ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Περί τίνος ακριβώς πρόκειται...Για το θέμα των αιολικών στη Μάνη.

Σχετικά με το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα 19 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη. 
Ποιο είναι το θέμα:
Η γνωμοδότηση του Περιφ. Συμβ. Σχετικά με την εκ μέρους των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ; ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ». τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55.3 MW στις θέσεις «Μακρυλάκκωμα» και «Προφήτης Ηλίας» ΠΕ Λακωνίας των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ; ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ.

Τι σημαίνει αυτό:
Όπως και το θέμα αναφέρει, πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για έγκριση.
Η έγκριση -ή όχι της τροποποιητικής μελέτης γίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται λοιπόν για μια δευτερεύουσα διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη σημασία;
Σε πρακτικό επίπεδο μάλλον ναι. Η αποφασιστική μάχη θα διεξαχθεί αλλού.
Σημειωτέο ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είχε γνωμοδοτήσει το 2012 υπέρ της εγκατάστασης των βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών και μάλιστα στην αρχική μη περικεκομμένη τους διάταξη.
Όπως και υπέρ οποιοσδήποτε εγκατάστασης Α/Γ οπουδήποτε της Πελοποννήσου.
Όμως μια αρνητική γνωμοδότηση έχει τη σημασία της.
Οπως και μια θετική, την οποία οι εταιρείες θα επισείσουν στα υπουργικά γραφεία για να διεκδικήσουν την έγκριση της μελέτης τους.
Ας θυμηθούμε πώς ξεκίνησαν όλα αυτά
Η τότε και νυν πλειοψηφούσα παράταξη εμπνεόταν από την οραματική διακήρυξη του κ. Τατούλη για την Πελοπόννησο, η οποία θα παρήγαγε και θα εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία γενόμενη η “Σαουδική Αραβία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ορισμένοι ίσως θυμούνται αυτά τα λόγια, σε ευθεία γραμμή με το αλήστου μνήμης project “Ήλιος” του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου και τους χαμογελαστούς Γερμανούς επιχειρηματίες που κατέφθαναν υποσχόμενοι μια νέα πηγή πλούτου για τη χειμαζόμενη μνημονιακή αποικία. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πέρασαν στα γερμανικά ταμεία -περιττό να πούμε από τίνων τις τσέπες έφυγαν- για να αγοραστούν και να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που θα παραγάγουν το χρυσοφόρο ηλεκτρικό ρεύμα, το νέο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας (συνεκδοχικά και της Πελοποννήσου).
Βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει εξαχθεί ούτε ένα Βαττ. Και ουτε πρόκειται αφού το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε.
Όμως τα χρόνια έχουν περάσει, η εικόνα που έχουμε για τις ΑΠΕ έχει αλλάξει και ο κόσμος έμαθε να βλέπει πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα των ανεμογεννητριών οι οποίες θα γυρίζουν και εμείς θα έχουμε δωρεάν και καθαρό περιβαλλοντικά ρεύμα όταν ανάβουμε την κουζίνα μας.
Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0.8 Ε ανα 1000Kw το 2006 φτάνει τα 26 Ε σήμερα.
Ένα μέσο νοικοκυριό δινει ανα δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες.
Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το ελλειμμα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και θα εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. ευρω το τελος του 2017.
Ο καταναλωτής πλέον αντί να φαντασιώνεται δωρεάν ρεύμα όταν βλέπει να γυρίζουν τα φτερά των αιολικών, θα βλέπει το ταξίμετρο που βρίσκεται από πίσω.
Και από τα εκατομμύρια που ήδη δίνουμε για να εγκαθίστανται αιολικά (τα Φ/Β μας τελείωσαν) δε δίνεται τίποτε για να τοποθετηθούν φίλτρα στη Μεγαλόπολη, που φυσικά δε σταμάτησε να παράγει ρεύμα.
Ούτε ακολουθήσαμε και εκεί το Γερμανικό παράδειγμα να εκσυγχρονιστουν οι μηχανές παραγωγής ρεύματος από καύση λιγνίτη.
Οι πρωτοπόροι στις ΑΠΕ Γερμανοί όσο αφορά τη χώρα τους δεν έκλεισαν ούτε φρέναραν την παραγωγή λιγνίτη. Απλώς και πολύ σοφά την εκσυγχρόνισαν ώστε να μη ρυπαίνει.
Μόνο στην εισαγωγή και εγκατάσταση αιολικών και φ/β τους μιμηθήκαμε τους Γερμανούς, που ευχαρίστως και με το αζημίωτο μας συμπαραστάθηκαν.
Σημειωτέον ότι στη Μάνη το σύνολο των Α/Γ που θα εγκατασταθούν ανήκουν σε εταιρείες Γερμανικών συμφερόντων.
Διεκδικούμε την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τώρα που υπάρχει μια πιο ώριμη αντιμετώπιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και από την κοινωνία και τους αιρετούς άρχοντες, θα σηματοδοτήσει την επανόρθωση μιας οικονομικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά καταστροφικής πολιτικής.
Και όπως κατάλαβαν και οι Ροδίτες στο blackout της 9ης Μαρτίου ενεργειακά ατελέσφορη και επικίνδυνη.
Και θα βοηθήσει ώστε να μην προστεθεί η Μάνη στην αρμαθιά των θυμάτων της “πράσινης ανάπτυξης” που παράγει ενέργεια για ένα δίκτυο το οποίο ήδη απο το 2010 ο ΔΕΣΜΗΕ (αποφαση 14625/2010) χαρακτηρίζει κορεσμένο, και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποδέχεται (λίγο καθυστερημένα βέβαια, το 2012).
Με άλλα λόγια δεν μπορεί να δεχτεί άλλα φορτία.
Η Οι. Πο. Κίνηση με άλλους 32 μανιάτικους συλλόγους, πανελλήνιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τη συνυπογραφή 1150 Μανιατών έχει καταφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εγκατάσταση, θεωρώντας ότι πέρα από την προφανή και δεδηλωμένη οικονομική, ενεργειακή, περιβαλλοντική και αισθητική πλευρά του ζητήματος έχει παραβιασθεί και η σχετική με τη χωροθέτηση ΑΠΕ νομοθεσία. Θεωρούμε αναγκαίο να εκθέσουμε στο Περιφερειακο Συμβούλιο τα επιχειρήματά μας και χρέος των περιφερειακών συμβούλων όλων των παρατάξεων να αναθεωρήσουν τη θετική γνωμοδότηση του 2012.
Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τέλειωσε η εποχή της φιλολογίας και της μυθολογίας -ευχόμαστε και της κερδοσκοπίας.
Η κοινωνία δικαιούται την ευκαιρία της ώστε να προχωρήσουμε σε εφαρμογή τους βιώσιμη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της.
(Για την ΟιΠοΚινηση: Κυριάκος Κοττέας)
Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μάνης

Έγκλημα εκ προμελέτης.......
Σαγγιάς: «Το μαγικό βουνό της Μάνης».

ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ