ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Επιστήμονες ξαναγράφουν την ιστορία της Κύπρου – Οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Επιστήμονες ξαναγράφουν την ιστορία της Κύπρου – Οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε© Παρέχεται από: enikos.gr

Τα πρότυπα της διασποράς των πρώιμων ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους και τα νησιά έχουν αποτελέσει σημείο έντονης συζήτησης, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι κυνηγοί-συλλέκτες του Πλειστόκαινου εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι πίστευαν προηγουμένως.
Εξετάζοντας τη χρονική στιγμή του πρώτου ανθρώπινου εποικισμού της Κύπρου, έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Flinders, Corey Bradshaw διαπίστωσε ότι τα μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο ήταν ελκυστικοί και ευνοϊκοί προορισμοί για τους παλαιολιθικούς λαούς.
Ανατρέπονται προηγούμενες μελέτες
Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα νησιά της Μεσογείου ήταν απρόσιτα και αφιλόξενα για τις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών του Πλειστόκαινου.
Ο καθηγητής Bradshaw, μαζί με τη Δρ. Θεοδώρα Μουτσίου, τον Δρ. Christian Reepmeyer και άλλους, χρησιμοποίησαν αρχαιολογικά δεδομένα, εκτιμήσεις κλίματος και δημογραφικά μοντέλα για να αποκαλύψουν τους πρώτους ανθρώπους της Κύπρου.
Η ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων που χρονολογούνται από τις 10 παλαιότερες τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, πρότεινε την πρώτη ανθρώπινη κατοχή μεταξύ 14.257 και 13.182 ετών, η οποία είναι πολύ προγενέστερη από ό,τι πιστεύονταν προηγουμένως.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νησί κατοικήθηκε γρήγορα. Η κλιματική μοντελοποίηση έδειξε ότι αυτοί οι πρώιμοι άνθρωποι συνέπεσαν με αυξήσεις της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και της περιβαλλοντικής παραγωγικότητας, που ήταν επαρκείς για τη διατήρηση μεγάλων πληθυσμών κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.
Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Φλίντερς© Παρέχεται από: enikos.gr
Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος

Μέσα σε 300 χρόνια, ή 11 γενιές, ο πληθυσμός της Κύπρου είχε επεκταθεί σε μέσο όρο 4.000-5.000 κατοίκους.
Ο Δρ. Μουτσίου αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως, αντί να είναι αφιλόξενη, η Κύπρος και ίσως άλλα Μεσογειακά νησιά θα ήταν ελκυστικοί προορισμοί για τις παλαιολιθικές κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.
«Έχει υποστηριχθεί ότι η ανθρώπινη διασπορά στην Κύπρο και σε άλλα νησιά της ανατολικής Μεσογείου αποδίδεται σε δημογραφικές πιέσεις στην ηπειρωτική χώρα μετά από την απότομη κλιματική αλλαγή που είδε τις παράκτιες περιοχές να κατακλύζονται από την άνοδο της στάθμης της μεταπαγετώδους θάλασσας, αναγκάζοντας τους αγροτικούς πληθυσμούς να μετακινηθούν σε νέες περιοχές από ανάγκη και όχι από επιλογή», λέει.
Ο Δρ. Reepmeyer προσθέτει ότι αυτή η ερμηνεία ήρθε ως αποτέλεσμα των μεγάλων κενών στο αρχαιολογικό αρχείο της Κύπρου, που απορρέουν από τη διαφορική διατήρηση του αρχαιολογικού υλικού, τις προκαταλήψεις διατήρησης, τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη χρονολόγηση, και τα περιορισμένα στοιχεία DNA.
«Η έρευνά μας, η οποία βασίζεται σε αρχαιολογικές αποδείξεις και προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης, το ανατρέπει αυτό», αναφέρει.
Ο καθηγητής Bradshaw, εξηγεί ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη επανεξέτασης των ζητημάτων της πρόωρης μετανάστευσης ανθρώπων στη Μεσόγειο και τον έλεγχο της εγκυρότητας των αντιληπτών ημερομηνιών πρόωρης εγκατάστασης υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών, των μεθόδων πεδίου και των δεδομένων.
(msn.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ