ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Ηλεία: Βρέθηκε το ιερό του Ποσειδώνα που περιέγραψε ο Στράβωνας;

Με πολλές... υποσχέσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ανασκαφική περίοδος του 5ετούς ερευνητικού προγράμματος στο Κλειδί Σαμικού
Αεροφωτογραφία της ανασκαφής στο Κλειδί Σαμικού στην Ηλεία (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Βρέθηκε τελικά το ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα; Αυτό είναι το ερώτημα που προέκυψε κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο στο Κλειδί Σαμικού στην Ηλεία, την πρώτη του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι ανασκαφείς έφεραν στο φως κτηριακά κατάλοιπα που μπορούν να αποδοθούν στο ιερό του Ποσειδώνα, ενώ συνεχίζουν να αναζητούν το λιμάνι του Σαμικού.
Η θέση Κλειδί είχε προταθεί από παλαιότερους ερευνητές ως πιθανή θέση του περίφημου αρχαίου ναού, καθώς βρίσκεται στις υπώρειες της αρχαίας ακρόπολης του Σαμικού η οποία δεσπόζει στην περιοχή βορείως της λιμνοθάλασσας της Καϊάφα, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραδίδει ο Στράβων (Γεωγραφικά, 8o βιβλίο), το ιερό του Ποσειδώνα ήταν σημαντικό λατρευτικό κέντρο της αμφικτυονίας των πόλεων της Τριφυλίας και βρισκόταν κοντά στη θάλασσα.
Γενική άποψη της ανασκαφής στο Κλειδί Σαμικού στην Ηλεία (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Κατά τις ανασκαφικές εργασίες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου αποκαλύφθηκε τμήμα της θεμελίωσης ενός μεγάλου κτηρίου πλάτους 9,40 μ., του οποίου οι τοίχοι έχουν πλάτος 0,80 μ.. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκε πυκνό στρώμα κεραμίδων.
Με βάση τις ενδείξεις της γεωφυσικής έρευνας και τα ανασκαφικά δεδομένα μπορεί να ανασυντεθεί κτήριο μήκους τουλάχιστον 28 μ., το οποίο διέθετε δύο εσωτερικές αίθουσες, καθώς και έναν πρόναο και έναν οπισθόδομο ή άδυτο.
Σε συνδυασμό με την κεράμωση λακωνικού τύπου, η ανακάλυψη τμήματος μαρμάρινου περιρραντηρίου οδηγεί σε ένα πρώτο συμπέρασμα: το κτήριο ανήκει στην Αρχαϊκή περίοδο. Το μαρμάρινο περιρραντήριο, που μιμείται χάλκινη λεκάνη, είναι χαρακτηριστικό σκεύος με λατρευτική χρήση που προσιδιάζει σε ιερό.
Tμήμα περιρραντηρίου (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Οι ανακαλύψεις στη θέση Κλειδί δίνουν νέες προοπτικές στην έρευνα της πολιτικής και οικονομικής σημασίας της αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς το ιερό του Ποσειδώνα αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής τους ταυτότητας.
Η έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Gerda Henkel και το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών).
pontosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ