ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Από το -17 στο repeat! Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός!


Γράφει: Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πέρυσι γύρισε από το -19. Φέτος το έργο του ήταν πιο... εύκολο, καθώς είχε να καλύψει διαφορά 17 πόντων μετά το καταστροφικό πρώτο δεκάλεπτο που βρέθηκε να χάνει με 27-10. Ο Ολυμπιακός το κατάφερε και αυτό! Πήρε... παραμάζωμα τη Ρεάλ στη συνέχεια του τελικού, νίκησε με 100-88 και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τρίτη συνολικά στη ιστορία του. Παράλληλα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα.

Ο τελικός δεν ξεκίνησε καλά για τον Ολυμπιακό, καθώς ούτε καλή άμυνα έπαιξε, ούτε σωστές επιλογές υπήρχαν στην επίθεση. Η Ρεάλ κατάφερε από νωρίς να βρει ρυθμό, ενώ με μία ιδιόρρυθμη άμυνα, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε... σκοτωμένες διεισδύσεις που εξουδετέρωσε εύκολα ο Μπέγκιτς.


Κάπως έτσι και με 3 στα 4 τρίποντα η Βασίλισσα ήταν μπροστά στο πεντάλεπτο με 13-5, αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να καλέσει τάιμ άουτ.

Το αμυντικό πρόβλημα του Ολυμπιακού, όμως, δεν βρήκε λύση, με τη Ρεάλ να βρίσκει πολύ εύκολα το δρόμο προς το καλάθι. Η ευστοχία των ισπανών στα τρίποντα, με Ρούντι και Γιουλ, συνεχίστηκε (5 στα 7 στην πρώτη περίοδο) και οι ερυθρόλευκοι μπήκαν από νωρίς σε μπελάδες...

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει με 17 πόντους στο τέλος της πρώτης περιόδου (27-10) και τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά. Ούτε άμυνες έβγαιναν, ούτε οι διεισδύσεις είχαν αποτέλεσμα, ούτε τα σουτ έβρισκαν στόχο. Είχε πέσει λοιπόν για τα καλά στην παγίδα των ισπανών.

Βελτιώνοντας κάπως την αμυντική του λειτουργία, ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεκινήσει με σερί 8-0 τη δεύτερη περίοδο και να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό πόντων (18-27), ζεσταίνοντας τον κόσμο του και δείχνοντας στη Ρεάλ πως δεν ήταν δυνατόν να τα παρατήσει από τόσο νωρίς...

Η άμυνα του Ολυμπιακού έδειξε για ακόμη μία φορά το δρόμο. Η αυτοπεποίθηση των ερυθρόλευκων άρχισε σιγά - σιγά να ανεβαίνει, ενώ αντίθετα η διαφορά... κατέβαινε. Τρία λεπτά πριν από το ημίχρονο ο Αντιτς έριξε τη διαφορά στους πέντε (28-33) και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι Περπέρογλου, Λο και Σλούκας, δίνοντας τους πόντους που έλειπαν από την περιφέρεια (ο Σπανούλης ήταν άποντος, με 0/5 σουτ και τρία λάθη).

Μετά λοιπόν από την τραγική πρώτη περίοδο, ο Ολυμπιακός... μάζεψε το ματς και με επί μέρους σκορ 27-14 στη δεύτερη περίοδο, βρέθηκε από το -17 στο -4 (37-41).


Ο άποντος στο πρώτο ημίχρονο Σπανούλης μπήκε φουριόζος στην τρίτη περίοδο και με τρία συνεχόμενα τρίποντα (!) έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο ματς (48-45). Οι ερυθρόλευκοι γύρισαν από το -17 και βρέθηκαν μπροστά με 48-45 (22`), αλλά ο τελικός είχε ακόμη δρόμο...

Οι "βόμβες" του αρχηγού έδωσαν ώθηση και στην υπόλοιπη ομάδα, που με περίσσιο πάθος προηγήθηκε 52-46 με λέι απ του Λο και αφού πρώτα Παπανικολάου και Χάινς είχαν δώσει μία... high light τάπα στον Μίροτιτς.

Η Ρεάλ, πάντως, έδειξε... χαρακτήρα και φρέναρε τον Ολυμπιακό βελτιώνοντας την άμυνά της. Ορισμένες κακές επιλογές των ερυθρόλευκων, της έδωσαν μάλιστα το δικαίωμα να ξαναπάρει κεφάλι στο σκορ με τρίποντο του Ρούντι (55-56, 27`).

Στο τελευταίο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου οι δύο ομάδες έδωσαν σπουδαίες μάχες και στις δύο ρακέτες, χωρίς κάποιος να βγει... νικητής και τελικά να ξεκινάνε ισόπαλες την τελευταία κρίσιμη περίοδο (61-61, 30`).

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου οι ερυθρόλευκοι μπήκαν μυαλωμένα στο παρκέ. Είχαν σωστή ισορροπία στην άμυνα, κρατώντας τη Ρεάλ στον έναν πόντο για τρία λεπτά, ενώ την ίδια ώρα Λο και Σπανούλης έδωσαν προβάδισμα 8 πόντων στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (70-62), που από το τέλος της πρώτης περιόδου μέχρι το 33` είχε επί μέρους σκορ 60-35!

Η Ρεάλ δεν παραιτήθηκε, αλλά και ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα. Βρήκε λύσεις και από τον Σερμαντίνι, μπαίνοντας με +12 στο τελευταίο πεντάλεπτο (82-70, 35`).
Ο Ολυμπιακός βάδιζε πια ακάθεκτος για το repeat. Χρειαζόταν απλώς ψυχραιμία, για να διατηρήσει μέχρι τέλους το προβάδισμά του. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα απέδειξαν και πάλι πως είναι ικανοί στα δύσκολα. Η Ρεάλ το.... πάλεψε, αλλά οι ερυθρόλευκοι δεν τους έκαναν το χατίρι. Η νίκη, μάλιστα σφραγίστηκε με ένα τρίποντο του Σπανούλη από τα 9 μέτρα, που έγραψε το 90-79, 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος!

Το... ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω...

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 100-88 τη Ρεάλ Μαδρίτης και διατήρησε τα σκήπτρα του.
Εγραψε ιστορία, κατακτώντας την Ευρωλίγκα για τρίτη φορά στην ιστορία του και δεύτερη συνεχόμενη.
sport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ