ΟΥ Οχι ΤΙ κάτι ΔΑΝΟΣ εκ της γής
Απόψεις που πηγάζουν από την άλλη άγνωστη πλευρά
ΑΒΑ(ήβη)+ΤΑΡ(τάρταρα) <> ΒΙΟΣ(ζωή)+ΑΔΑΣ(άδης)
Aιώνια εναλλαγή, στην βιολογική αρμονία
Η άλλη θέση στην καθημερινότητα, τό επέκεινα, ή αλήθεια της φαντασίας.
Βουτιά στόν άπειρο και άυλο κόσμο τών ιδεών.
Υποβάθμιση του χρήματος (χξς') σε μέσο εξυπηρέτησης και όχι υπέρτατη ανάγκη.
Ατυχώς ονομάσθηκε Χρήμα (ότι χρειαζόμαστε)
και Νόμισμα (ότι θεσπίσθηκε σαν αξία)
Εξαπατήσαμε τό είναι μας, και Εκπέσαμε.

Επικοινωνία: utidanos@gmail.com

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Απάντηση Προς Τον Δήμαρχο καλαμάτας Για Τις Ύβρεις Που Εξαπέλυσε Εναντίον Του Σεβαστού Μητροπολίτη Μάνης



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του στις 13 Δεκεμβρίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της προσάρτησής της Τοπικής Κοινότητας Αβίας στο Δήμο της Καλαμάτας, ο δήμαρχος κύριος Νίκας αναφέρθηκε απρεπώς και με ανήκουστους χαρακτηρισμούς στους λόγους και τα έργα του σεβαστού Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
Συγκεκριμένα, οι δύο αναφορές που φωτογραφίζουν το Δεσπότη και πιστοποιούν πλήρως την ταυτότητα του ανθρώπου που χαρακτήρισε ο κύριος Νίκας: «ιδιοτελή», «Μανιατάρχη», «με ακραία ρητορεία», «που λέει ένα σωρό ανοησίες», είναι οι εξής:


Πρώτον, στην ακατάσχετη φαμφαρολογία του την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κύριος Νίκας ειρωνικά αποκάλεσε «τείχη και πόρτες», τις «Πύλες της Μάνης», το μνημείο που προτίθεται να κατασκευάσει με έξοδα ιδιωτών ο Δεσπότης και για το οποίο έχει υποβάλει σχετικό αίτημα για την παραχώρηση του χώρου. Οι «Πύλες της Μάνης» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μνημείο, ένα έργο γλυπτικής, με σημειολογική για τη Μάνη αξία, που αναδεικνύει τον ιστορικό αυτό τόπο με την τεράστια συνεισφορά στην Αναγέννηση του Έθνους και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Πόσο παράλογο θα ακουγόταν, εάν καταφερόταν οποιοσδήποτε Έλληνας, πόσο μάλλον ένας δήμαρχος, εναντίον του μνημείου για τις Σουλιώτισσες στο ιστορικό Σούλι;

Δεύτερον, γελοιωδώς καταφέρθηκε και εναντίον ενός δημοτικού τραγουδιού, το οποίο συνηθίζει να ψάλει δοξαστικά ο Μητροπολίτης μαζί με το ποίμνιό του στο τέλος της Δοξολογίας ή στον Πανηγυρικό Εορτασμό Ενορίας. Είπε, δηλαδή, ο κύριος Νίκας σχετικά με το δημοτικό άσμα «Η Πατρίς μου είναι η Μάνη»: «όποιος έχει διαφορετικό ύμνο από τον ύμνο της πατρίδας του είναι ιδιοτελής». Ιδιοτέλεια όμως και πατριδοκαπηλία αποτελεί μάλλον η προσπάθεια αλίευσης ψήφων μέσα από πολιτικές συμφωνίες και συνεργασίες με κομματάρχες και τοπικούς παράγοντες που προσβλέπουν σε θέσεις και officia και δε διστάζουν για τις δικές τους σκοπιμότητες να τεμαχίσουν την ιστορική Μάνη.

Η τόνωση του εθνικού φρονήματος, η ενίσχυση της ομοψυχίας και η σύσφιξη των δεσμών της τοπικής κοινότητας είναι ζητούμενο στην εποχή μας. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που δοκιμάζεται, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί λύση επιβίωσης. Αυτό το θεάρεστο έργο επιτελεί ο Μητροπολίτης Μάνης, πλησιάζοντας το ποίμνιό του κι αγγίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων, μέσα από το δημοτικό τραγούδι.

Με το απόσταγμα σοφίας της λαϊκής παράδοσης που συνυφαίνεται στους αιώνες με τη θρησκευτική μας παράδοση καταδεικνύει έμπρακτα ο Μητροπολίτης πως πατρίδα και ορθοδοξία συμπορεύονται. Το συναίσθημα αυτό δεν θα μπορούσε να εμπεδωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων βιωματικά και μόνιμα παρά μόνο μέσα από ένα τραγούδι – σημείο αναφοράς για τη Μάνη και από έναν Ιεράρχη που δε διστάζει να εγκαταλείψει τον Πατριαρχικό του θρόνο και να μετατρέψει το εκκλησίασμα σε ομόθυμο αμάλγαμα πίστης, αξιών και ιδανικών.

Δήλωσε επίσης ο αμετροεπής δήμαρχος Καλαμάτας μεταξύ των άλλων ότι ο ίδιος είναι Μανιάτης, γιατί επισκέπτεται το χωριό του δύο φορές το μήνα, ενώ κάποιοι άλλοι είναι «Μανιατάρχες». Επισκέψεις βέβαια αναψυχής στη Μάνη κάνουν και πολλοί αλλοδαποί τουρίστες. Αυτό δεν τους καθιστά Μανιάτες! Μανιάτης, πέρα από μόνιμη κατοικία και καταγωγή, είναι πρωτίστως αυτός που έχει προσφέρει στη Μάνη!

Πραγματικά θα ήθελα να πληροφορηθώ, ο κύριος Νίκας, ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, τι έχει προσφέρει στην εκλογική του περιφέρεια; Το έργο του για τη Μάνη θα περίμενα να διατρανώσει στις δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο κι όχι να καταφέρεται με χαρακτηρισμούς εναντίον άλλων.

Ένα είναι βέβαιο: το όνομα του δημάρχου Καλαμάτας είναι ευρέως γνωστό, αλλά μόνο μέσω της διαφήμισης για το ζαμπονάκι ΝΙΚΑΣ. Η ιστορία δεν πρόκειται να γράψει ούτε δύο λέξεις για τους λόγους και τα έργα του.
Τέλος, απορώ με τους αξιότιμους κυρίους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας, που συχνά επισκέπτονται τη Μάνη, για να αλιεύσουν ψήφους από το ποίμνιο του Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αυτή τη στιγμή καθυβρίζεται τόσο απροκάλυπτα! Είναι δυνατόν να μη γίνονται λάβροι εναντίον όσων προσβάλλουν τους εκκλησιαστικούς θεσμούς και το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων; Ως περήφανη Μανιάτισσα, απαιτώ από τον κύριο Νίκα να ζητήσει ταπεινά συγνώμη από το σεπτό ιεράρχη της Μάνης, το Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο και να αποκαταστήσει το κοινό αίσθημα των Μανιατών που επλήγη από τη βίαιη προσπάθεια πολυκερματισμού της ιδιαίτερης πατρίδας τους.




ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΒΑΡΗ, καθηγήτρια – φιλόλογος,
υπ. Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών,
Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά,
γεν. γραμματέας της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΟΝΟ ΟΥ ΤΙ ΔΑΝΑ ΣΧΟΛΙΑ