετακίνητος πολλά χρόνια φυλάει τις ιδέες του, αυτός μπορεί να λογισθεί μεταξύ των Μανιατών. Από αυτήν την πλευρά να θεωρηθεί ότι είμαι Μανιάτης μολονότι δεν γεννήθηκα εκεί, αλλά έχω συχνές παρουσίες στη Μάνη.
….Η οργανωμένη προσπάθεια έμεινε πίσω. Η Μάνη εξακολουθεί για πολλούς μη Μανιάτες να είναι άγνωστος τόπος. Αυτές οι εκδηλώσεις συμβάλουν στην καλύτερη γνωριμία. Όλοι εσείς που μετέχετε προσφέρετε εξαιρετική υπηρεσία. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη σε όλες και όλους.»


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε:
«Είναι πάρα πολύ ευγενική η φιλοδοξία που έχετε και δύσκολη η αποστολή σας. Αλλά, πολύ όμορφοι οι στόχοι σας. Όταν λέω δύσκολοι οι στόχοι σας εννοώ ότι κάθε Μανιάτης και κάθε Μανιάτισσα, από μόνοι τους ως μονάδα, ως άτομο, κουβαλά τη Μάνη με τιμή και περηφάνια
όπου και αν βρίσκεται. Και προσπαθεί να είναι χρήσιμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου και αν βρίσκεται.
Το δύσκολο ήταν μέχρι τώρα πως θα μπορέσει αυτό να αποκτήσει μια συλλογικότητα. Πως θα μπορέσουμε όλοι μαζί. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί μεταξύ των άλλων, κρύβουμε μέσα μας και έναν ατομικό αρχηγισμό.
Εάν τα καταφέρετε θα έχετε πετύχει πολύ σπουδαία υπηρεσία. Ελπίζω και εμείς που έχουμε έναν ρόλο να είμαστε μαζί.
Συγχαρητήρια για το Αντάμωμα που καθιερώσατε. Εύχομαι να έχετε ένα δρώμενο στο Δυρό αντίστοιχο και ανάλογο με τη λάμψη που έχουν η Αρμάτα και τα Μιαούλεια. Η μάχη του Δυρού ήταν συγκλονιστικότερη και έκρυβε την ίδια την ιδεολογία του Ελληνισμού.
Καλή δύναμη, καλή επιτυχία και ο Θεός μαζί σας.»

Ο Δήμαρχος της Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρης Γιαννημάρας, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θεωρώ τιμή μου, που υπηρετώ αυτή τη στιγμή, τα ιερά χώματα της πατρίδας μου. Θεωρώ πολύ μεγάλη υποχρέωση μου, αν δεν υπήρχαν γηγενής δυσκολίες, να παραβρίσκομαι κάθε φορά σε οποιοδήποτε
κάλεσμα αφορά τη Μάνη και τις προοπτικές ή ενέργειες που πρέπει να κάνουμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξής της.
Είναι γεγονός ότι η Μάνη σαν τόπος είχε εγκαταλειφθεί. Δεν μπορεί σε έναν τόπο που προσπαθείς να αναδείξεις τουριστικά, να μην έχουν γίνει έργα ανάπτυξης. Όπως προστασία των ακτών, προσπάθειες εξεύρεσης συνθηκών καλύτερης διαβίωσης, όπως είναι η εξεύρεση ποσότητας νερού, γιατί έχουμε έλλειψη στην περιοχή μας. Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια περιοχή, με τέτοια ιστορία και να μην έχει γίνει ανάδειξη αυτής της ιστορίας. Των μοναδικών ηθών και εθίμων.
Μέσω της ανάπτυξης έρχεται η προβολή και η αναγνώριση της περιοχής μας. Και γι αυτό καταβάλουμε κάθε προσπάθεια. Εκείνο όμως που θέλω
να σας πω και που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί, είναι ομόνοια, είναι η ανάδειξη του μεγάλου μας πλούτου.
Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και γι αυτό θέλω να σας συγχαρώ γιατί θέλετε να αναδείξετε με ένα δρώμενο αυτό το μεγάλο γεγονός, μία από τις μεγαλύτερες μάχες στην περιοχή μας, διότι αυτό έγινε από τις γυναίκες και με μέσα τα δρεπάνια. Αλλά νομίζω ότι πρέπει
να αναδείξουμε και τη Βέργα και τον Πολυάραβο. Ώστε να είναι ένα ενιαίο γεγονός.»

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του:
«Εάν οι τοπικές δυνάμεις και οι Σύλλογοι δεν βοηθήσουν, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στη Σπάρτη, στις μεγάλες εκδηλώσεις που κάνουμε, το «Σπάρταθλον» και τα «Παλαιολόγεια», έχουμε βασιστεί στις τοπικές δυνάμεις. Αν αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό, μπορούμε να ελπίζουμε σε πάρα πολλά. Εύχομαι κάθε επιτυχία.»
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, σημείωσε: «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά ανταποκρίθηκα στη σημερινή πρόσκλησή σας. Γιατί πιστεύω ότι όλοι οι Μανιάτες και όλες οι Μανιάτισσες, πρέπει να είναι παρόντες και παρούσες, σε προσκλητήρια που έχουν σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής.
Να ξαναθυμηθούμε όλα αυτά που κάνουν τη Μάνη και τη Λακωνία ιδιαίτερη, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο.»

Για το πρώτο θέμα, του πολιτιστικού – καλλιτεχνικού δρώμενου, την προβολή και ανάπτυξη της Μάνης, μίλησαν:
Ο ιστορικός συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι δράσεις αυτές, που προάγουν την Μάνη και που στόχο έχουν την ανάπτυξή της.
<<Πρέπει να αποκατασταθεί η ιστορία της Μάνης, της Λακωνίας, της Σπάρτης που σπιλώνεται συστηματικά από «συγγραφίσκους» και «δημοσιογραφίσκους».
Η Μάνη δεν έχει αναδείξει όλο το πνευματικό της κεφάλαιο. Να βοηθήσουμε τη μάνα μας τη Μάνη>>,
σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην ανάδειξη της προσφοράς της Μάνης.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στα τοπικά προϊόντα της Μάνης που τα έχουμε ξεχάσει. «Δεν αξιοποιούμε τις φραγκοσυκιές που είναι για τη Μάλτα και το Μαρόκο ένα από τα κύρια αγροτικά εισοδήματα. Προσφέρονται ως φρούτα, ως ποτό, ως μαρμελάδα. Ξεχάσαμε και τη γεύση του λούπινου, του χαρουπιού. Ξεχάσαμε τη χρήση του βελανιδιού που κάποτε ήταν από τα κυριότερα εισοδήματα της Μάνης. Η Μάνη κινδυνεύει από έναν κακώς εννοούμενο τουρισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών κ. Σταύρος Καπετανάκης,μιλώντας για το εγχείρημα του καλλιτεχνικού - πολιτιστικού δρώμενου στο Δυρό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, θα δώσει ιστορικά στοιχεία για τη μάχη, για να πραγματοποιηθεί αυτή η σημαντική πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης.
Ο κ. Καπετανάκης, πρότεινε και άλλες ιδέες, όπως να δημιουργηθεί δρώμενο με Μανιάτισσες, που εκτός από το δρεπάνι το οποίο αποτελεί σύμβολο της μάχης, να αναδειχθεί και το γεγονός ότι οι Μανιάτισσες πολέμησαν και διέλυσαν τις ορδές των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ και με τις πέτρες.
Στη συνέχεια, η κα Μιχαλολιάκου, διάβασε στην την επιστολή του καταξιωμένου σκηνοθέτη κ. Μανούσου Μανουσάκη, με την οποία ενημερώνει ότι, μετά την προσεκτική μελέτη των ιστορικών στοιχείων που του έστειλε η Π.Ε.Γ.Μ. για τη μάχη του Δυρού, θεωρεί ότι αυτά τα στοιχεία είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα.
«Με μια πρώτη σκέψη θα μπορούσε πράγματι να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον δρώμενο αναπαράστασης στοιχείων της αντίστασης των γυναικών και των γερόντων. Και να στηρίζεται από ηλεκτρονική προβολή. Χορό, μουσική, εικαστικές κατασκευές και λόγο , καθώς και ο προσδιορισμός του χώρου που προτείνεται και εσείς.
Με αυτόν το γνώμονα μπορεί να δημιουργηθεί ένα συμβολικό έργο αναπαράστασης ενός ιστορικού γεγονότος που να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα σύγχρονο μήνυμα που αφορά την σημερινή καθημερινότητα»
, τονίζει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μανουσάκη για να συζητηθούν όλα τα επιμέρους θέματα αυτού του εγχειρήματος.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αν. Μάνης και Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Κοντόσταβλος» κ. Νίκος Μαυροειδόγγονας, ο οποίος τάχθηκε με συγκινητικά λόγια υπέρ αυτής της προσπάθειας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, τόνισε:
«Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα μπορούσαν αβίαστα να χαρακτηριστούν ως οι θεματοφύλακες της ιστορικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης του τόπου μας. Ο Πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, αποτελούσε και
αποτελεί μαζί με την ιστορία και το περιβάλλον, τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η τοπική αναπτυξιακή στρατηγική.
Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, σε αυτήν την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, αλλά και στους άλλους Συλλόγους που θα συμπράξουν σε αυτό το δρώμενο, διότι
πρόκειται για μια εκδήλωση που θα δημοσιοποιήσει θα αναδείξει και θα προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα της Μάνης.»

Για το δεύτερο θέμα, την περιβαλλοντική δράση, η Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Λακωνίας κα Ειρήνη Μουσταφέλλου, μίλησε για τις έρευνες που έχουν γίνει για τα ιστορικά μονοπάτια.
«Η πρότασή μου είναι να καθαριστεί το ιστορικό Ταινάριο μονοπάτι, να γίνει ιδιαίτερη μελέτη, για να μπορέσει κανείς να παρέμβει και να γίνει ένας περίπατος που θα έχει ιστορικό ενδιαφέρον. Συγχαίρω την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, για την εξαιρετική πρωτοβουλία. Συναντηθήκαμε στις 16 Μαρτίου στην Αρεόπολη, έγινε το πρώτο Μανιάτικο Αντάμωμα Συλλόγων και τέθηκαν τα πρώτα θεμέλια. Και με χαρά μου βλέπω ότι συνεχίζεται επιτυχώς η προσπάθεια.» 
Στην ευρεία συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τσεριωτών Αττικής «ο Ευαγγελισμός» και ερευνητής κ. Γιώργος Βενιζελέας, παρουσίασε, «ταξίδεψε» με τον φακό του και «ξενάγησε» τους παρευρισκόμενους, στα ιστορικά μονοπάτια της Μάνης και στις σπάνιες οικολογικές ομορφιές της.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζελέας, έγιναν αφορμή για έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τα σπάνια αρωματικά φυτά της Μάνης και την αξιοποίησή τους προς όφελος των κατοίκων της.
Για το τρίτο θέμα, τη δημιουργία ιστοτόπου που θα φιλοξενεί τους Μανιάτικους Συλλόγους, μίλησε η δημοσιογράφος κα Χρύσα Ταβουλάρη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Μάνη περνάει μια νέα άγρια περίοδο. Η κρίση που βιώνουμε όλοι έχει χτυπήσει τη Μάνη καθοριστικά. Γιατί η Μάνη δεν αναπτύχτηκε
τουριστικά τόσα χρόνια. Ο πρωτογενής τομέας της, η γεωργία έμεινε πίσω. Ο τουριστικός τομέας, που κάτι πήγαινε να γίνει, δυστυχώς πλήττεται. Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε νέο κύμα φυγής από τη Μάνη.
Λοιπόν, ας σταματήσουμε να ασχολιόμαστε μόνο με το παρελθόν, γιατί έχουμε παρελθόν εφόσον έχουμε μέλλον.
Πόρους έχουμε σε αυτόν τον τόπο. Μόνο τα αρωματικά φυτά της Μάνης, μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση. Η Τοσκάνη είναι το 1/3 της Μάνης και είναι φοβερός τουριστικός προορισμός. Η Μάνη θα έπρεπε να είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Και είναι αυτή που είναι σήμερα και φταίμε εμείς. Να σταματήσουμε να τα ρίχνουμε στους άλλους. Περίμενα κυρίως από τους πολιτικούς μας να ακούσω προτάσεις.
Θέλουμε συγκεκριμένο οργανόγραμμα. Να φωνάξουμε ειδικούς, Μανιάτες ειδικούς, που έχουμε πάρα πολλούς, να ορίσουμε πέντε δράσεις και να τις βάλουμε μπροστά. Δεσμεύομαι προσωπικά να φτιαχτεί ο ιστότοπος και να έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Να αποδώσουν στον τόπο. Θα πρότεινα ομάδες εργασίας, να δεσμευτούν και οι πολιτικοί μας. Να φωνάξουμε όλους τους Μανιάτες χωρίς αποκλεισμούς. Καιρός να ενωθούμε και να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.»

Στη συνέχεια, για το ίδιο θέμα, μίλησε η δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. κα Μαίρη Βλαχάκου:
«Στο σχεδιασμό μας, με την Πρόεδρο της Ένωσης μας, την κα Νόρα Μιχαλολιάκου, με επίκεντρο την καλύτερη επικοινωνία, την παραγωγική αν θέλετε διαχείριση του έργου κάθε Συλλόγου, στρατηγική
μας είναι να συμβάλουμε ώστε να «βγει προς τα έξω», να επικοινωνήσουμε καλύτερα και πιο ομαδικά τις δράσεις μας.
Η πρόκληση της δημιουργίας ιστοτόπου με την συμμετοχή των Ενώσεων και των Συλλόγων της Μάνης, είναι μια διαδικασία πολυσύνθετη που απαιτεί σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτήν τη σοβαρή υποδομή, η οποία θα πρέπει να έχει διαρκή εμπλουτισμό, να προβάλει τη Μάνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό κάθε πολίτης Μανιάτης και μη Μανιάτης, περιηγητής του διαδικτύου και ας μου επιτραπεί η έκφραση, να μπορεί να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες και υλικό από μια πανέμορφη
περιοχή, ατίθαση με μοναδικό τοπίο, που αυτόματα γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών. Με αυτόν τον τρόπο συνεισφέρουμε.
Διευκολύνουμε και ενθαρρύνουμε συλλογικά τους πολίτες, να γνωρίσουν τη Μάνη, την μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, τις αρχές και τις αξίες μας, το λαϊκό μας πολιτισμό και να αποτελέσει για όλους αυτούς που δεν γνωρίζουν τη Μάνη, μια πρόσκληση δυνατή, να επισκεφθούν τον τόπο που η θάλασσα, η πέτρα και οι μυρωδιές από το θυμάρι, και τα αγριολούλουδα, δημιουργούν έναν μοναδικό φυσικό πίνακα ζωγραφικής. Όλοι μαζί, με κοινές δράσεις, με καλή διάθεση,
καλοπροαίρετα και βάζοντας πρώτα το εμείς, και μετά το εγώ, ένα είναι σίγουρο, ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα.»

Εγκάρδιους χαιρετισμούς συμπαράστασης έστειλαν: ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Γιάννης Κουράκος. Το Δήμο Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Δαβάκης. Επίσης, τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Πειραιά κα Ευαγγελία Σαρρή και η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελένη Κούβαρη.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Κοκκάλας κ. Γιάννης Κούβαρης, σε παρέμβαση του, αφού υποστήριξε ότι όλα αυτά που γίνονται είναι καλά, πρότεινε να υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Συλλόγων και να συζητηθούν αναλυτικότερα οι δράσεις που πρόκειται να γίνουν.
Οι Ενώσεις, οι Σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαν είναι:
  • Εταιρεία Λακωνικών Σπουδών,
  • Παλλακωνική Ομοσπονδία,
  • Διεθνής Ένωση Γυναικών Λακωνίας,
  • Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη»,
  • Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης,
  • Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης,
  • Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο Ευαγγελισμός»,
  • Σύνδεσμος Οιτυλιωτών Λακωνίας,
  • Εταιρεία Πολιτισμού Ενιαίας Μάνης. 
  • Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Λάγιας «Η Κοίμηση της Θεοτόκου»,
  • Αρεοπολιτών «Αρχιστράτηγος Πέτρος Μαυρομιχάλης»,
  • Σκουταρίου «Η Βορδώνα»,
  • Βαχιωτών,
  • Δυρού,
  • Οιτύλου «Ηλίας Τσαλαφατίνος»,
  • Γερολιμένα «Η Αρμενόπετρα»,
  • Δροσοπηγής,
  • Κοκκάλας,
  • Τσικαλιών,
  • Δρυμός - Δρυαλί,
  • Μίνας,
  • Καινήπολις,
  • Δρυάλου «Ο Κοντόσταυλος»,
  • Κελεφάς,
  • Αγ. Νικολάου,
  • Αλικατών,
  • Αγ. Νίκων,
  • Σύλλογος Εν Αθήναις και Πειραιεί Απανταχού Ερημιωτών «Η Αγία Βαρβάρα»,
  • Πολίτες για την Προστασία της Μάνης, Αγ. Σοφίας Πειραιά «Η Γειτονιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ